Rysky Riiheläisen verkkoluento: Suomen disinformaatiokentän tila ja toimijat (katsottavissa 15.5. saakka)

Viestintäasiantuntija Janne "Rysky" Riiheläinen piti 7.5. luennon Faktabaarin ja Aalto-yliopiston yhteisessä luentosarjassa ”Alustat, teknologiat ja vaikuttamien – utopiat ja dystopiat”. Luento on katsottavissa tällä sivulla 15.5. saakka.

Luennollaan Riiheläinen käy läpi suomalaista disinformaatiokenttää. Mikä sen tila on, millaisia hyvin moninaisia toimijoita sen piirissä toimii?

Hän piirtää luennossaan pitkän kaaren Suomen disinformaatiokentässä sortokaudesta tähän päivään. Tietyssä mielessä moderni disinformaatio alkoi hänestä Krimin valtaamisesta.

“Silloin digitalisaatio ja sosiaalinen media olivat tarpeeksi pitkällä. Voisi sanoa, että kun Maidan-mielenosoitus alkoi Ukrainassa, silloin jo doom-skrollattiin, vaikkei sitä sanaa vielä ollutkaan”, Riiheläinen sanoo.

Vaikka poliittisen historian tutkijat puhuvat sosiaalisen median kohdalla vuodesta 2008, tavallisen kansalaisen näkökulmasta vuosi 2014 oli Riiheläisestä merkittävämpi vedenjakaja. Uusliberalismin ja globalisaation voittokulku katkesi ja Putin alkoi uhkaamaan sitä. Syntyi vastakkainasettelu, joka oli uutta.

Maailmaa ei ohjannutkaan voittamattomasti liberaalin demokratian ja markkinatalouden voittokulku, mikä oli positiivista sellaisille ihmisille, jotka eivät siitä maailmankuvasta pitäneet. Tällaisessa tilanteessa “systeemiä” uhkaava Vladimir Putin näyttäytyi mielenkiintoiselta, jopa sankarilta, Riiheläinen sanoo.

Siitä on tultu pitkälle, ja tekoäly sekoittaa pakkaa entisestään. Riiheläisen mukaan on syntymässä tiedon autentikoinnin kriisi.

“Kuka tahansa sohlo disinformaatikko voi Chat-GPT:n avulla tuottaa laadukasta materiaalia. Feikkivideoita alkaa tulla, ja niin edelleen.”

Tämä voi aiheuttaa ihmisille jopa ontologisen turvallisuuden kriisin: aina ennen on sanottu, että kone pystyy moneen, mutta ihminen tarvitaan kuitenkin mukaan milloin mihinkin. Nykyään kone tekee monia asioita loppusoinnullisista runoista kuviin, joista me ennen ajattelimme, että ne tekevät ihmisyyden.

“Kun se pitää uudelleen määritellä, se on paha paikka.”

Lue myös: Näin tarkistat, onko materiaali aitoa vai deepfake

Lue myös: Tutkijat: Suomalainen media luottaa ehkä liikaakin kykyynsä tunnistaa disinformaatiota

Lue myös: Venäjän propagandaa levittävä Portal Kombat -verkosto avasi suomenkielisen “uutissivuston”

info@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.