Referensramar för AI-kompetens för lärare

Under det gångna året har det getts ut flera referensramar för AI-kompetens både för lärare och för elever.

I den här artikeln presenteras i korthet två olika referensramar för lärare. Unesco gav ut sin egen referensram för både lärare och elever hösten 2024. En forskargrupp (Filo m.fl., 2024) publicerade en referensram i november 2024, som gruppen utarbetat i samarbete med lärare och elever och som ser ut att vara mycket användbar.

I Finland håller Undervisnings- och kulturministeriet och Utbildningsstyrelsen på att utarbeta rekommendationer för användning av AI i småbarnspedagogik och utbildning. De ges ut under våren 2025.

Unescos referensram för AI för lärare

Unesco presenterade sin referensram för lärares AI-kompetens [i] i september 2024. I den är det fokus på lärarnas livslånga professionella utveckling, och den innehåller fem centrala områden.

Unesco referensram

Syftet med referensramen är att säkerställa att lärare har förutsättningar att använda AI på ett ansvarsfullt och effektivt sätt, samtidigt som potentiella risker för eleverna och samhället minimeras.

  • Det människocentrerade angreppssättet beskriver de värderingar och kritiska attityder gentemot interaktionen mellan människor och AI, som lärare behöver ha. Lärare uppmuntras att alltid se till att mänskliga rättigheter och behov relaterade till människors välbefinnande är i fokus vid användning av AI i utbildningen. Lärare uppmuntras att utveckla olika sätt att kritiskt utvärdera fördelarna och riskerna med AI, att säkerställa människans eget engagemang och ansvar vid användning av AI och att förstå på vilket sätt AI påverkar samhället och hur det är att vara medborgare i AI-eran.
  • AI-etik: Lärare är medvetna om de grundläggande etiska principerna för AI och förstår deras betydelse. De är införstådda med AI:s människodrivna natur och människans centrala roll i hur utvecklingen av AI utformas och utifrån vilka premisser. AI-etiken innefattar alla centrala etiska värderingar, principer, förordningar, institutionella lagar och praktiska etiska regler, som lärare bör förstå och som baserar sig på den snabbt växande kunskapen om AI-etik och dess inverkan på utbildning.
  • Grunderna för och tillämpningar av AI definierar de grundläggande kunskaper och färdigheter som lärare behöver för att kunna ge stöd när det gäller vilka AI-verktyg som kan användas, hur de tillämpas och hur de kreativt kan anpassas för att skapa elevcentrerade, AI-assisterade undervisnings- och lärmiljöer. Lärare förväntas förstå hur AI definieras och ha grundläggande kunskaper om hur AI fungerar och vilka huvudkategorierna av AI-teknik är. Utöver det bör de ha nödvändiga färdigheter för att kunna bedöma hur AI-verktyg kan tillämpas och vilka begränsningar de har.
  • AI-pedagogik: Lärare ska kunna identifiera och utvärdera de pedagogiska fördelarna med AI-verktyg och välja ändamålsenliga verktyg, som kan stödja undervisningsplaneringen, pedagogiken och bedömningen. Lärare måste utveckla sin förmåga att kritiskt bedöma när och på vilket sätt AI kan användas i undervisningen och lärandet på ett etiskt och människocentrerat sätt samt utveckla och tillämpa engagerande AI-assisterad praxis för undervisning och lärande.
  • AI och professionell utveckling: Lärare ska vara medvetna om på vilket sätt AI kan stödja deras kontinuerliga professionella utveckling och vara motiverade att använda AI i sitt livslånga professionella lärande. På grund av den snabba utvecklingen av AI behöver lärare vägledning i hur de kan fortsätta sin professionella utveckling i utbildningsmiljöer, där interaktionen mellan människor och AI ökar.

Delområdena i referensramen är sammanflätade och kompletterar varandra. De är inte oberoende av varandra. En framgångsrik undervisning (med eller utan AI) förutsätter ett heltäckande synsätt, som kombinerar olika kompetensområden.

Till exempel påverkas en lärares förmåga att tillämpa AI-pedagogik av hens förståelse av grunderna för AI, hens medvetenhet om anvisningarna som gäller för AI och hens engagemang för kontinuerlig professionell utveckling. På motsvarande sätt påverkas lärarens förmåga att hantera de etiska problemen med AI av hens förståelse av grunderna för AI och av hens erfarenheter av att använda AI i undervisningen.

Kompetens på ett område kan utveckla kompetensen på ett annat. En djupare förståelse av grunderna för AI kan förbättra lärarens förmåga att tillämpa de pedagogiska och etiska principerna kring AI, och kontinuerlig professionell utveckling ökar lärarens förståelse av alla dessa aspekter.

Referensramen betonar att AI-verktyg ska komplettera, inte ersätta, lärarnas avgörande roller och ansvarsområden inom utbildning.

AI-verktyg ska komplettera, inte ersätta, lärarnas avgörande roller och ansvarsområden inom utbildning.

Referensram för AI-kompetens för lärare och studerande

I en annan, relativt ny referensram för AI-kompetens för lärare och studerande, som också utvecklats i samarbete med lärare och studerande, identifieras fyra nyckelkompetenser [ii]:

  1. kännedom om vad AI-mekanismer är och hur de fungerar
  2. effektiv och kompetent användning av AI
  3. hantering av AI på ett förutseende sätt, som också skapar mervärde
  4. etisk användning av AI.

Referensramen beskriver också de värderingar, attityder och kunskaper som behövs för att hantera AI i utbildningen, så att lärare och studerande kan förberedas för en värld där AI figurerar närmast överallt.

Enligt den föreslagna referensramen är kännedom om AI-mekanismer en ytterst viktig färdighet för både lärare och studerande, eftersom den lägger grunden för hur man navigerar bland och kritiskt hanterar AI-verktyg i olika kontexter.

Genom att förstå principerna för hur AI fungerar är det möjligt att bättre bedöma vad slags potential, begränsningar och etiska konsekvenser AI-verktygen har i vår vardag.

En effektiv och kunskapsbaserad användning av AI förutsätter också en förståelse av med vilken typ av promptar man kan få fram önskade resultat och en förmåga att välja ut rätt AI-verktyg för en specifik uppgift. Den tredje kompetensen går ut på att kritiskt granska de resultat som producerats av AI-verktyg, att bedöma deras exakthet, att identifiera eventuella felaktigheter och att förstå vilka etiska konsekvenser användningen av AI har i vår vårdag.

Med hantering av AI avses en etisk och rättvis användning av AI-verktyg så att de erbjuder människor stöd utan att ersätta deras insats. Ett sådant angreppssätt förutsätter en djup förståelse av möjligheterna med och begränsningarna av AI. Hanteringen handlar också om att AI används aktivt och på ett kreativt sätt, så att den blir en kraftkälla för människan och inte bara används passivt. Det här förutsätter en förmåga att kreativt tillämpa AI vid problemlösning och att skapa mervärde, som i dagens värld är en stor fördel. På så sätt kan människor använda sig av AI för att ha en positiv påverkan på sitt liv och sin omgivning. Samtidigt aktualiseras behovet av att förstå samarbetet mellan människor och maskiner och att kritiskt granska det som AI producerar.

Syftet med en etisk användning av AI är att hjälpa elever och studerande att göra goda val. Det är viktigt att poängtera för elever och studerande att användningen och utvecklingen av AI-verktyg bör präglas av rättvisa, integritet, moral och ansvarsfullt beslutsfattande. En etisk användning av AI innebär att AI-systemens fördomar och missuppfattningar identifieras och korrigeras, att ojämlikheten minskas och att viktiga mänskliga värderingar och samhällets välbefinnande kan främjas. En etisk användning förutsätter en noggrann utvärdering av de långsiktiga effekterna av AI, såsom försämring av människans egna färdigheter, diskriminering eller manipulering av människans egna uppfattningar. Samtidigt betonas individens ansvar och aktiva roll för att förebygga dessa utmaningar.

Det bör poängteras för elever och studerande att användningen av AI-verktyg bör präglas av rättvisa, integritet, moral och ansvarsfullt beslutsfattande.


Finländska AI-rekommendationer

I oktober 2024 sände Undervisnings- och kulturministeriet och Utbildningsstyrelsen [iii] första delen av AI-rekommendationerna på remiss. Följande centrala delar ingår i rekommendationerna:

  • En förutsättning för ansvarsfull och trygg användning av AI är att förstå hur AI fungerar och vilka effekter den kan ha.
  • Det förutsätter i sin tur en kritisk utvärdering av möjliga användningsområden för och begränsningar av AI samt djupgående reflektioner över för- och nackdelarna med AI.
  • Innan AI börjar användas är det viktigt att se till att användarna har en tillräcklig förståelse av AI och en förmåga att tolka och kritiskt utvärdera den information AI genererar.
  • En central utmaning i fostran och utbildning är att förse elever och studerande med färdigheter i bland annat kritiskt tänkande och problemlösning, källkritik och kreativitet, när det gäller användningen av AI.
  • I en digitaliserad och globaliserad värld är dessa färdigheter en förutsättning för ett aktivt samhällsengagemang samt för yttrandefrihet och demokratins fortlevnad.
  • Centrala teman inom fostran och utbildning blir då AI-etik och etisk användning av teknik.

Den slutliga versionen av rekommendationerna och stödmaterialet publiceras och kan användas som stöd i småbarnspedagogik, undervisning, utbildning och lärande år 2025.

Nodvandiga

I samband med en AI-utbildning i regi av regionförvaltningsverket fick de deltagande lärarna svara på frågan hur nödvändiga de anser att de nya rekommendationerna är. Svaret var tydligt. Enligt 98 % av lärarna är rekommendationerna nödvändiga eller ytterst nödvändiga.

Källor

[i] UNESCO AI Competency Framework for Teachers (2024): https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000391104

[ii] Filo, Y., Rabin, E. & Mor, Y. An Artificial Intelligence Competency Framework for Teachers and Students: Co-created With Teachers. European Journal of Open, Distance and E-Learning, 2024, Sciendo, vol. 26 no. s1, s. 93–106. https://doi.org/10.2478/eurodl-2024-0012

[iii] Tekoäly varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa – lainsäädäntö ja suositukset (hämtad: 17.10.2024 lausuntopalvelu.fi)  https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=a0d6af03-67e1-4ec7-9269-fab75bb05807

edu@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.