Generation AI är ett projekt som finansieras av Rådet för strategisk forskning (RSF) och som administreras av Finlands Akademi.
Det övergripande målet med Generation AI-projektet är att stödja barn och unga i att förstå tekniker som baserar sig på AI och maskininlärning. Projektet strävar också efter att hjälpa barn och unga att kritiskt och etiskt granska vilka bakgrundskrafter, användningsområden och effekter AI-baserade tekniker har. En viktig utgångspunkt är dessutom att främja barnens kreativa färdigheter och att hjälpa dem att växa till medvetna och ansvarsfulla människor som skapar vår gemensamma framtid. Målet är att eleverna ska få meningsfulla upplevelser av att de kan lyckas och känna att de kan påverka det de tycker är viktigt.
Kort sagt undersöker Generation AI-projektet hur barn kan undervisas om mekanismerna för AI och principerna för hur AI fungerar. Samtidigt utvecklar vi grunden för AI- och säkerhetsfostran.
Det behövs applikationer som stöd för undervisningen om AI
Inom projektet utvecklar vi applikationer som är säkra, responsiva och tillgängliga. Vi samlar inte in data och vi spårar inte användarna. Rättsvetare inom projektet har säkerställt att våra applikationer uppfyller EU:s dataskyddskrav. Utöver det är våra applikationer gratis och de har lanserats under en MIT-licens.
Maskinen som lär sig
Olika tillämpningar av AI är starkt närvarande i vår vardag. Vi möter dem till exempel på sociala medier och i form av text- och bildgeneratorer samt exempelvis när vi låser upp telefonen med hjälp av ansiktsigenkänning. Få av oss tänker ändå på hur AI faktiskt fungerar, hur AI-verktyg utvecklas och varför AI ibland gör fel.
Maskinen som lär sig (fi. ‘opetettava kone’) är ett verktyg som hjälper elever att lära sig hur AI fungerar genom att skapa applikationer som använder sig av maskinseende. Med hjälp av maskinen får eleverna sätta sig in i hela arbetsflödet för maskinlärning från att data samlas in till att den färdiga mobilapplikationen tas i bruk – helt utan några programmeringskunskaper! Ett sådant angreppssätt minskar behovet av tekniska färdigheter, vilket gör att inlärningsprocessen blir mycket mer engagerande [i].
Applikationen lämpar sig för alla åldrar, och den har utvecklats särskilt med barn och unga i åtanke. Med hjälp av Maskinen som lär sig får eleverna på ett konkret sätt en inblick i vilka möjligheter det finns med AI och vilka begrepp som ligger i grunden för AI. Maskinen får eleverna också att fundera över vilka begränsningar AI har och vilka etiska frågor som användningen av AI aktualiserar.
Sociala mediemaskinen – en simulator för sociala medier
Sociala mediemaskinen är ett verktyg för förklarande artificiell intelligens (XAI), som riktar sig till eleverna i den grundläggande utbildningen. Maskinen har ett bekant, interaktivt användargränssnitt, som liknar populära plattformar på sociala medier, som eleverna redan känner till. Maskinen ger eleverna möjlighet att “titta in under huven” och avslöjar hur “Instagram fungerar”. Syftet är att lära eleverna på ett lättillgängligt och intressant sätt hur centrala datadrivna och AI-baserade mekanismer på sociala medier fungerar och vilka centrala begrepp, såsom datainsamling, profilering och rekommendation, som förknippas med mekanismerna. Syftet är också att utveckla elevernas datahanteringsförmåga, AI-kompetens och förståelse av AI-etik [ii].
Med hjälp av Sociala mediemaskinen får eleverna egna förstahandserfarenheter av hur även de minsta handlingarna, som att pausa en video, sparas i användarens digitala fotavtryck och vidare i användarens personliga profil. I Sociala mediemaskinen används realtidsvisualiseringar, som hjälper användaren att se hur hens egna och andras agerande påverkar användarupplevelsen på sociala medier. [iii]
Undervisningsmaterialet och närmare instruktioner för användningen av Sociala mediemaskinen publiceras i samband med Educa-mässan våren 2025, och efter det finns de tillgängliga på projektets webbplats.
- Sociala mediemaskinen (fi. ‘Somekone’)
- Källkoden för maskinen
- Materialet för Sociala mediemaskinen (på finska): publiceras under våren 2025 på adressen: https://www.generation-ai-stn.fi/materiaalit.
Applikationer och material som skapas tillsammans
Generation AI ordnar årligen ett engagerande samplaneringsprojekt för alla projektets skolor i Joensuu och Uleåborg med praktiskt orienterade aktiviteter för barn i olika åldrar. I samband med projektet får lärare och elever tillsammans jobba med tvärvetenskapliga undersökningar.
Projektet har utformats utgående från att samma barn och unga varje år under tre på varandra följande år (se tabell 1) får delta i ett projekt, där de tillägnar sig grundläggande begrepp och färdigheter och lär sig om hur de samhälleliga effekterna syns i deras vardag. Samplaneringen går delvis ut på att utveckla undervisningsmaterial [iv] och verktyg [v], som senare görs tillgängliga för alla lärare och elever i vårt land.
Det första skolprojektet genomfördes 2023. Temat för projektet var datadriven design. Inom ramen för projektet fick de deltagande skoleleverna planera maskininlärningsbaserade klassificeringsapplikationer med hjälp av Maskinen som lär sig, som utvecklats inom projektet. [vi] I praktiken deltog eleverna i tre workshoppar med fokus på grundläggande AI-begrepp och -mekanismer, datadriven design och AI:s effekter och etik [vii].
Ett annat skolprojekt år 2024 satte fokus på mekanismerna på sociala medier, som behandlades på två olika lektioner. På första lektionen fick eleverna med hjälp av ett profileringsspel och övningsuppgifter utan maskininblandning lära sig om datainsamling, profilering och rekommendationer. På följande lektion fick eleverna använda simulatorn Sociala mediemaskinen [viii], som hjälpte dem att undersöka hur mekanismerna på sociala medier faktiskt fungerar. Allt material som ingår i undervisningshelheten publiceras under våren 2025, och efter det ges det också ut närmare information om helheten. Planeringen inför ett tredje skolprojekt ska också inledas snart, och närmare information om det ges också senare.
Hur använda AI på ett kreativt sätt?
Epistemisk osäkerhet ser kanske ut att vara en rätt svårbegriplig term, men det är den som utgör utgångspunkten för reflektioner över hur vi kan lära oss leva, existera, arbeta och studera i en värld fylld med AI-teknik. I och med uppkomsten av generativ AI är var och en av oss tvungen att i viss mån tvivla på tillförlitligheten i det som produceras av AI. En total misstro gör det dock omöjligt att hantera AI-tekniker, så det är fråga om ett slags balansgång [ix].
Förskole- och nybörjarundervisning
När det gäller förskole- och nybörjarundervisning har det hittills undersökts vad man kan göra med hjälp av AI och hur det kan knytas an till förskoleundervisningens läroplan. Forskningen har bland annat utmynnat i robot-, robotfabriks- och superhjälteprojekt, som alla har gått ut på att läroinnehållet i förskoleundervisningen behandlats med hjälp av generativ AI. AI har använts till exempel till att berätta historier, skapa bilder och ställa frågor.
I projekten ovan har forskare kunnat identifiera olika metaforer som barn och deras lärare använder om AI och a) vad AI är: dator (program), människa (assistent), fantasi (trollkarl), b) hur AI fungerar: dator (kommandon), människa (intelligens, sätt att agera), jämförelser mellan människa och teknik, jämförelser mellan naturen och den digitala världen, jämförelser mellan fantasi och människans handlingar, c) AI:s existens: tvivel / tillit, att dämpa oron.
Grundläggande utbildning
När det gäller den grundläggande utbildningen har det tillsammans med eleverna genomförts olika projekt med syfte att dra nytta av generativ AI. Projekten bland annat tangerat teman som lyxkonst och sociala medier, medier och marknadsföring.
Tabellen nedan ger en beskrivning av en exempeluppgift, där sjätteklassare har i uppgift att skapa affischer för reklamkampanjen “Helsingfors – sommarstaden för unga”. I det här fiktiva projektet har sjätteklassarna använt sig av Sociala mediemaskinen för att skapa olika profiler för ungdomar, och därefter har de haft i uppgift att utarbeta marknadsföringsmaterial för unga med hjälp av generativ AI.
Beakta barnens digitala rättigheter
Förutom att utmynna i verktyg, metoder och undervisningsmaterial förser Generation AI-projektet finländska lärare och utbildningsanordnare med kunskap om nationell lagstiftning och EU-reglering. När det gäller EU är det bland annat fråga om dataskydds- och AI-förordning. Professor Susanna Lindroos-Hovinheimo har skrivit flera olika artiklar om EU:s AI-förordning, varav en är en kort introduktion till EU:s AI-förordning, som publicerats i årsboken för medierätt (‘Viestintäoikeuden vuosikirja’) år 2023. [x]
Digitala miljöer är ofta inte utformade med barn eller barns rättigheter i åtanke, men trots det har de omfattande konsekvenser för barnens rättigheter. Det har också identifierats en tydlig spänning till exempel mellan behovet av att skydda barnen och barnens självständiga engagemang. Hur kan vi till exempel skydda barnen för olika risker och samtidigt se till att de får tillgång till digitala verktyg i sin skolvardag? Det här är också temat för en fritt tillgänglig forskningsartikel i den finska tidskriften Lakimies [xi], som fått välförtjänt uppmärksamhet till exempel bland utbildningsanordnare.
Lärare och andra vuxna har en avgörande roll när det gäller att tillgodose barnens rättigheter i praktiken. Det räcker inte att rättigheterna endast diskuteras på en högre nivå. En särskilt viktig kontext med tanke på hur barnens digitala rättigheter kan tillgodoses utgörs av klassrummet och skolans vardag. Dataskyddsguiden från Generation AI-projektet (fi. ‘Tietosuojaopas’) [xii], som lagts upp på projektets webbplats, kan erbjuda stöd i det sammanhanget.
Sammanfattning
De applikationer, metoder, material och olika guider som utvecklats inom ramen för projektet Generation AI baserar sig på referentgranskad och högklassig internationell vetenskaplig forskning. Vi utvecklar grunden för AI- och säkerhetsfostran i vårt land utifrån det här kunskapsunderlaget.
Projektet ligger verkligen i tiden, eftersom det inte finns någon omfattande forskning om barnens rättigheter, när det gäller AI-kontexten, och eftersom det finns få forskningsbaserade pedagogiska modeller för undervisningen om AI och förmågan att vara aktiv i den digitala världen.
Vi utvecklar lösningar som också internationellt sett är unika. Du som lärare i Finland kan alltså känna dig privilegierad.
Följ vår resa och kom med på den!
- Läs guiden kapitel för kapitel på vår webbplats – tack vare Svenska folkskolans vänner rf också på svenska
Källor
[i] Pope, N., Vartiainen, H., Kahila, J., Laru, J. & Tedre, M. (2024a): A no code AI education tool for learning AI in K-12 by making machine learning-driven apps. 2024 IEEE International Conference on Advanced Learning Technologies (ICALT).
[ii] Pope, N., Vartiainen, H., Kahila, J., Laru, J. & Tedre, M. (2024b): An educational tool for learning about social media tracking, profiling, and recommendation. 2024 IEEE International Conference on Advanced Learning Technologies (ICALT).
[iii] Pope, N., Vartiainen, H., Kahila, J., Laru, J. & Tedre, M. (2024b): An educational tool for learning about social media tracking, profiling, and recommendation. 2024 IEEE International Conference on Advanced Learning Technologies (ICALT).
[iv] Kahila, J., Vartiainen, H., Tedre, M., Laru, J., Arkko, E., Lin, A., Pope, N. & Jormanainen, I. (2024a): Tekoäly oppimisen kohteena ja luovan toiminna lähteenä. Valkoinen kirja. January Collective. https://www.generation-ai-stn.fi/kirjasto/opetettavakone/mika-on-opetettava-kone/opetettava-kone-ja-materiaalit-perustuvat-tutkimukseen/
Kahila, J., Vartiainen, H., Tedre, M., Arkko, E., Lin, A., Pope, N., Jormanainen, I. & Valtonen, T. (2024b): Pedagogical framework for cultivating children’s data agency and creative abilities in the age of AI. Informatics in Education. doi:10.15388/infedu.2024.15
[v] Pope, N., Vartiainen, H., Kahila, J., Laru, J. & Tedre, M. (2024a): A no code AI education tool for learning AI in K-12 by making machine learning-driven apps. 2024 IEEE International Conference on Advanced Learning Technologies (ICALT). Pope, N., Vartiainen, H., Kahila, J., Laru, J. & Tedre, M. (2024b): An educational tool for learning about social media tracking, profiling, and recommendation. 2024 IEEE International Conference on Advanced Learning Technologies (ICALT).
[vi] Pope, N., Vartiainen, H., Kahila, J., Laru, J. & Tedre, M. (2024a): A no code AI education tool for learning AI in K-12 by making machine learning-driven apps. 2024 IEEE International Conference on Advanced Learning Technologies (ICALT).
[vii] Kahila, J., Vartiainen, H., Tedre, M., Laru, J., Arkko, E., Lin, A., Pope, N. & Jormanainen, I. (2024a): Tekoäly oppimisen kohteena ja luovan toiminna lähteenä. Valkoinen kirja. January Collective. https://www.generation-ai-stn.fi/kirjasto/opetettavakone/mika-on-opetettava-kone/opetettava-kone-ja-materiaalit-perustuvat-tutkimukseen/
Kahila, J., Vartiainen, H., Tedre, M., Arkko, E., Lin, A., Pope, N., Jormanainen, I. & Valtonen, T. (2024b): Pedagogical framework for cultivating children’s data agency and creative abilities in the age of AI. Informatics in Education. doi:10.15388/infedu.2024.15
[viii] Pope, N., Vartiainen, H., Kahila, J., Laru, J. & Tedre, M. (2024b): An educational tool for learning about social media tracking, profiling, and recommendation. 2024 IEEE International Conference on Advanced Learning Technologies (ICALT).
[ix] Davies, S., Sormunen, K., & Kangas, K. (2024): Cultivating Epistemic Doubt: a Key Competence for Productive Participation in the Era of Artificial Intelligence.17th International Conference on Computer-Supported Collaborative Learning (CSCL) 2024 – Buffalo, USA.
[x] Lindroos-Hovinheimo, S. (2023): Lyhyt johdatus Unionin tekoälyasetukseen. I: Viestintäoikeuden vuosikirja 2023 (s. 67–76). Forum Iuris, Helsingfors universitet, Juridiska fakulteten. https://www.edilex.fi/viestintaoikeuden-vuosikirja/1000880004
[xi] Silvennoinen, E., Tedre, M., & Valtonen, T. (2024): Datafikoituva peruskoulu – tasapainoilua lapsen henkilötietojen suojan ja opetuksen tavoitteiden välillä. Lakimies, 122(5), 655–678.
[xii] Generation AI Tietosuojaopas (hämtad 18.12.2024) https://www.generation-ai-stn.fi/henkilotietojen-kasittely-alakoulussa/
- Läs guiden kapitel för kapitel på vår webbplats – tack vare Svenska folkskolans vänner rf också på svenska