Juha Sipilä: Suomen veroaste on 46 prosenttia

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä väittää sanomalehti Financial Timesin haastattelussa (Finland’s economy: In search of the sunny side, 11.3.2015): “The public sector accounts for 58 per cent of GDP while taxes are equivalent to 46 per cent of GDP.”

Screen Shot 2015-03-30 at 23.58.39

FT:n uutinen, vaatii rekisteröitymisen: https://www.ft.com/intl/cms/s/0/35c8560c-c62f-11e4-add0-00144feab7de.html?siteedition=intl#axzz3U9bMafXM

Väite, että Suomen kokonaisveroaste olisi 46 prosenttia, on väärin.

Suomen kokonaisveroaste - eli julkisen sektorin keräämien pakollisten verojen ja veroluonteisten maksujen vuosikertymä suhteessa bruttokansantuotteeseen - oli vuonna 2014 Tilastokeskuksen keräämien ennakkotietojen mukaan 44,1 prosenttia. Nykyinen veroaste lasketaan EKT2010-tilinpidon mukaan, johon siirryttiin heinäkuussa 2014.  Sipilän veroaste saattaa olla peräisin vanhan EKT95-tilinpidon ajalta, jolloin bkt oli pienempi ja veroaste suurempi.

Sipilän toinen väite liittyy julkisen sektorin kokoon.

Jos englanninkielisen väitteen tulkitsee tarkoittavan sitä, että julkisten menojen osuus Suomen bruttokansantuotteesta olisi 58 prosenttia, väite on väärin.

Julkisten menojen osuus Suomen bkt:stä oli 21 prosenttia vuonna 2014.

Jos väitteen lukee tarkoittavan, että julkisten kokonaismenojen suhde bkt:hen on 58 prosenttia, väite on lähes oikein.

Julkisten kokonaismenojen suhde bkt:hen oli viime vuonna Tilastokeskuksen mukaan 58,7 prosenttia ja kokonaistulojen suhde 55,5 prosenttia. Näiden erotus oli 3,2 prosenttia, mikä on siis julkisen talouden alijäämä. (Luvut on päivitetty Tilastokeskuksen 31. maaliskuuta julkaisemien tietojen perusteella.)

Julkisiin tuloihin ja menoihin sisältyy huomattava määrä eriä, jotka lasketaan kahteen kertaan menoiksi ja tuloiksi. Näitä eriä ovat esimerkiksi monet kuntien ja valtionhallinnon sisäiset menot ja tulot sekä kuntien ja valtion maksama arvonlisävero ja kuntien ja valtion työnantajina maksamat eläke- ynnä muut maksut, jotka maksetaan sosiaaliturvarahastoille, jotka nekin luetaan julkiseen sektoriin.

Täsmällistä tietoa kaikista kahteen kertaan menoihin ja tuloihin tulevista eristä ei ole, mutta arvio niiden suuruusluokasta on noin 8 prosenttiyksikköä bkt:sta. Veroastetta nämä nostavat noin 5 prosenttiyksikköä.

Näistä syistä menoaste 58,7 prosenttia antaa hieman harhaanjohtavan kuvan Suomen julkisen talouden koosta.

Lähteet:

Tilastokeskuksen ennakkotiedot kokonaisveroasteesta vuonna 2014.

Tilastokeskuksen tilastot Suomen julkisen sektorin koosta, kohta 1.7.

toimitus@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.