FAKTAPOHJAISEN JULKISEN KESKUSTELUN PUOLESTA

Ensimmäiset maahanmuuttofaktat tiskiin

Ensimmäiset maahanmuuttofaktat tiskiin

Faktabaarin ja Haaga-Helian toimittajakoulutuksen kevään yhteiskurssi on edennyt toimitusvaiheeseen. Journalismin opiskelijat tarkistavat seuraavan kuukauden ajan faktoja maahanmuuttoon, turvapaikanhakijoihin ja pakolaisiin liittyvistä väitteistä.

Kuka tahansa voi lähettää väitteen tarkistettavaksi tällä lomakkeella.

Ennen toimitustyön alkua kurssilla ovat vierailleet aihetta taustoittamassa Poliisin viestintäpäällikkö Marko Luotonen, Suomen Pakolaisavun viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparta, Suomen Punaisen Ristin tiedottaja Mirva Helenius sekä Eduskunnan kirjaston johtava tietoasiantuntija Kristiina Hakala.

Luotonen kertoi viranomaisten joutuneen muuttamaan tiedotustrsategiaansa maahanmuuttokeskustelun ylilyöntien takia. Poliisi on joutunut julkisuudessa oikomaan huhupuheita ja suoranaisia valheita. Myös Väkiparta ja Helenius kertoivat joutuneensa oikomaan turvapaikanhakijoita koskevia vääriä väittämiä.

Ennen faktantarkistusvaihetta opiskelijatoimitus kokosi termipankin maahanmuuttoteemaan liittyvistä käsitteistä edistämään faktapohjaista keskustelua.

Toimitushankkeen aikana faktoja tarkistavat seuraavat Haaga-Helian journalismiopiskelijat:
Savolainen Nora
Vironen Elina
von Bell Marie
Asikainen Milla
Karppinen Noora
Nyman Eini
Karhapää Susanna
Linnasalmi Marjo
Halonen Sinimaria
Ylitalo Silja
Koivistolainen Jani
Vaittinen Hanna
Puljujärvi Ismo
Aspholm Petra
Paananen Tanja
Murto Kaisa
Kaskinen Miikka
Kyyrö Aleksi
Pakarinen Johanna

Faktabaari on poliittisesti sitoutumaton ja kaikille avoin kansalaispalvelu. Se ei toimi minkään poliittisen puolueen puolesta tai puoluetta vastaan. 2014 aloittaneen Faktabaarin toteutuksen taustalla on Avoin yhteiskunta ry. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää avoimuutta keskeisenä yhteiskunnallisena perusarvona, tuoda yhteiskunnallinen päätöksenteko lähelle kansalaista sekä antaa kansalaisille entistä parempia mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon.


Lisätietoja Faktabaarista:

Faktabaarin taustoja
Twitter: @Faktabaari
Haaga-Helian vastuuhenkilö:

Koulutusohjelmajohtaja Anne Leppäjärvi
Twitter: @aleppis
Sähköposti: anne.leppajarvi@haaga-helia.fi