På svenskaFaktabaari är en finländsk faktagranskartjänst som aktiveras vid allmänna val. Faktabaari är en oberoende och oavhängig faktagranskare som verkar på journalistiska grunder och använder internet och sociala medier för att samla in och distribuera fakta. Faktabaari betyder faktabaren.

Faktabaari inledde sin verksamhet med att rätta till vanliga missuppfattningar om EU, följde den offentliga europeiska valdebatten under 2014, korrigerade misstag och sakfel, allt i syfte att stödja en faktabaserad och informerad offentlig debatt.
Faktabaari förvaltas av en förening, Avoin yhteiskunta ry, och drivs av frivilliga krafter: professionella journalister, EU-experter och teknisk personal stödda av ett bredare nätverk av experter och mediekunniga personer. Internationellt är FactBar kopplad till den europeiska debatten genom samarbete med European Journalism Training Association (EJTA) och andra partners.

Faktabaari fick Bonniers journalistpris i Finland 2014 och European Public Communication Award vid EuroPCom 2014-konferensen i Bryssel.

Faktabaari genomförde en faktagranskningkampanj vid det finländska parlamentsvalet år 2015. Kampanjen möjliggjordes av ett bidrag på 59000 euro som Faktabaari tilldelades av Helsingin Sanomats fond i september 2014 och 10 000 euro som bidrag från regeringens Europa-information 2014 och 2015 till vår förening Avoin yhteiskunta ry.
I mars 2015 tilldelades Faktabaari 30 000 euro via en Media Innovation-tävling arrangerad av Kommunikationsministeriet. Faktabaari deltog i det europeiska projektet EUCHECK med journalistutbildningar och andra europeiska sammanhang medsyfte att stödja en faktabaserad och informerad offentlig debatt.

Faktabaari faktagranskade i april 2017 den finländska kommunalvalskampanjen inför kommunalvalet, samt deltog i ett innovativt mediekunskapsprojekt för framtida väljare – Faktabaari EDU. Faktabaari EDU blev listad som finalist till stiftelsen Evens Media Literacy Award 2017 och har bl.a. presenterat projektet vid ett mediekunskapsseminarium i Sarajevo.
Faktabaaris utvecklingsgrupp jobbade först med presidentvalet i januari 2018 och nu för riksdag och europeiska valet 2019.


Faktabaari är baserad på en öppen källkod och använder Creative Commons licens. För ytterligare information vänligen kontakta mikko (at) factbar.eu eller följ twitter.com/factbar
och eller facebook.com/factbar

Faktabaaris kontakter och kanaler (främst på finska):

mailto:toimitus@faktabaari.fi

twitter.com/faktabaari

facebook.com/faktabaari

info@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.