Generation AI-projektet

Generation AI är ett projekt inom programmet Säkerhet och tillit i algoritmernas tid (Shield). Shield är i sin tur en projekthelhet om AI i anslutning till Finlands Akademi, som finansieras av Rådet för strategisk forskning (RSF).

Shield-programmet fokuserar på säkerhet och tillit i en tid av informationsteknik och hybridpåverkan. Vid sidan av de mer traditionella säkerhetshoten påverkas människans handlingsmöjligheter på oförutsägbara sätt av utmaningar och möjligheter som digitaliseringen och den tekniska utvecklingen för med sig samt av olika typer av kriser från minskad biologisk mångfald till klimatförändringar, finanskriser och maktpolitiska konflikter.

Varför är Generation AI-projektet viktigt just nu?

Projektet Generation AI svarar på tre sammanlänkade samhällsutmaningar:

  1. Försämrad känsla av trygghet, kontroll och fri vilja i ett datadrivet samhälle
  2. Försämrad tillit till myndigheterna, medierna, vetenskapen, civilsamhället och medborgarna
  3. Snabbt ökande ojämlikhet, som är kopplad till förmågan att hantera och viljan att engagera sig i informations- och kommunikationstekniken, som är i ständig förändring.

Inom ramen för projektet utvecklas interventioner i förskole- och skolundervisningen, som har som syfte att stärka barnens resiliens i en alltmer teknikcentrerad värld, att skapa förutsättningar för och främja deras förmåga att beakta cybersäkerheten och att förse lärare med insikter och pedagogiska verktyg, som behövs för att de ska kunna anpassa läroplanerna. Därtill främjar projektet forskningen om barnens rättigheter när det gäller artificiell intelligens.

Vad går projektet ut på?

Projektet skapar ett fundament för “AI-generationens” teknologifostran: det är fråga om teknologifostran som beaktar principerna för hur AI fungerar samt de möjligheter och dynamiska effekter som AI för med sig – utan att glömma bristerna hos och riskerna med AI eller det faktum att AI-system kan öka motsättningar, diskriminering och känslan av otrygghet och urholka förtroendet i samhället.

Projektet främjar elevernas förståelse av säkerhet och tillit till AI- och maskininlärningsbaserade system. Projektet mäter hur detta påverkar elevernas datahanteringsförmåga och deras förmåga att arbeta med komplexa och icke-linjära processer och att göra dem mindre oförutsägbara och polariserande.

Projektet ger eleverna möjlighet att identifiera konsekvenserna av sina ofta omedvetna val på internet. På så sätt är det möjligt att visa hur fördomar smyger sig in i AI-system och skapar algoritmisk diskriminering och ojämlikhet. Det gör eleverna lyhörda inför frågor om kontroll och teknisk determinism och om vem som har makt över användningen av data och på vilket sätt användarnas tillit kan missbrukas.

Vilken är målgruppen för Generation AI-projektet?

Projektet för samman teknikutvecklare, skolor, myndigheter, företag och icke-statliga organisationer. Det stärker barn och ungas förmåga att hantera effekterna tekniken har på samhällen globalt och skapar pedagogiska verktyg för lärare kring lärandet som är i förändring.

En av de främsta utmaningarna på 2000-talet är att få barn och unga att komma till insikt om tekniken som framtidens samhälle i allt högre grad är beroende av. Inspirerat av den här utmaningen skapar Generation AI-projektet förutsättningar för och stärker den vetenskapliga förståelsen, som i sin tur möjliggör utbildningslösningar som beaktar AI-generationens kompetensbehov.

Applikationer som utvecklats inom projektet

Läs guiden kapitel för kapitel på vår webbplats – tack vare ​​Svenska folkskolans vänner rf också på svenska

edu@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.