Verkkoluento: Valtiollisten toimijoiden kognitiivinen sodankäynti kyberkonfliktien aikakaudella (katsottavissa 27.3. saakka)

Faktabaari ja Aalto-yliopiston informaatiovaikuttamisen kurssi järjestävät keväällä 2024 yhdessä yleisöluentosarjan nimellä ”Alustat, teknologiat ja vaikuttamien – utopiat ja dystopiat”.

Microsoftin paikallinen teknlologiajohtaja Juha Karppinen piti luennon Aalto-yliopiston opiskelijoille 19. maaliskuuta 2024. Luento oli katsottavissa 27.3. saakka. Kateluaika on päättynyt.

Hän kertoo luennollaan Microsoftin kybertoiminnoista ja avaa Venäjän kybertoimintaa Ukrainassa sekä Kiinan kybervaikuttamista.

Venäjän kybertoiminta ei Karppisen mukaan tietenkään alkanut Ukrainan sodasta, vaan sitä on ollut ainakin 10–15 vuotta. Ukrainan tapauksessa kybersota alkoi ennen kuin fyysinen eli niin sanottu kineettinen sota.

Kybersodalla on Karppisen mukaan kaksi päätoimintoa: sillä pyritään yhtäältä estämään joitain asioita ja toisaalta vaikuttamaan toisiin. Estämistä kohdistuu etenkin Ukrainaan.

“Pyrittiin esimerkiksi estämään junien liikkuminen murtautumalla rautateiden järjestelmiin”, Karppinen sanoi.

Vaikuttamista valheellisella tiedolla taas tehdään niin venäläisiin, ukrainalaisiin kuin muuhunkin maailmaan, jotta ihmisten käsitykset sodasta ja sotatoimista muuttuisivat.

“Meillä suomessa se on näkynyt vähemmän, ja muitakin kyberhyökkäyksiä on nähty aika vähän verrattuna vaikka Puolaan, Latviaan tai muihin Ukrainan lähimaihin”, Karppinen sanoi.

Microsoft tietenkin yrittää estää kaikenlaiseta haittateot. Yritys seuraa aktiivisesti yli 140 kyberrikollisryhmää ja yli 40 valtiollista toimijaa. Joka päivä analysoidaan 50-60 triljoonaa signaalia tekoälyn avulla, ja Microsoft estää 32 tuhatta miljardia vuodessa, Karppinen kertoi.

info@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.