Många lärare har sagt sig vara oroliga för att elever eventuellt använder sig av GenAI-verktyg för sina läxor, vilket kan ses som fusk, plagiering eller till och med akademiskt bedrägeri. Därför bör eleverna uppmuntras till att öppet tala om i hur hög grad de använt sig av AI i sina uppgifter.
Om något som producerats av AI inkluderas i en undersökning, en artikel eller i undervisningen är det bra att hänvisa till och citera AI på samma sätt som övriga källor. Jyväskylä universitet[i] ger till exempel följande instruktioner för dokumentation:
“Om du använder AI-verktyg i dina studier eller i din forskning ska du dokumentera användningen noggrant. Dokumentationen är en förutsättning för att du kan rapportera användningen av AI sanningsenligt och i enlighet med god vetenskaplig praxis.
Enligt riktlinjerna vid Jyväskylä universitet ska studerandena rapportera om användningen av generativ AI i kursuppgifter och i lärdomsprov.”
Generativa AI-verktyg är gratis tillgängliga för alla elever och studerande. Därför bör lärare fundera över vilken typ av uppgifter de ger eleverna och vad de vill bedöma. Det är inte längre ändamålsenligt att endast jobba med uppgifter som går ut på att eleverna söker upp information eller skriver essäer. Med hjälp av sökmotorer och GenAI kan eleverna lätt leta fram vilken som helst typ av information och producera text om vilket som helst tema.
Lärarna bör i förväg diskutera med eleverna hur artificiell intelligens kan användas och i vilka övningsuppgifter, som läraren sedan bedömer. Syftet med AI-bedömningsskalan, som tagits fram av Furzen & AI (AI Assesment Scale, AIAS)[ii] är att göra kommunikationen mellan lärare och elever eller studerande tydligare. Bedömningsskalan kan användas för att klargöra för både elever eller studerande och personal vad det är som räknas som ändamålsenlig eller olämplig användning av AI i en uppgift.
Användningen av AI kan förbjudas till exempel i förberedande prov inför studentskrivningar. Å andra sidan finns det många uppgifter där AI kan användas som ett användbart idé- eller stödverktyg. AI kan med fördel användas i uppgifter som förutsätter problemlösnings- och innovationsförmåga.
Lärarna får gärna diskutera med eleverna hur AI kan användas i olika övningsuppgifter.
Olika nivåer för användning av AI
- INGEN AI: Bedömningen utförs i sin helhet utan AI-hjälp i en övervakad miljö, vilket säkerställer att eleverna eller studerandena kan stödja sig på sina existerande kunskaper och färdigheter och sitt kunnande.
- PLANERING MED HJÄLP AV AI: AI kan användas för förberedelser inför en uppgift för att skapa idéer, göra skisser eller genomföra preliminära undersökningar. På den här nivån är det fokus på effektiv användning av AI vid planering, syntes och idéskapande, men i bedömningen ska det istället vara fokus på förmågan att utveckla och förädla idéerna självständigt.
- AI SOM VERKTYG: AI kan användas som hjälpmedel i en uppgift för att till exempel skapa idéer, skissa, få feedback och göra preciseringar. Eleven ska kritiskt granska och göra ändringar i de svar som AI genererar och visa att hen förstår dem.
- FRI ANVÄNDNING AV AI: AI kan användas i alla delar av en uppgift, och eleverna kan använda sig av AI för att uppnå målen för uppgiften. På den här nivån kan det också vara ett krav att eleverna ska använda sig av AI för att uppnå målen och lösa problemen i uppgiften.
- KREATIV ANVÄNDNING AV AI: AI används på ett kreativt sätt för att främja problemlösningsförmågan, skapa nya insikter eller lösa problem på ett innovativt sätt. Eleverna och lärarna planerar tillsammans bedömningsgrunderna, som fokuserar på kartläggningen av specifika AI-verktyg som kan användas inom utbildningsbranschen.
Leon Furze m.fl. (2024), uppdaterad AIAS-tabell
Om användningen av AI begränsas och övervakas ska begränsningarna vara tydligt formulerade och alla bör ha tillgång till tydliga anvisningar. Furzes tabell har också kompletterats med tydliga elevanvisningar för olika situationer.
Anvisningar om användning av AI till elever
- INGEN AI: Du får inte använda dig av AI i någon del av uppgiften. Du ska visa prov på relevanta kunskaper och färdigheter.
- PLANERING MED HJÄLP AV AI: Du kan använda AI för att planera, skapa idéer och genomföra undersökningar. Det ska framgå av slutresultatet på vilket sätt du har vidareutvecklat och -förädlat idéerna.
- AI SOM VERKTYG: Du kan använda dig av AI i vissa uppgifter, när du till exempel skriver en text, finslipar den och utvärderar den. Du ska kritiskt utvärdera och göra ändringar i det AI-producerade material du använder dig av.
- FRI ANVÄNDNING AV AI: Du kan fritt använda dig av AI i hela uppgiften antingen som du vill eller enligt instruktionerna i uppgiften. Fokusera på att använda AI utgående från de uppsatta målen och på att samtidigt visa prov på kritiskt tänkande.
- KREATIV ANVÄNDNING AV AI: Du bör använda dig av AI på ett kreativt sätt för att lösa uppgiften och eventuellt utforska nya angreppssätt i samråd med din handledare.
Leon Furze m.fl. (2024), uppdaterad AIAS-tabell
Om det är viktigt att eleverna visar prov på kunskaper och färdigheter helt utan AI-hjälp, måste de göra det under någon form av övervakning. Enligt Furze beror det på två saker[iii]. “För det första finns det ingen garanti för att en elev som har tillgång till någon form av teknisk utrustning (mobil enhet, bärbar dator, surfplatta, Meta Ray Bans e.d.) inte använder sig av AI-hjälp. Om vi, för det andra, försöker använda detekteringsverktyg eller ta till andra tekniska lösningar finns det en risk för likabehandlingsproblem, eftersom en del elever kan ha tillgång till mer avancerade, avgiftsbelagda AI-produkter (och som kommer undan tack vare dem), medan andra har bara begränsad tillgång till gratis verktyg (och som därför sannolikt åker fast).”
Många utbildningsinstitutioner har tagit i bruk AI-detekteringsverktyg som ska övervaka användningen av AI. Tyvärr har de visat sig vara opålitliga och ofta ge falska positiva resultat[iv]. Risken med att förlita sig på sådana verktyg är att oskyldiga elever orättvist blir anklagade, medan verktygen eventuellt inte alls upptäcker sådana elevers skickliga oärliga användning av AI-verktyg, som avsiktligt undviker att bli upptäckta.
Om eleverna ges tillstånd att använda AI är det bäst att också be dem dokumentera sin arbetsprocess och till exempel presentera vilka promptar eller inmatningsdata de använt sig av, vilka resultat de fått och hur de har jobbat vidare på och redigerat det AI-genererade materialet. En sådan metod inte bara hindrar oärlig användning av AI utan den hjälper också att utveckla elevernas AI-färdigheter. En inblick i arbetsprocessen ger läraren också en uppfattning om på vilket sätt olika AI-verktyg eventuellt kan användas i uppgifterna som de ger eleverna[v].
- Läs guiden kapitel för kapitel på vår webbplats – tack vare Svenska folkskolans vänner rf också på svenska
Källor
[i] Jyväskylä universitet (hämtad 15.12.2024) https://www.jyu.fi/fi/opiskelijalle/kandi-ja-maisteriopiskelijan-ohjeet/tiedonhankinta-ja-aineistonhallinta/tekoaly-tiedonhankinnassa
[ii] The updated AI assessment scale (hämtad 12.12.2024) https://leonfurze.com/2024/08/28/updating-the-ai-assessment-scale/
[iii] Leon Furze (hämtad 29.12.2024) https://leonfurze.com/2024/08/09/can-the-ai-assessment-scale-stop-students-cheating-with-ai/
[iv] Jason M. Lodge (hämtad 29.12.2024) The evolving risk to academic integrity posed by generative artificial intelligence: Options for immediate action https://www.teqsa.gov.au/sites/default/files/2024-08/evolving-risk-to-academic-integrity-posed-by-generative-artificial-intelligence.pdf
[v] Jämför: Jason M. Lodge (hämtad 29.12.2024) The evolving risk to academic integrity posed by generative artificial intelligence: Options for immediate action https://www.teqsa.gov.au/sites/default/files/2024-08/evolving-risk-to-academic-integrity-posed-by-generative-artificial-intelligence.pdf
- Läs guiden kapitel för kapitel på vår webbplats – tack vare Svenska folkskolans vänner rf också på svenska