GenAI, upphovsrätten och lärare

Användningen av AI-verktyg ger upphov till både etiska och upphovsrättsliga bekymmer. För att lärare samt elever och studerande med tillförsikt samt kritiskt och tryggt ska kunna använda sig av ny och framväxande teknik bör de ha grundläggande kunskaper om och en samsyn på hur GenAI kan användas i undervisningen med hänsyn till upphovsrättsliga frågor.

Med hjälp av generativa AI-verktyg är det möjligt att skapa text, bilder, videor och musik. Bakom det kreativa material dessa verktyg genererar finns emellertid en hel del upphovsrättsliga osäkerhetsfaktorer och en lagstiftning som har svårt att hålla jämna steg med den snabba utvecklingen.

Träningen av stora språkmodeller förutsätter enorma mängder text, kod, bilder och data, varav en stor del kan vara upphovsrättsskyddat material. Om den här typen av data samlas in utan tillstånd finns det en risk för att det sker intrång på någons upphovsrätt.

Innehållet i materialet som använts för att träna populära språkmodeller är åtminstone för närvarande höljt i dunkel. EU:s AI-förordning, som träder i kraft 2026, förutsätter att de allmänt tillgängliga AI-systemen i framtiden ska följa EU:s upphovsrättslagstiftning och ge sammandrag av materialet som använts vid träning av systemens data. Den närmaste framtiden får utvisa hur detta kommer att genomföras. Eftersom vi inte ännu vet vilken information som använts för att träna AI-modeller är det svårt att bedöma eventuella intrång på upphovsrätten.

Många rättsfall

AI-verktyg kan producera material som imiterar eller i hög grad liknar ett upphovsrättsskyddat verk. Flera konstnärer och förläggare har lämnat in stämningsansökningar, där de anklagar AI-plattformar för olaglig kopiering och förbjuder användningen av sina verk vid insamling av data och vid träning av AI-verktyg. Fallet som fått mest medieuppmärksamhet är New York Times stämning mot OpenAI. OpenAI försvarar sig med ett intressant svar:

“Eftersom upphovsrätten numera i praktiken gäller alla mänskliga uttrycksformer – inklusive blogginlägg, foton, foruminlägg, delar av programkod och regeringens dokument – är det omöjligt att träna dagens ledande AI-modeller utan att använda upphovsrättsskyddat material.” [i]

Besluten i dessa rättsfall kommer att innebära ändringar i och uppdateringar av upphovsrättslagstiftning och -praxis under de närmaste åren. Det är tills vidare relativt oklart hur vi kan förhindra att AI-plattformar gör intrång på upphovsrätten och vilka påföljder som borde tillämpas och av vem.

Den viktigaste frågan för användarna av AI-verktyg är vem som äger det som AI producerat. Kan traditionell upphovsrätt tillämpas på sådant material, eller behövs det nya lösningar?

För närvarande skyddar upphovsrätten inte ett verk, om det har producerats av AI och om en människa inte till en väsentlig del eller inte alls har varit involverad i skapandet av verket.

Försök att förhindra datainsamling

I synnerhet stora förlag och mediehus har börjat förhindra insamlingen av upphovsrättsskyddat innehåll på sina webbplatser. Det att insamlingen av träningsdata förhindras kan innebära att dessa webbplatsers synlighet i sökmotorer begränsas och att lagliga sökmotorer hindras från att indexera innehållet på webbplatserna.

Enligt Wired [ii] har 88 procent av de ledande nyhetsbyråerna i USA förhindrat datainsamlingen. I februari 2024 [iii] rapporterade Reuters Institute att nästan hälften (48 %) av de ledande nyhetssajterna i tio länder blockerat OpenAI:s datainsamlare. För användarna av GenAI är detta i viss mån problematiskt, eftersom aktuellt innehåll av hög kvalitet då ofta inte tas med i träningsmaterialet. För att försäkra sig om tillgången till träningsmaterial av hög kvalitet har AI-plattformarna börjat ingå licensavtal med olika innehållsproducenter. Detta kommer förmodligen att bli vanligare inom den närmaste framtiden.

Upphovsrätt och utbildning

Generativa AI-plattformar kan samla in data för sina databaser från alla promptar och instruktioner för att ytterligare träna sina språkmodeller. Detsamma kan inträffa till exempel när studenters arbeten skannas in med program för plagiatkontroll.

Speciellt med känsliga uppgifter bör man vara försiktig, och de ska under inga omständigheter matas in i ett AI-verktyg. Därför är det av största vikt att välja att använda AI-verktyg som tar hänsyn till dataskyddet. Verktygen bör exempelvis kunna garantera att data från promptar inte lagras eller återanvänds för ytterligare träning av verktygen. Det är också viktigt att komma ihåg att största delen av studenternas arbeten består av upphovsrättsskyddat material. Utbildningsanordnare gör därför klokt i att försäkra sig om att AI-verktygen som används också följer EU:s upphovsrättslagar.

EUIPO har gett ut en interaktiv infografik [iv] om temat “Hur kan lärare hjälpa elever att undvika intrång på upphovsrätten när de använder GenAI?”

  1. Berätta för dina elever om upphovsrätten.
  2. Förklara att AI-genererat material kan göra intrång på existerande upphovsrätt, om det i materialet används upphovsrättsskyddat material.
  3. Undervisa om hur man hänvisar till källmaterial på ett ändamålsenligt sätt och förklara på vilket sätt man kan referera eller citera innehåll som producerats av GenAI.
  4. Stärk elevernas kritiska tänkande, så att de lär sig verifiera sanningshalten i det som GenAI producerat.
  5. Uppmuntra eleverna att skapa unika verk och att använda AI som ett verktyg för inspiration, inte som en ersättning för egen kreativitet.
  6. Skapa interaktiva lektioner, där eleverna kan öva på att identifiera, använda och referera AI-producerat innehåll på korrekt sätt.

Källor

[1]  OpenAI (hämtad 12.12.2024) OpenAI faces multiple lawsuits over its use of copyrighted articles, books, and art to train its generative AI tools. https://www.euronews.com/next/2024/01/09/openai-says-its-impossible-to-train-ai-without-copyrighted-materials

[2] Wired (2024) Most top news sites block AI bots. Rigth-wing media welcomes them. https://www.wired.com/story/most-news-sites-block-ai-bots-right-wing-media-welcomes-them/

[3]  Reuters Institute (2024) How many news websites block AI crawlers. https://reutersinstitute.politics.ox.ac.uk/how-many-news-websites-block-ai-crawlers

[4]  EUIPO (2024) Generative AI in Education – understanding copyright implications. https://euipo.europa.eu/tunnel-web/secure/webdav/guest/document_library/observatory/documents/reports/2024_Generative_AI_in_Education_infographic/2024_Generative_AI_in_Education_Understanding_copyright_implications.en.pdf

edu@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.