Faktabaarin toimitus valmistautuu historialliseen vaalivuoteen

Haastavan vaalivuoden aikana kaikilta tarvitaan harkintakykyä ja malttia.

Vuodesta 2024 tulee maailmanhistorian tähän asti vilkkain vaalivuosi.

Kansalliset vaalit järjestetään yli 60 maassa, ja lisäksi edessä ovat muun muassa europarlamenttivaalit, joissa kaikkien EU:n jäsenmaiden kansalaiset voivat äänestää. Suomessa äänestäjät suuntaavat uurnille tammi-helmikuussa presidentinvaaleissa ja kesäkuussa europarlamenttivaaleissa.

Vaalivaikuttaminen ja mahdollinen vaalihäirintä tapahtuvat yhä korostetummin digitaalisilla alustoilla. Kuten Faktabaarin perustajajäsen Mikko Salo välipäivinä Ylellä totesi: Vuonna 2016 erityisesti Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa sosiaalisen median uhat materialisoituivat, ja nyt vuoden 2024 vaalit käydään nopeasti kehittyvän generatiivisen tekoälyn haastavassa kontekstissa – liki sääntelemättömässä vaiheessa ja infomaatiosotien keskellä.

Historiallisen vaalivuoden alkajaisiksi Faktabaari on käynnistänyt Digivaalivahti-projektin. Siinä Faktabaari seuraa yhteistyökumppaninsa Check Firstin kanssa sitä, millaista sisältöä suosittelualgoritmit suosittelevat eri puolilla maata asuville suomalaisille eri somealustoilla. Faktabaari on määritellyt noin 50 sanaa, joita Check Firstin tietokoneet käyvät päivittäin läpi muun muassa Tiktokissa, Redditissä, Instagramissa, Google Newsissa, Youtubessa, Googlen hakusuosituksissa ja Facebookissa. Alkuvuonna julkaisemme julkisen tietokannan (engl. dashboard), josta kuka tahansa voi käydä katsomassa, mitä suomalaisille tarjoillaan, kun etsimme tietoa vaikkapa hakusanalla “presidentinvaalit” tai “Venäjä”. 

Faktabaari myös kasvattaa faktantarkistustoimintaansa. Keräämiensä hakusanojen ja muun seurantansa pohjalta Faktabaari laatii tammikuusta alkaen aiempaa enemmän faktantarkistuksia ja pyrkii näin omalta osaltaan edistämään faktapohjaista julkista keskustelua Suomessa. Faktantarkistustoiminnan kasvattamiseen Faktabaarille on myönnetty puolivuotinen rahoitus EMIF:ltä (European Media and Innovation Fund). Kattavan ja tasapuolisen seurannan tekeminen on haastavaa, ja faktantarkistajat ovatkin myös vedonneet suomalaisiin mediataloihin, jotta ne kantaisivat kortensa kekoon faktantarkistustoiminnan vakiinnuttamiseksi Suomeen. 

Lue lisää:  Faktantarkistajien avoin vetoomus suomalaisille mediataloille 

Euroopan digitaalisen median seurantakeskus (EDMO) julkaisi joulukuussa 2023 raportin disinformaationarratiiveista Euroopan vaaleissa 2023. Faktabaarin Mikko Salo edustaa Pohjoismaita kyseisessä 2024 EU-vaalien digitaalista vaalihäirintää ennakoivassa EDMO:n asiantuntijaryhmässä. EDMO-raportissa analysoiduista noin 900 faktantarkistuksesta kävi ilmi, että etenkin ääntenlaskusta ja äänestämisestä – eli äänestysprosessista – liikkui vuoden 2023 vaaleissa runsaasti virheellistä ja valheellista informaatiota. Disinformaation keskeisiä teemoja olivat myös muun muassa Ukrainan sota, talous, ilmastonmuutos sekä muun muassa sukupuoli, uskonto ja maahanmuutto. Disinformaatiossa näkyivät lisäksi tekoäly ja digitaalinen informaatioympäristö itsessään. Odotettavissa on, että näistä teemoista liikkuu väärää informaatiota myös tulevissa vaaleissa.

Faktabaari seuraa Suomen vaalien ohessa tarkasti myös sitä, mitä Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa marraskuussa tapahtuu. Lisäksi Euroopassa erityisen kiinnostavat vaalit ovat edessä muun muassa Liettuassa (toukokuu), Belgiassa (kesäkuu), Kroatiassa (syyskuu) ja Itävallassa (syksy). Digivaalivahdin rinnalla Faktabaari on julkaissut ennaltaehkäisevässä digisivistyshengessä Tekoälyoppaan, jonka tavoittena on lisätä malttia nopeassa digiympäristössä. Malttia toivotaan Faktabaarin 10-vuotisjuhlan ja varainkeruun teeman mukaisesti: Pysähdy, harkitse, tarkista!

Lue lisää: Pysähdy. Harkitse. Tarkista. #TueFaktabaaria vaalivuonna 2024

Faktabaari julkaisee faktantarkistus- ja informaatiolukutaitomateriaalia myös kanavillaan Youtubessa ja Tiktokissa. Lisäksi kevään aikana on tiedossa muun muassa koulutuksia eri sidosryhmille. Faktabaarin 10-vuotispäivän tilaisuudessa 2. huhtikuuta 2024 Digivaalivahdin ensimmäisen osan tuloksia vedetään yhteen. 

Jotta voimme seurata ja ymmärtää digitaalista informaatioympäristöä entistä paremmin, Faktabaari tiivistää rivejään uusien työntekijöiden voimin. Tammikuusta alkaen Digivaalivahti-projekti saa vahvistusta toimittaja Salla Jantusesta ja tutkija Aleksi Knuutilasta, ja lisäksi Faktabaarin viestintäasiantuntijana on aloittanut toimittaja, kirjailija ja viestinnän asiantuntija Esa Salminen.

Vauhdikkaan vaalivuoden aikana kaikilta tarvitaan harkintakykyä ja malttia. Muista siksi pysähtyä, harkita ja tarkistaa, kun verkossa vastaantuleva väite herättää epäilykset tai saa aikaan voimakkaan tunnereaktion.

Virheiden ja valheiden tunnistamiseen auttavat myös kolme kysymystä: Kuka väitteen on esittänyt? Mitä todistusaineistoa sen tueksi on esitetty? Mitä muut lähteet sanovat asiasta?

Faktabaarille voi lähettää vinkkejä epäilyttävistä väitteistä tämän lomakkeen kautta

Pääkuva: Jakob Johannsen / Anadolu Agency/ABACAPRESS/ddp images

Digivaalivahtia rahoittaa European Media and Information Fund (EMIF). Se on Euroopan yliopistoinstituutin (EUI) sekä portugalilaisen Gulbenkian säätiön perustama rahasto, joka rahoittaa etenkin disinformaation rajoittamista ja faktapohjaista julkista keskustelua tukevia projekteja.

info@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.