Facebookissa leviää vuonna 2021 Puolassa otettu kuva, jonka väitetään olevan tuore kuva Suomen rajalta

Kuvakollaasi, jolla halutaan väittää, että Suomeen pyrkisi Venäjältä kalliisiin takkeihin pukeutuneita siirtolaisia, on todellisuudessa vuodelta 2021 Puolan ja Valko-Venäjän rajalta.

Facebookissa kiertää vuonna 2021 Puolan ja Valko-Venäjän rajalla otettu kuva, jonka on nyt väitetty olevan tuore kuva Suomen ja Venäjän rajalta Lapista. Kuvasta on ympyröity yksi ihminen ja siihen on liitetty toinen kuva tarkoituksena osoittaa, että Suomeen tulevilla siirtolaisilla olisi kalliita takkeja päällään. 

Tieto kuvan leviämisestä tuli Faktabaarin EDMO-kollegalta, virolaiselta Delfi-faktantarkistuspalvelulta, jonka mukaan kuva on levinnyt Virossakin laajalle.

Esimerkiksi Viron konservatiivisen kansanpuolueen EKRE:n poliitikko Anti Poolamets on jakanut kyseistä kuvaa, jossa on suomenkielinen saateteksti: “1200 euron takki etelästä tulleilla lapinmatkaajilla. Miten voii alkaa turvapaikanhakijaksi jotta saisi tuollaisen itsekin”.

Suomessakin sama kuvayhdistelmä samalla saatetekstillä on levinnyt Facebookissa laajalle.

Todellisuudessa kuva, josta yksi ihminen on ympyröity, on ruutukaappaus vuonna 2021 julkaistulta videolta, joka on kuvattu Puolan ja Valko-Venäjän rajalla Bruzhi-Kuznica rajanylityspaikan lähellä. Siinä näkyy satoja siirtolaisia yrittämässä päästä rajan yli. Videon on alun perin julkaissut 8. marraskuuta 2021 Puolan puolustusministeriö. Tilanteesta uutisoi tuolloin Suomessa muun muassa STT. Videolla ei siis ole mitään tekemistä Suomen kanssa. 

Itse kollaasi, jossa on kuva Moncler-merkkisestä verkkokaupan takista, on myös vuodelta 2021. Sitä on jaettu aiemmin esimerkiksi Facebookissa ja Twitterissä, mutta myös joillakin venäläisillä vitsi- tai meemisivustoilla.

On hyvin yleistä, että suuren uutistapahtuman aikaan vanhaa materiaalia aletaan hyödyntää disinformaation levittämiseen. Tällä kertaa kuvan ajankohtaisuuden ja aitouden pystyy tarkistamaan käänteisen kuvahaun avulla.

Käänteinen kuvahaku löytyy esimerkiksi Googlelta täältä

Lataamalla Facebookissa leviävän kuvaparin Googlen käänteiseen kuvahakuun ja rajaamalla sen ainoastaan ylempään kuvaan, käänteinen kuvahaku löytää, että se on peräisin vuonna 2021 julkaistulta videolta.

Suomessa itärajan tilanne on kiristynyt loppuvuodesta, kun Venäjän viranomaiset alkoivat päästää rajan yli ihmisiä, joilla on puutteelliset matkustusasiakirjat. Valtioneuvosto päätti tällä viikolla, että itäraja menee kokonaan kiinni torstaista 30. marraskuuta alkaen kahdeksi viikoksi.

toimitus@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.