Väyrynen ja gallup-väitteet

Tässä analyysissä tarkastellaan väitettä, jonka ehdokas Paavo Väyrynen sanoi Ylen Suuressa vaalitentissä 25.1.:

“…Näitten galluppien tarkoituksena varmistaa Saulin uudelleen valinta ensimmäisellä kierroksella tai keplottelemalla Pekka toiselle kierrokselle…” ja hän jatkoi: “Näillä gallupeillahan ohjaillaan ihmisiä hyvin selvästi ja nythän tuolla vaalikentillä ihmiset ovat ruvenneet puhua kuinka kallis se toinen kierros ja pitää saada ensimmäisellä kierroksella…”

Toimittaja Andersson pyysi ehdokkaalta tarkennusta: “Täyttä puppua nämä gallupit?” Johon Väyrynen vastasi “Ainakin nämä ovat.”

Nämä puheet herättivät välittömästi huomiomme. Mitä Väyrynen oikein sanoi? Tarkastelemme väitteen luonnetta seuraavassa käytössämme olevan uuden “hämmentävän informaation” -luokittelun suhteen.

https://twitter.com/Faktabaari/status/956606187629408256

Huomioitavaa on, että Väyrynen ei pelkästään sano, että mielipidetiedustelut antavat väärän kuvan todellisesta vaalituloksesta. Hän ei myöskään sano, että tehdyt mittaukset ovat esimerkiksi metodologisesti puutteellisia, eivätkä vaikka kykene mittaamaan liikkuvien äänestäjien toimintaa vaalipäivänä.

Sen sijaan hän sanoo, että mielipidemittaukset on tehty tarkoituksella, harkiten varmistamaan tietty vaalitulos. Tähän kiinnitti huomiota myös toimittaja Andersson: “Anteeksi, mitä te nyt tarkoitatte… että tutkimuslaitokset keplottelevat Haavistoa tai Niinistöä toiselle kierrokselle…”

Toisin sanoen, Väyrynen syyttää, ei vain mielipidemittausten tilaajia, vaan myös niiden tekijöitä puuttumisesta vapaisiin vaaleihin. Tämä on vakava syytös, ja sellaista ei odottaisi ehdokkaan esittävän ilman perusteita. Siksi Faktabaari haastaa Väyrysen tuomaan lähteensä ja perusteensa näkyviin: miten hän osoittaa mielipidemittausten olevan manipuloituja? Tai vaihtoehtoisesti hän voi korjata puheitaan.

Kertauksen vuoksi: On eri asia valittaa mielipidemittausten antavan väärän kuvan todellisesta kannatuksesta tai siitä, miten ne vaikuttavat ihmisten äänestyskäytökseen. Voidaan jopa aivan perusteellisesti kyseenalaistaa mittausten julkaisemisen soveliaisuus näin lähellä vaaleja sekä se tapa, jolla niistä uutisoidaan.

Mutta on eri asia väittää ainakin kahden itsenäisen mielipidemittauksia tekevän tutkimuslaitoksen (Kantar TNS oy ja Taloustutkimus oy) osallistuneen tulosten manipulointiin. Sanoa, että he tuottavat “täyttä puppua”, jolla varmistetaan tietty vaalitulos.

Jos tälle väitteelle ei ole osoittaa perusteita tai sitä ei oikaista, voi olla syytä epäillä ehdokasta tahallisen väärän informaation levittämisestä, eli äänestäjiensä vedättämisestä. Pallo on nyt Väyrysen käsissä.


Ohessa Faktabaarin kansainvälisen referenssin pohjalta luonnostelema analyysikehikko harhaanjohtavalle informaatiolle. Perinteisesti Faktabaari on keskittynyt misinformaation, eli erheiden tarkistamiseen avoimiin julkisiin lähteisiin perustuen. Blogeissa tuomme esille myös gallup-väitteen tapaisia tapauksia, joiden kohdalla voidaan epäillä tahallisuutta. Lähestymme näin tutkivaa journalismia, sillä kansalaisten medialukutaidon kehittämiseksi tämä analyyttinen lähestymistapa on tärkeä lisä toimintaamme.

Analyysikehikko

Alla auki kirjoitettu Väyrysen osuus Yle 25.1.2018 klo 20 Suuressa presidentinvaalit 2018 vaalikeskustelussa Gallup-tulosten osalta https://areena.yle.fi/1-4256856?autoplay=true (Katso video 1.28 -2.40)

Andersson (haastattelija): Ehdokas Väyrynen, Helsingin sanomien mittauksissa 7% kannatus ja Ylen mittauksissa 6% kannatus. Miten te konkarina arvioitte pelitilanteen? Mitä tässä on tapahtumassa? Onko tämä paljon puhuttu käänne nyt tapahtumassa?

Väyrynen (presidenttiehdokas): No, nämä luvut yhtä paljon pielessä kuin 6 vuotta sitten.

Andersson: Kuin niin

Väyrynen: Näitten galluppien tarkoituksena varmistaa Saulin uudelleen valinta ensimmäisellä kierroksella tai keplottelemalla Pekka toiselle kierrokselle.

Anderson: Anteeksi, mitä te nyt tarkoitatte….että tutkimuslaitokset keplottelevat Haavistoa tai Niinistöä toiselle kierrokselle….

Väyrynen: No, katsotaan nyt kun äänet on laskettu mitkä on todelliset kannatukset….Näillä gallupeillahan ohjaillaan ihmisiä hyvin selvästi ja nythän tuolla vaalikentillä ihmiset ovat ruvenneet puhua kuinka kallis se toinen kierros ja pitää saada ensimmäisellä kierroksella…Näitä kustannuksia pitää verrata siihen kuinka paljon se maksaa jos Sauli valitaan toiselle kierrokselle sotilaallisen liittoutumisen muodossa, euroalueen lisääntyvän talousyhteisvastuun muodossa tai avointen ovien raja….

Andersson keskeyttää: Paavo Väyrynen, ei mennä tähän vielä kuitenkin….teillähän pyyhkii aika hyvin …olette kolmonen…

Väyrynen: Mutta kun mä olen kakkonen tosiasiassa…näillä gallupeilla ohjaillaan….

Andersson: Täyttä puppua nämä gallupit?

Väyrynen: Ainakin nämä ovat

Andersson: Jaaha…

(siirryttiin Vanhasen haastatteluun eri aiheesta ja toisen toimittajan johdolla, jossa Vanhanen tosin viittaa em. keskusteluun lyhyesti “…En usko keplotteluun, mutta saattaa olla että 4% ja numero 4 on sotkettu jotenkin tässä keskustelussa..(viittaa Yle galluppiin https://yle.fi/uutiset/3-10039433)”)

info@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.