Temat för den här artikeln är de utmaningar som aktualiserats när man integrerat och tagit i bruk ny teknik som fortfarande utvecklas, såsom GenAI, i skoldistrikt i USA. Målet har varit att dela erfarenheter av samarbetet mellan skoldistrikten samt kunskap och resurser inom utbildningssektorn. På så sätt vill vi hjälpa skolledare och lärare att fatta faktabaserade beslut, som gagnar både deras elever och skolgemenskaper.
Bakgrund
Varje dag kommer det ut hundratals nya GenAI-applikationer på marknaden. Det finns dock inte ännu några belägg för vilka effekter de har eller till hur stor nytta de är i lärandet, vilket kan påverka hur olika riktlinjer anpassas på ett ändamålsenligt sätt.[i] Användarna har snabbt tagit till sig olika GenAI-verktyg: Enligt en relativt ny enkätundersökning bland 1002 K-12-lärare och 1000 elever i USA, som genomförts av Walto Family Foundation[ii], använder 51 procent av lärarna ChatGPT. Många av de svarande (40 %) uppgav att de använde verktyget minst en gång i veckan. Trots att tekniken snabbt har börjat användas är många osäkra på vad GenAI är, hur den fungerar och hur den påverkar elever, familjer och lärare.
Införandet av GenAI-verktygen i skolvärlden aktualiserar flera etiska[iii] frågor[iv] samt frågor om teknikens miljöpåverkan. Därutöver måste man se till att AI-verktygen och -systemen uppfyller tillgänglighetskraven för alla elever och hela personalen.
För att kunna skapa sig en uppfattning om hur införandet av GenAI påverkar elever, undervisande personal och familjer runt om i USA har GenAI-arbetsgruppen sammankallat en stor grupp ledande personer inom utbildningssektorn. Målet är att tillsammans utreda GenAI:s roll i utbildningen och stärka utvecklingen av policyer som främjar ansvarsfull, etisk och effektiv användning av AI (Responsible, Ethical and Effective Responsible/Acceptable Use Policies, R/AUP).
Forskningsaktivitet
Nätverket Digital Promise’s League of Innovative Schools är ett forum för innovativa utbildningsledare från 150 skoldistrikt och 38 delstater. Nätverket planerar, testanvänder och skalar lösningar, som kan användas för att påverka inlärningsresultaten med särskilt fokus på marginaliserade elever. Diskussionerna den senaste tiden har lyft fram utmaningar kring AI och ny teknik, när det gäller undervisning och lärande, som utbildningsledare möter i sitt arbete. Projektgruppen bjöd in distrikten inom nätverket till en GenAI-arbetsgrupp.
Forskargruppen och medlemmarna i arbetsgruppen träffades en gång i månaden under läsåret 2023–2024 för att diskutera framstegen i de olika skoldistrikten. GenAI-arbetsgruppen skapade också två fokusgrupper under projektperioden.
Resultat
Målgrupperna, intervjuerna och månadsmötena lyfte fram förändringen i skoldistriktens fokusområden efter införandet av AI och annan ny teknik. Även om medlemmarna i GenAI-arbetsgruppen hade utvecklat strategier för att kartlägga användningen av GenAI på var sitt håll, förstod de att det fanns olika sätt i olika skoldistrikt att ta de första stegen och att det var viktigt att inte skynda på implementeringen.
Medlemmarna i GenAI-arbetsgruppen konstaterade att undervisande personal av ett flertal olika orsaker tvekade att använda sig av AI, såsom AI:s okända inverkan på inlärningsprocessen, de totala kostnaderna och i vissa fall också bristerna i AI-kompetens och tekniskt kunnande.
I diskussioner med ledarna för skoldistrikten visade eleverna att det fanns variation i hur väl de förstod hur generativ AI fungerade och att de var osäkra på hur AI kan användas så att den är till nytta. Personalrepresentanter berättade hur generativ AI används på deras arbetsplatser, men de var samtidigt oroade över hur snabbt tekniken som är i ständig förändring inverkar både på deras eget dagliga liv och på elevernas liv.
Fokusområden för GenAI-vägledning
I diskussionerna med distriktsledarna och skolmedarbetarna lyftes det fram att det behövs stödresurser, som gör det lättare att integrera AI och övrig ny teknik i olika utbildningsmiljöer. Utifrån dessa diskussioner samt Digital Promises AI Literacy Framework-referensramen[v][vi] och EdSafe AI Alliances SAFE Benchmarks-jämförelsekriterierna[vii] har vi identifierat sex fokusområden för GenAI-vägledning:
- AI-kompetens
- säkerhet
- etik
- transparens
- anvisningar för implementering
- utvärdering och mätning av effekter.
Dessa fokusområden beskrivs närmare nedan.
AI-kompetens
I AI-kompetensen ingår kunskap om hur mediekompetens, digital litteracitet och kritiskt tänkande kan utvecklas, så att eleverna, lärarna och skoldistrikten förstår hur AI kan användas på ett tryggt och etiskt sätt. Behoven inom det här fokusområdet är gemensamma. AI-kompetensen definierades som de kunskaper och färdigheter som hjälper människan att kritiskt förstå, utvärdera och använda sig av AI-system och -verktyg för att på ett tryggt och etiskt sätt vara en del av en värld som blir alltmer digital[viii].
Även om AI-kompetensen inte behöver nämnas i rekommendationerna kan distriktsledarna föreslå riktlinjer för en sådan användning av GenAI-verktyg som skapar mervärde. Det rekommenderas att elevernas AI-kompetens inte utvecklas i form av separata kurser, utan de här färdigheterna och handlingsmodellerna bör integreras i läroplanen i olika årskurser i anslutning till den nuvarande undervisningen om mediekompetens, digital kompetens och informationshantering.
Bild 1: Utvidgad referensram för AI-kompetens, som innehåller centrala värderingar, möjligheter att delta, användningsmetoder och praxis för AI-kompetens [ix].
Säkerhet
Det som ska komma i första rummet är att skydda elevernas, lärarnas och hela skolans data och integritet samtidigt som eventuella cybersäkerhetsrisker tacklas och federala riktlinjer, såsom Family Educational Rights and Privacy Act (FERPA)[x] och Children’s Online Privacy Protection Rule (COPPA), tillämpas[xi]. Dessa riktlinjer förutsätter att vårdnadshavarna ger sitt samtycke, innan elevernas uppgifter delas, och riktlinjerna ska också fastställa en åldersgräns för användningen av AI-verktyg, till exempel 13 år för chattbottar.
Etik
Användarna av GenAI ska vara ansvarsfulla och agera rättvist och opartiskt. De ska också vara medvetna om att både det som människan själv skapat och det som GenAI:s genererat kan präglas av snedvridningar. Bristerna i rättvisa och etik samt snedvridningarna har blivit till några av de största orosmomenten vid användning av AI. Enligt arbetsgruppen är den undervisande personalen främst orolig över fusk, men personalen oroade sig också för hur de kan stötta de elever som riskerar att bli offer för snedvridningarna i AI-system och -verktyg.
Transparens
De som ansvarar för utbildningen bör öppet redogöra för vilka processer de använder sig av för att välja ut GenAI-verktyg för skolor och hur de utvecklar och anpassar sina riktlinjer. Som det framgår av Office of Educational Technology[xii]: “Beslutsfattarna inom utbildningssektorn bör förstå hur olika AI-modeller fungerar i olika undervisningssituationer, så att de bättre kan förutse de begränsningar, problem och risker modellerna har.”
Därtill bör det rekommenderas att både eleverna och den undervisande personalen är öppna med hur de eventuellt använt GenAI-verktyg.
Riktlinjer för implementering
Rekommendationerna för implementering av GenAI-verktyg bör också innehålla rekommendationer som hjälper elever och undervisande personal att använda AI-verktyg efter bästa förmåga och att skapa material som de själva och skolgemenskapen gagnas av. Både elever och undervisande personal önskade sig klarhet i när det är tillåtet att använda AI och när det inte är det. Även om användarna själva i slutändan fattar beslut om huruvida de använder AI-verktyg behöver de trots det vägledning, särskilt då det är fråga om ny teknik.
Utvärdering och effekter
Det är viktigt att ge anvisningar om hur användarna bör utvärdera AI-system och -verktyg och effekterna av att de används. Skoldistrikten, den undervisande personalen, eleverna och hela skolmiljön bör även framöver fundera över huruvida enskilda verktyg faktiskt hjälper eller snarare stjälper. I anvisningarna om utvärdering bör det också ingå instruktioner för vilka verktyg som utifrån ett visst användningsbehov kan användas och reflektioner över konsekvenserna av användningen av AI-verktyg. Användbara instruktioner för utvärdering av AI finns bland annat i artikeln AI Literacy: A Framework to Understand, Evaluate, and Use Emerging Technology[xiii].
Huvudresultatet av GenAI-arbetsgruppens projekt är dokumentet “Emerging Technology Guidance Language Deck”[xiv]. Det är ett dokument som uppdateras kontinuerligt och som innehåller exempel på möjlig användning av GenAI och övrig ny teknik i undervisningen.
Artikeln baserar sig på publikationen ”A Position Paper for NSF Grant 2334525: Responsible, Ethical, and Effective Acceptable Use Policies for the Integration of Generative AI in US School Districts and Beyond”.[xv]
- Läs guiden kapitel för kapitel på vår webbplats – tack vare Svenska folkskolans vänner rf också på svenska
Källor
[i] Lodge, J., Thompson, K. & Corrin, L. (2023). Mapping out a research agenda for generative artificial intelligence in tertiary education. Australasian Journal of Educational Technology. 39. 1–8. https://doi.org/10.14742/ajet.8695
[ii] Walton Family Foundation. (2023, March 1). ChatGPT Used by Teachers More Than Students, New Survey from Walton Family Foundation Finds https://www.waltonfamilyfoundation.org/chatgpt-used-by-teachers-more-than-students-new-survey-from-walton-family-foundation-finds
[iii] Nguyen, A., Ngo, H.N., Hong, Y., Dang, B., Nguyen, B. T. (2023). Ethical principles for artificial intelligence in education. Education and Information Technology 28, 4221–4241. https://doi.org/10.1007/s10639-022-11316-w
[iv]Unesco. (2023). ChatGPT and Artificial Intelligence in higher education: Quick start guide. United Nations. https://www.iesalc.unesco.org/wp-content/uploads/2023/04/ChatGPT-and-Artificial-Intelligencein-higher-education-Quick-Start-guide_EN_FINAL.pdf
[v] Ruiz, P., Armstrong, A. L., Karim, S., Shell, A., Singmaster, H., Giang, M. (2024) Emerging Technology Acceptable Use Policy [Google slides]. Digital Promise. https://bit.ly/DPAUPLanguage
[vi] Mills, K., Ruiz, P., Lee, K., Coenraad, M., Fusco, J., Roschelle, J. & Weisgrau, J. (2024, May). AI Literacy: A Framework to Understand, Evaluate, and Use Emerging Technology. https://doi.org/10.51388/20.500.12265/218
[vii] EDSAFE AI Alliance. (2024). Safe benchmarks framework. EDSAFE AI. https://www.edsafeai.org/safe
[viii] Mills, K., Ruiz, P., Lee, K., Coenraad, M., Fusco, J., Roschelle, J. & Weisgrau, J. (2024, May). AI Literacy: A Framework to Understand, Evaluate, and Use Emerging Technology. https://doi.org/10.51388/20.500.12265/218
[ix]Digital Promise https://digitalpromise.org/initiative/artificial-intelligence-in-education/ai-literacy/
[x] FERPA https://studentprivacy.ed.gov/faq/what-ferpa
[xi] COPPA https://www.ftc.gov/legal-library/browse/rules/childrens-online-privacy-protection-rule-coppa
[xii] Office of Educational Technology. (2023). Artificial Intelligence and Future of Teaching and Learning: Insights and Recommendations, U.S. Department of Education.
[xiii] Mills, K., Ruiz, P., Lee, K., Coenraad, M., Fusco, J., Roschelle, J. & Weisgrau, J. (2024, May). AI Literacy: A Framework to Understand, Evaluate, and Use Emerging Technology. https://doi.org/10.51388/20.500.12265/218
[xiv] Digital Promise Emerging Technology Guidance Language Deck https://digitalpromise.dspacedirect.org/items/f84dedc7-762c-460e-b9ba-eb4ba28a9b51
[xv] Pati Ruiz, Ed.D., Sana Karim, Amanda LaTasha Armstrong, PhD, Alison Shell, PhD, Babe A Position Paper for NSF Grant 2334525: Responsible, Ethical, and Effective Acceptable Use Policies for the Integration of Generative AI in US School Districts and Beyond” Liberman. https://stelar.edc.org/sites/default/files/2024-09/NSF2334525_%20Ruiz%20RAPID_%20Responsible%2C%20Ethical%2C%20and%20Effective%20Acceptable%20Use%20Policies%20for%20the%20Integration%20of%20Generative%20AI%20in%20US%20School%20Districts%20and%20Beyond.pdf
- Läs guiden kapitel för kapitel på vår webbplats – tack vare Svenska folkskolans vänner rf också på svenska