FAKTA-säätiö perustettu 10-vuotiaan Faktabaarin jatkuvuuden tueksi

Faktantarkistuspalvelu ja kriittisen informaatiolukutaidon edistäjä Faktabaari täytti 10 vuotta 2.4.2024. Pohjoismaiden pisimpään toiminutta faktantarkistuspalvelua juhlittiin sekä kansainvälisellä “Pysähdy, Harkitse, Tarkista” -juhlafoorumilla (lue juttu keynote-puhuja Jevin Westin puheesta) että perustetun säätiön varainkeruujuhlassa (lue Ilkka Niiniluodon juhlapuhe).

Merkkipaalun kunniaksi Faktabaarin kummit ja Faktabaarin taustayhdistys Avoin yhteiskunta ry ovat perustaneet FAKTA-säätiö sr:n, jonka tarkoitus on taata Faktabaarin työn pitkäaikainen jatkuvuus ja riippumattomuutta tukeva perusrahoitus.

Säätiön tarkoituksena on edistää ja tukea faktapohjaista julkista keskustelua demokratian puolustamiseksi torjumalla väärää tai tarkoituksellisesti harhaanjohtavaa informaatiota. Säätiö edistää faktantarkistusta, media- ja informaatiolukutaitoa sekä aktiivista kansalaisuutta kansainvälisesti verkottuneena.

“Visiossamme Faktabaari on vuonna 2028 resursseiltaan vakaa kansalaisyhteiskuntaa aktivoiva toimija sekä digivallan riippumaton vahtikoira. Kansainvälisesti tunnustettu faktapohjaisen julkisen keskustelun riippumaton katalysaattori se on ollut jo pitkään, kuten pohjoismaisten ja yhdysvaltalaisten kumppaniemme syntymäpäiväonnitteluista tai lukuisista palkinnosta ja huomionosoituksista on käynyt ilmi”, kertoi Faktabaarin perustaja ja toiminnanjohtaja Mikko Salo esitellessään säätiön tilaisuudessa Faktabaarin toimintaa.

Mikko Salo

Palkintorahoista alkupääomaa

Taatakseen tukisäätiölle riippumattoman alun Faktabaarin taustayhdistys Avoin yhteiskunta ry investoi itse pitkälti Alfred Kordelinin palkinnosta ja Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnosta saamansa rahat FAKTA-säätiön peruspääomaan. Faktabaarissa luotetaan, että kummit löytävät lahjoittajia ja pystyvät jo kuluvana vuonna tukemaan itse toimintaa Faktabaarin kansainvälisten yhteistyöhankkeiden rahoitusten omavastuuosuuksien kattamiseksi.

FAKTA-säätiön puheenjohtaja Elina Kiiski-Kataja (pääkuvassa) pystyikin jo FAKTA-säätiön perustamisjuhlassa kertomaan ensimmäisistä yksitysihenkilöiden lahjoituksista, joiden avulla saadaan Faktabaarille välttämättömintä vastinrahoitusta kriittisimpiin hankkeisiin. Faktabaari jakoi varainkeruujuhlassa kummeille viisi tärkeää tuotosta, joita vasten sen toiminnan vaikuttavuutta voidaan tarkistaa seuraavalla Faktabaari Forumilla 2.4.2025.

“Faktabaaria tarvitaan myös keskustelun herättelijänä, kehittäjänä ja kouluttajana - katalysaattorina”, Kiiski-Kataja sanoo.

Säätiö tavoittelee Faktabaarille kestävää perusrahoitusta säätiön pääomituksen myötä.

“Lopputulemana on Faktabaaria kannateleva kestävä perusrahoitusratkaisu vuodesta 2029 eteenpäin ja sen myötä digilukutaitoisempi, lähdekriittisempi ja siten vahvempi suomalainen kansalaisyhteiskunta. Kaikki faktapohjaisen julkisen keskustelun puolustajat tarvitaan tueksi”, Kiiski-Kataja sanoo.

Pääomakeräyksen ajaksi taustayhdistys tavoittelee säätiökentältä hankerahoitusta täydentävää siltarahoitusta.

Luotettava tieto on demokratian edellytys

FAKTA-säätiön tausta-ajatus on, että Suomessa tarvitaan vahva, riippumaton kansalaisyhteiskunnan toimija tukemaan kansalaisia digitaalisessa informaatioympäristössä.

“Haastavina aikoina tarvitaan informaatioresilienssiä ja sitä ylläpitävää digisivistystä osana kokonaisturvallisuutta ja tiedon huoltovarmuutta”, Kiiski-Kataja sanoo.

“Sodan informaatiotulvaa seuratessa on tullut yhä selvemmäksi, kuinka tärkeää sekä päättäjien että kansalaisten on osata tunnistaa ja suojautua netissä nopeasti leviävältä informaatiomanipulaatiolta. Digitaalinen informaatiovaikuttaminen on myös sodankäynnin muoto, ja generatiivinen tekoäly tuo uusia haasteita vanhojen päälle.”, Faktabaarin taustayhdistystä säätiön hallituksessa edustava Salo jatkaa.

Luotettavaan tietoon perustuva avoin kansalaiskeskustelu onkin Salon ja Kiiski-Katajan mielestä demokratian edellytys.

“Demokratia ja kansakunnan kokonaisturvallisuus edellyttävät kansalaisyhteiskunnan valmiuksien jatkuvaa päivittämistä. Perinteisen median portinvartijarooli on heikentynyt, ja informaation luotettavuuden arviointi on jäänyt yhä enemmän kansalaisille itselleen. Siksi kansalaiset tarvitsevat malttia, digitaalista informaatiolukutaitoa ja faktantarkistusosaamista sekä niitä tukevaa luotettavaa ja riippumatonta journalistista faktantarkistusta”, Kiiski-Kataja summaa.

Ihmisiä Ritarihuoneella

Yhdistetyssä Faktabaarin 10-vuotis- ja FAKTA-säätiön perustamisjuhlassa juhlapuheen pitänyt akateemikko Ilkka Niiniluoto evästi puheensa lopuksi Faktabaari-yhteisöä:

“Tilaa ja tarvetta on myös uusille toimijoille, joista tänään viettää kymmenvuotisjuhlaansa Faktabaari, joka on keskittynyt demokratiaa ja avointa yhteiskuntaa tukeviin faktantarkistuspalveluihin muun muassa julkistamalla Tekoälyoppaan. Toiminnanjohtaja Mikko Salon mainiossa kirjoituksessa Helsingin Sanomissa 6.1.2024 iskulauseina vaalivuodelle ovat pysähdy, harkitse ja tarkista. Pitäkäämme siis totuuden soihtu vapaana, tunnustakaamme ja tunnistakaamme tosiasiat!”

Mikä Faktabaari?

Faktabaarin työ alkoi muutaman kansalaisaktivistin toimesta vuoden 2014 EU-vaalien faktantarkistajana osana kansainvälistä faktantarkistusliikettä.

Faktabaari on ollut Suomessa ja Euroopassa eturivissä edistämässä faktantarkistuksen globaalia laatukoodistoa. Journalistisessa faktantarkistuksessa Faktabaari on tällä hetkellä ainoa riippumaton suomalaistoimija. Vuodesta 2017 lähtien Faktabaari on toiminut myös kansainvälisenä edelläkävijänä panostamassa tarkistustoiminnan rinnalla kansalaisten digitaaliseen informaatiolukutaitoon.

Kansalaisvetoisena, poliittisista ja kaupallisista digitaalisen vallan käyttäjistä vapaana toimijana Faktabaari on oikea taho edistämään digisivistystä ja sitä kautta kansalaisyhteiskunnan informaatioresilienssiä.

“Faktabaari vastaa digiajan tarpeisiin jatkumona 1700-luvun lopulta alkaneessa suomalaisen kansalaisyhteiskunnan sivistys- ja valistustoiminnan ketjussa”, Kiiski-Kataja sanoo.

Faktabaari edistää faktapohjaista julkista keskustelua ja digitaalista informaatiolukutaitoa julkaisemalla yleistajuisia oppaita ja videoita, järjestämällä ja osallistumalla koulutuksiin, seminaareihin ja keskustelutilaisuuksiin, laatimalla faktantarkistuksia yhteiskunnallisesti merkittävistä väitteistä sekä viestimällä näistä sosiaalisen median kanavillaan.

2024 pohjoismaiden suurimmassa opetusalan tapahtumassa Educassa Faktabaari jakoi yli 600 opettajalle uuden Tekoälyoppaansa esiteltyään sen ensin kaksikielisessä opetushallituksen tilaisuudessa. Faktabaari EDU -toiminnon vetäjä Kari Kivinen osallistuu Opetushallituksen asiantuntijaryhmään, joka valmistelee kansallisia tekoälylinjauksia opetuspuolella.

Vuodesta 2021 Faktabaari on osallistunut EU:n osarahoittamaan pohjoismaisten tutkijoiden, mediakasvattajien ja faktantarkistajien NORDIS-verkostoon informaatiohäiriöiden rajoittamiseksi. NORDIS hankkeen toinen vaihe alkaa toukokuussa ensimmäisenä haasteenaan sivistää kansalaisia tekoälyn haasteista EU-vaalien alla.

Faktabaarin digivaltaa tarkistava ja kansainvälistäkin huomiota saanut Digivaalivahti laajenee samalla pohjoismaiseksi pilotiksi.

“Toiminta tarvitsee jatkuvuutta”, Salo sanoo. “Tavoitteenamme on katalysoida demokraattisia toimijoita puolustamaan aitoa ja faktatietoa infomaatiosaasteen valitettavasti kasvaessa teknologian kehityksen lieveilmiönä.”

Faktabaarin toiminta on saanut lukuisia tunnustuspalkintoja, viimeisimpänä vuonna 2023 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon ja Alfred Kordelinin palkinnon.

2024 vaalivuoden ja varainkeruun teemana toimii Pysähdy Harkitse Tarkista – #TueFaktabaaria -kampanja.

Faktabaaria voi tukea rahalahjoituksen rinnalla myös toimimalla maltilla ja terveellä uteliaisuudella netissä – tai vaikkapa lahjoittamalla äänensä kampanjavideolle, kuten Suomen pysäyttävin basso – lauluyhtye rajattoman Jussi Chydenius. Kiitos.

Lisätietoja

FAKTA-säätiö

Elina Kiiski-Kataja, hallituksen puheenjohtaja, kummit@faktabaari.fi

Mikko Salo, mikko@faktabaari.fi Faktabaarin ja Avoin yhteiskunta ry edustaja FAKTA-säätiön hallituksessa

Hallituksen muut jäsenet

Terhi Maijala, varapuheenjohtaja

Kirsi Vine-Haaparinne

Pääomakeräystä toteuttavat Faktabaarin kummit (vastuualue):

Elina Kiiski-Kataja (yritykset)

Paula Laine (säätiöt)

Reijo Kemppinen (kansainväliset verkostot)

Sinikka Salo (yksityiset)

Kuvat: Esa Salminen. Pääkuvaan on jälkeenpäin lisätty FAKTA-säätiön logo.

avoinyhtk@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.