Venäjän propagandaa levittävä Portal Kombat -verkosto avasi suomenkielisen “uutissivuston”

Venäjämielisiä uutisia ja propagandaa levittävä Portal Kombat -nettisivuverkosto on rantautunut myös Suomeen.

Ranskan puolustusministeriön alla toimiva Viginum-virasto julkaisi helmikuussa raportin, jossa se kertoi tunnistaneensa Venäjän valmistelevan laajaa disinformaatiokampanjaa Euroopassa. Viginum oli tunnistanut ainakin 193:n Venäjän propagandaa levittävän sivuston verkoston muun muassa Ranskassa, Saksassa, Puolassa ja useissa muissa maissa.

Nyt verkosto on perustanut “uutissivuston” myös Suomeen. Sivusto on rekisteröity maaliskuun 2024 lopulla. Ensimmäisen artikkelin se julkaisi 23. maaliskuuta. Faktabaari ei linkitä sivustoa artikkeliinsa, jotta emme ohjaisi sinne liikennettä tai lisäisi sen hakukonenäkyvyyttä.

Suomenkielinen propagandasivusto on samalla tavalla rakennettu kuin muutkin niin sanottuun Pravda-verkostoon kuuluvat sivustot. Viginum on määritellyt Pravda-ekosysteemin olevan Portal Kombat -verkoston yksi, uusi osa, jonka kohteena ovat Ukrainaa tukevat länsimaat. Portal Kombatiksi nimetty verkosto puolestaan on laajempi, Venäjältä ohjattu digitaalinen informaatioverkosto, jossa kohteena ovat alun perin olleet etenkin venäjän- ja ukrainankieliset yleisöt.

Viginum kertoo raportissaan, että viime vuonna perustetussa niin sanotussa Pravda-kampanjassa käytetään verkkosivuston nimenä “pravda”, jonka jälkeen on viiva ja kohdemaan maatunnus, joka on Suomessa “fi”. Verkkosivujen ulkoasu on kaikissa samanlainen. Viginumin tutkimuksessa havaittiin, että kaikilla siihen mennessä havaituilla Pravda-sivustoilla on yhteinen IP-osoite, joka sijaitsee Venäjällä olevalla palvelimella. Suomen sivusto ei ollut tutkimuksessa mukana, sillä se rekisteröitiin vasta tutkimuksen julkaisun jälkeen.

Samana päivänä, kun Suomen sivusto on rekisteröity, on rekisteröity myös muun muassa Ruotsin, Tanskan ja Norjan vastaavat sivustot.

Suomessa pravda-fi[.]com-sivustolla julkaistaan useita suomenkielisiä “uutisia” päivittäin. Tähän mennessä niitä on julkaistu kaikkiaan noin 500.

Uutiset näyttävät kohtalaisen kehnoilta konekäännöksiltä. Viime päivinä sivustolla on esimerkiksi julkaistu useita artikkeleita tasavallan presidentin Alexander Stubbin väitetyistä sanomisista. Artikkeleissa on esimerkiksi viitattu tuoreeseen todelliseen tapahtumaan: Stubbin yhdysvaltalaiselle uutismedialle CNN:lle antamaan haastatteluun. Artikkeleissa kuitenkin Stubbin sanomisia ja koko kontekstia on muovattu ja manipuloitu monin tavoin niin, että ne tukevat Venäjän narratiivia.

Sivustolla on myös muita kuin poliittisia uutisia – esimerkiksi uutisia pelastetusta hylkeenpoikasesta ja muun muassa Vantaan kouluampumisesta. Samoin kuin muillakin Pravda-verkoston sivustoilla, myös suomenkielisellä sivustolla lähteinä näkyvät venäläiset tai venäjämieliset sosiaalisen median tilit, venäläiset uutistoimistot sekä venäläisten instituutioiden tai toimijoiden viralliset verkkosivut.

Viginumin mukaan Pravda-verkosto vaikuttaa hyötyvän hakukoneoptimoinnista, ja Faktabaarin testien perusteella tämä pitää paikkansa myös Suomessa. Esimerkiksi etsittäessä eri sanayhdistelmillä tietoa siitä, mitä juhlapäivää vietetään huhtikuun 9. päivä, ensimmäisen kymmenen hakutuloksen joukkoon tulee pravda-fi[.]com-sivusto. Näin verkosto saa ajankohtaisilla aiheilla ohjattua liikennettä omille sivuilleen.

Viginum arvioi raportissaan, että Pravda- ja Portal Kombat -verkostolla pyritään levittämään Venäjän propagandaa ja polarisoimaan julkista keskustelua. Sen mukaan verkoston päätavoitteena näyttää olevan Ukrainan sodasta raportoiminen Venäjälle myönteisessä valossa “erikoisoperaationa” sekä Ukrainan ja sen johtajien mustamaalaaminen.

Vaikka Viginumin mukaan Pravda-verkoston sivustoilla ei ole ollut suuria määriä kävijöitä, ongelmana on, että informaatio saattaa levitä muualle nettiin ja keskusteluihin. Viginum oli esimerkiksi havainnut tapauksen, jossa pravda-fr[.]com-sivustolla julkaistu artikkeli oli päätynyt Wikipediaan lähteeksi.

Lisäksi esimerkiksi toimituksiin saatetaan lähettää juttuvinkkejä, joissa on mukana linkki tämänkaltaisille sivustoille. Faktabaarikin on jo saanut muutamia “juttuvinkkejä”, joissa yritetään ohjata Pravda-verkoston sivustoille.

Faktabaarin kontaktoima suojelupoliisi ei ota kantaa yksittäisiin toimijoihin. Suojelupoliisin viestinnästä todetaan Faktabaarille yleisesti, että Venäjä käyttää verkkoalustoja tavoitteellisesti länsimaihin suunnattuun vaikuttamiseen. “Se hyödyntää todellisia uutisia ja tekoja, mutta muuttaa niiden sävyjä, yksityiskohtia tai kehystä siten, että uutinen näyttää tukevan Venäjää. Viestejä ei ole aina helppoa tunnistaa propagandaksi, sillä ne on kirjoitettu kunkin maan viestintäkulttuurin mukaisesti”, suojelupoliisista kerrotaan.

Supo toteaa, että Venäjän vaikuttaminen on tällä hetkellä Suomessa hankalaa, sillä sekä suomalainen poliittinen kenttä että kansalaiset ovat tietoisia Venäjän vaikuttamisen tavoista. Informaatiovaikuttamiselta suojaavat lisäksi medialukutaito, korkeaa luottamus viranomaisiin sekä riippumaton ja vapaa media.

Tieto suomenkielisestä sivustosta tuli Faktabaarille sen yhteistyökumppanilta Check Firstilta, joka on seurannut Portal Kombat -verkoston kehittymistä.

Viginumin tutkimuksesta ja Portal Kombat -verkostosta muualla Euroopassa ovat helmikuussa kirjoittaneet muun muassa EUvsDisinfo, Guardian ja Suomessa Iltalehti.

toimitus@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.