Huhtikuun lopulla maailmalla levisi väite, jonka mukaan Stepan Tarabalka -niminen mies olisi Kiovan aave. Myös Suomessa uutisoitiin asiasta. Väite ei kuitenkaan pidä paikkaansa.
Huhtikuun lopulla maailmalla levisi väite, jonka mukaan Stepan Tarabalka olisi ollut ukrainalainen Kiovan aaveena tunnettu hävittäjälentäjä. Tarabalka kuoli taistelussa maaliskuussa.
Kiovan aaveen henkilöllisyydestä uutisoi 29.4.2022 brittilehti The Times omiin ukrainalaislähteisiinsä vedoten. Times-lehden artikkeli levisi laajalle, kun uutissivustot ympäri maailmaa julkaisivat siitä lainauutisia. Timesin tietojen pohjalta on tehty myös lukemattomia Tiktok- ja Youtube-videoita ja muita sosiaalisen median julkaisuja. Suomessa Times-lehden uutisesta tekivät lainan ainakin Ilta-Sanomat ja Iltalehti.
Myöhemmin Times-lehden otsikkoa ja tekstiä on korjattu. Nyt artikkelissa kerrotaan, että Ukrainan ilmavoimien mukaan Kiovan aave on myytti.
Faktabaari sai yleisöltä pyynnön tarkistaa, oliko Stepan Tarabalka Kiovan aave. Faktabaarin selvityksen mukaan väite ei pidä paikkaansa.
Väitteen ovat aikaisemmin tarkistaneet muun muassa saksaislehti Deutsche Welle ja norjalainen faktantarkistuspalvelu Faktisk.
Alkuperäistä uutista on korjattu jälkikäteen
Kiovan aave on Ukrainan sodan alkupäivistä alkaen levinnyt vahvistamaton kertomus taitavasta MiG-29-hävittäjälentäjästä, joka olisi tuhonnut lukuisia viholliskoneita. Kiovan aaveen henkilöllisyyttä on arvailtu useita kertoja, mutta monet arvauksista on todistettu virheellisiksi.
Times-lehti uutisoi 29.4.2022, että Kiovan aave olisi maaliskuussa kuollut hävittäjälentäjä Stepan Tarabalka. Lehti perusti tietonsa Kiovan aaveen henkilöllisyydestä nimettömiin ukrainalaislähteisiin.
Artikkelia on muokattu julkaisun jälkeen. Suomessa lehdistön itsesääntelyelimen Julkisen sanan neuvoston ohjeistuksen mukaan verkkoartikkeliin merkitään, jos siinä olleita tietoja on oikaistu ja kerrotaan, mitä artikkelista on korjattu ja milloin. Britanniassa vastaavaa sääntöä ei ole, joten vaikka Times-lehden artikkelia on korjattu, siitä ei ole merkintää jutussa.
Lehtiartikkelin url-osoitteesta näkyy kuitenkin jutun alkuperäinen otsikko: ”Ghost of Kyiv dies in battle ‘after shooting down 40 Russian aircraft’” eli vapaasti suomennettuna ”Kiovan aave kuoli taisteluissa ’ammuttuaan alas 40 venäläiskonetta’”. Alkuperäinen artikkeli on arkistoitu verkkosivuarkisto Wayback Machineen. Maksumuurin takia jutusta näkyy vain alkuosa.
Verkkosivuarkistosta löytyvässä jutussa lukee, että ”Kiovan aaveena tunnettu hävittäjälentäjä kuoli ilmataistelussa viime kuussa sen jälkeen, kun hänen väitettiin ampuneen alas yli 40 venäläiskonetta”. Jutussa kerrotaan, että Timesin ukrainalaisten lähteiden mukaan ukrainalainen yhden lapsen isä, Stepan Tarabalka, on Kiovan aave.
Ukrainan puolustusministeriö on maaliskuussa kertonut Twitterissä Tarabalkan kuolemasta. Twiitissä kerrotaan, että taistelussa 13.3.2022 kuollut majuri Stepan Tarabalka on postuumisti palkittu Ukrainan sankarin arvonimellä ilmatilan suojelemisesta, urheudesta ja rohkeudesta. Siinä yhteydessä ei mainita Kiovan aavetta.
Ilta-Sanomat on käyttänyt uutisensa pääkuvassa vierekkäin kuvaa Tarabalkasta ja Ukrainan ilmavoimien aiemmin julkaisemasta propagandakuvasta, jossa happinaamaria käyttävän lentäjän vieressä lukee teksti ”Kiovan aave”. Yhdistelmästä piirtyy mielikuva, että happinaamaripäinen lentäjä olisi Tarabalka. Iltalehdellä on juttunsa pääkuvassa ainoastaan jälkimmäinen kuva.
Ilta-Sanomat on otsikoinut uutisensa: ”The Times: Myyttinen ’Kiovan aave’ oli maaliskuussa surmansa saanut sankarilentäjä – Zelenskyi palkitsi Ukrainan sankarin arvonimellä”. Iltalehdellä otsikossa puolestaan lukee: ”The Times: Väitetysti 40 konetta pudottanut ’Kiovan aave’ kuoli yli kuukausi sitten”.
Suomen iltapäivälehdet eivät ole muokanneet alkuperäisiä uutisjuttujaan, mutta molemmat ovat muutamaa päivää myöhemmin julkaisseet uuden uutisen, joissa kerrotaan, että Ukrainan ilmavoimien mukaan Kiovan aave on myytti. Ilta-Sanomien uutinen löytyy täältä, Iltalehden täältä.
Lehtien tiedot pohjautuvat 30. huhtikuuta Ukrainan ilmavoimien tekemiin sosiaalisen median päivityksiin. Ukrainan ilmavoimat kertoi tuolloin Facebook-sivuillaan, että Kiovan aave on ukrainalaisten luoma ”supersankarilegenda”. ”Ukrainan sankari Stepan Tarabalka ei ole Kiovan aave eikä hän ole osunut neljäänkymmeneen koneeseen”, päivityksessä lukee.
Päivityksessä kerrotaan Kiovan aaveen ilmentävän maata puolustavien hävittäjälentäjien yhteistä henkeä. Päivityksessä Ukrainan armeija toivoo, että ihmiset tarkistaisivat lähteet ennen kuin jakavat tietoa eteenpäin. Kuitenkin myös Ukraina itse on levittänyt myyttiä Kiovan aaveesta.
- helmikuuta Ukrainan entinen presidentti Petro Poroshenko jakoi Twitterissä kuvan hävittäjälentäjästä, jonka hän kertoi olevan Kiovan aave. Kyseinen kuva on kuitenkin Ukrainan puolustusministeriön julkaisu vuodelta 2019. Myös Ukrainan ulkoasiainministerin sijainen levitti kuvaa.
Maaliskuun alussa Ukrainan ilmavoimat puolestaan on julkaissut sosiaalisessa mediassa kuvan hävittäjälentäjästä, jonka viereen on kirjoitettu ”Kiovan aave”. Kuvan saatetekstissä lukee: ”Hei venäläinen roisto, lennän sielusi perään! -Kiovan aave”.
Olisiko Tarabalka voinut tuhota 40 viholliskonetta?
Luotettavia tietoja sodan tappioista on vaikeaa löytää. Ukrainalaisen Kyiv Independent -lehden mukaan 14.3. mennessä venäläisiä lentokoneita olisi tuhottu 77 kappaletta ja helikoptereita 90. Luku perustuu Ukrainan armeijan tietoihin. Kalustotappioita seuraavan Wikipedia-artikkelin mukaan Venäjä olisi 14.3.2022 mennessä menettänyt noin 30 lentokonetta ja helikopteria. Hollantilainen, molempien osapuolten tappioita avoimien lähteiden perusteella listaava Oryx-sivusto oli 15.3. mennessä ilmoittanut Venäjän menettäneen 13 lentokonetta ja 15 helikopteria.
Stepan Tarabalkan on kerrottu kuolleen 13.3., joten mikäli Ukrainan armeijan ilmoittama luku, jonka mukaan 14.3. mennessä Ukraina olisi tuhonnut yhteensä 167 venäläistä lentokonetta ja helikopteria, pitäisi paikkansa, Tarabalka olisi yksin tuhonnut lähes neljänneksen kaikista siihen saakka pudotetuista koneista.
Deutsche Wellen (DW) haastattelemat sotilasasiantuntijat pitivät epätodennäköisenä, että yksi hävittäjälentäjä olisi ampunut alas 40 viholliskonetta. Brittiläisen ajatushautomon RUSI:n tutkijan Justin Bronkin mukaan luku on ”vahvasti liioiteltu”.
”Venäjä on kärsinyt vain 25 vahvistettua kiinteäsiipisten ilma-alusten tappiota, ja useimmat niistä ammuttiin alas laivasta laukaistavilla ilmatorjuntaohjuksilla (SAM) tai maalta laukaistavilla ilmatorjuntaohjuksilla (MANPADS)”, Bronk oli todennut DW:lle.
Kiovan aaveen henkilöllisyyttä ei siis ole kyetty selvittämään, ja Ukrainan armeija on kertonut, että Kiovan aave viittaa kaikkien Ukrainan hävittäjälentäjien yhteiseen henkeen, ei yksittäiseen lentäjään. Asiantuntijoiden mukaan olisi hyvin epätodennäköistä, että yksi lentäjä olisi voinut pudottaa 40 viholliskonetta.
Kuva: Ilta-Sanomat ja Iltalehti uutisoivat 30.4.2022 brittilehti The Timesin tietoihin viitaten, että Kiovan aave olisi kuollut. Kuvakaappaukset lehtien uutisista otettu 16.5.2022.
Oletko törmännyt julkisessa keskustelussa tai somessa epäilyttävään väitteeseen? Pyydä faktantarkistusta tällä lomakkeella.