Faktabaarille Alfred Kordelinin säätiön palkinto

Kordelinin säätiö palkitsi Faktabaarin ja Avoin yhteiskunta ry:n työstään avoimuuden ja totuudenmukaisuuden edistämiseksi.

Faktabaari ja Avoin Yhteiskunta ry on tänään palkittu Alfred Kordelinin palkinnolla. Kyseisellä palkinnolla Alfred Kordelinin säätiö haluaa huomioida yksityishenkilöitä, työryhmiä ja yhteisöjä, jotka tekevät yhteiskunnallisesti tärkeää työtä ja luovat sitä kautta edellytyksiä myös parempaan tulevaisuuteen.

Vastaavia huomionosoituksia on jaettu vuodesta 1920. 

Faktabaarin lisäksi palkinnon saivat tänä vuonna zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti sekä kirjailija ja kääntäjä Stefan Moster.

“Sivistys on paremman tulevaisuuden perusta, ja työ sen eteen vie aikaa, vaatii sinnikkyyttä eikä aina ole päiväkohtaisen trendikästä. Silti se on ajankohtaista. Minusta tämä hyvin kuvaa palkittuja. He edustavat eri aloja, ja tällainen monimuotoisuus on tunnusomaista Alfred Kordelinin säätiölle”, palkintotoimikunnan puheenjohtaja Juha Laaksonen toteaa säätiön tiedotteessa.

Palkintoperusteluissa korostuu Faktabaarin pitkäjänteinen työ faktantarkistuksen ja digitaalisen informaatiolukutaidon parissa. “Faktabaarilla ja sen perustaneella Avoin yhteiskunta ry:llä on kunnioitettava sivistyksellinen tavoite kehittäessään ja ylläpitäessään kansalaisten medialukutaitoa. Yhteydet merkittäviin kansainvälisiin verkostoihin, suomalaisiin yliopistoihin ja Sitraan ovat osaltaan taanneet Faktabaarin toiminnan laadukkuuden ja rajoja ylittävän vaikutuksen. Tietoja arvioidessaan Faktabaari tukeutuukin länsimaisen journalismin tiukimpiin standardeihin ja eettisiin periaatteisiin. Faktabaarin ainutlaatuinen työ tuo omalta tärkeältä osaltaan näkyväksi, kuinka avoimuuden ja totuudenmukaisen tiedon periaatteiden ylläpitäminen vaatii jatkuvaa huolenpitoa ja valppautta”, perusteluissa lukee. 

Alfred Kordelinin säätiön palkinto on arvoltaan 50 000 euroa.

Täältä voit katsoa Faktabaarista tehdyn palkintovideon ja säätiön palkintotiedotteen https://youtu.be/7WnhJmZLRpA ja https://kordelin.fi/alfred-kordelinin-50-000-euron-palkinnot-kolmelle-2

Faktabaari kiittää  Alfred Kordelin säätiötä ja luonnollisesti 10 vuoden aikana kehittynyttä upeaa Faktabaari-yhteisöään ja yhteistyökumppaneitaan.

“Alfred Kordelin säätiöltä saamamme tunnustus on hyvä tilaisuus aloittaa Faktabaarin toiminnan vakiinnuttaminen  kansalaisyhteiskuntatoimijana”, Faktabaarin isäntänä vuodesta 2014 toiminut Mikko Salo kiittelee. “Uskomme, että tässä kiihtyvässä informaatiosota-ajassa löydämme demokratiaa ja digivisitystä edistäviä tahoja, jotka olisivat valmiita rahoittamaan Faktabaarin pitkäjänteisesti ja takaamaan sen riippumattomuuden. Polarisoituva maailma, jossa totalitarismi ja digivallan edustajat vahvistuvat, on uhka, joka vaatii uusia osallistavia lähestymistapoja - osaltamme entistä vahvempaa ja avointa Faktabaari-yhteisöä. Pidetään Faktabaari auki jatkossakin ja Suomi tärkeissä kansainvälisissä verkostoissa!”

Salo toivoo samalla näkyvyyttä ja jatkuvuutta baarin hankkeille.

Faktabaari julkaisee joulukuussa 2023 Digitaalisen informaatiolukutaito-oppaan (DIL) jatkoksi Tekoälyoppaan. Siinä eri alojen asiantuntijat taustoittavat generatiivisen tekoälyn (GenAI) räjähdysmäistä leviämistä ja sen mukanaan tuomia mahdollisuuksia ja haasteita - myös kouluille ja oppilaitoksille.

Palkinnon Faktabaarin puolesta Salon rinnalla vastaanottaa mediakasvatuspuolta koordinoiva Kari Kivinen. Hän toteaa, että on tärkeää tiedostaa, että tekoälysovellukset saattavat levittää koulutusmateriaalinsa sisältynyttä virheellistä tai asenteellista informaatiota ja keksiä olemattomia lähteitä. “Disinformaation levittäjien on GenAI:n avulla helppo luoda erittäin aidon näköisiä väärennöksiä, joissa voidaan käyttää luvatta esimerkiksi jonkun kasvoja ja ääntä. GenAI saattaa näin helpottaa  disinformaation levittämistä, vihapuheen lisääntymistä ja valitettavasti myös rikollista toimintaa. Siksi kriittisen digitaalisen informaatiolukutaidon merkitys tulee entisestään kasvamaan kaikilla ikäryhmillä.”

Vuoden 2024 alussa julkaisemme eri kansallisissa ja kansainvälisissä projekteissa luotuja videoita, infograafeja ja erityisesti opettajille ja nuorille suunnattua digitaalista informaatiolukutaitoa tukevaa materiaalia. Tavoitteena on esitellä ja jakaa opetusmateriaaleja EDUCA-messuilla tammikuun lopulla ja muissa koulutustapahtumissa.

2024 vaalien osalta tuomme Suomeen “Digivaalivahdin”, jossa seuraamme 11 eri puolille Suomea sijoitettavan tietokoneen avulla sitä, mitä suosittelualgoritmit  tuovat suomalaisille presidentinvaalien ja EU-vaalien alla. Digivaalivahti seuraa muun muassa Redditin, Googlen hakusuositusten, Google Newsin, Tiktokin, Instagramin ja X:n suosittelualgoritmeja. “Esimerkiksi eri poliittisten ehdokkaiden esittämisjärjestyksen muovaaminen Googlen tai Tiktokin hakutuloksissa, tai tiettyjen poliittisten ehdokkaiden näkyvyyden lisääminen, ovat strategioita, joiden avulla meitä voidaan salaa houkutella tietynlaisen poliittisen sisällön pariin. Saamme informaatiota yhä enenevissä määrin somealustojen kautta, minkä vuoksi on tärkeää tietää, mitä meille niissä tarjoillaan suosittelualgoritmien avulla”, Faktabaarin vastaava toimittaja Pipsa Havula kertoo hankkeesta.

Lue lisää täältä: Faktabaari ja Check First seuraavat vaaleja syventymällä somen algoritmeihin

Kuva: Faktabaarilaisia juhlimassa kansainvälistä demokratiapäivää 2022.

Faktabaarilaiset kutsuvat ystäviään samalla 10-vuotisjuhlallisuuksiinsa - laittakaa siis kalenteriin 2.-3.4.2024!

Liity myös maksuttoman Faktabaarin ystävät kuukausittaisen uutiskirjeen tilaajaksi.

Lisätietoja:
Mikko Salo, 040-5565050
Kari Kivinen
Pipsa Havula

info(at)faktabaari.fi

Alfred Kordelinin säätiön palkinnon tiedote 6.11.2023 https://kordelin.fi/alfred-kordelinin-50-000-euron-palkinnot-kolmelle-2

Pääkuva: Saska Saarikoski haastattelee palkintovideolla Faktabaarin isäntää Mikko Saloa Oodi-kirjastossa

avoinyhtk@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.