Faktabaarille tiedonjulkistamisen valtionpalkinto

Faktabaari ja Avoin Yhteiskunta ry on palkittu tänään tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla yhdessä kahdeksan muun toimijan kanssa.

Palkintoperusteissa Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta nosti esiin Faktabaarin tekemän työn julkisen keskustelun faktapohjaisuuden vahvistajana eri osa-alueilla: riippumattoman faktantarkistuksen parissa, digitaalisen informaatiolukutaidon kehittäjänä sekä yhteistyötä vahvistavana toimijana kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. “Faktabaarin kunnianhimoisena tavoitteena on, että digitaalinen informaatiolukutaito opittaisiin kansalaistaitona. Vaikka Faktabaari on toimijana pieni, vahvat yhteistyöverkostot tekevät siitä kokoaan suuremman toimijan. Yhteiskunnallinen luottamus on Suomessa kansainvälisesti vertaillen korkealla tasolla, mutta merkkejä polarisaation lisääntymisestä ja luottamuksen rapautumisesta näkyy meilläkin. Faktabaari on tärkeä palanen yhteiskunnan avoimuutta ja demokratiaa ylläpitävässä palapelissä”, perusteluissa lukee. 

Faktabaari on määrittänyt vuodesta 2014 toimintaansa faktapohjaisen julkisen keskustelun ja digitaalisen infomaatiolukutaidon tukemisen kautta. Kiitospuheeseessaan Faktabaarin perustajajäsen ja Avoin Yhteiskunta ry:n puheenjohtaja Mikko Salo kiitti tunnustuksesta, muisti yhteistyöverkostoja ja nosti Faktabaarin osalta kolme kestävää lähestymistapaa, joilla informaatiosodan ja digivallan keskellä kiistatta polarisoituvaa yhteiskuntaamme voitaisiin vahvistaa. Näiden kokonaisuuksien osalta Faktabaari raotti myös uusia aloitteitaan.

Läpinäkyvyyden, tarkistettu tiedon ja uteliaisuuden tukeminen

Läpinäkyvyys: Läpinäkyvyyden osalta prioriteetti on se, että digivallan toimijat on saatava demokraattisen valvonnan piiriin. EU-tasolla vihdoin kansallisesti toimeenpantava EU:n digipalvelusäädös on mahdollisuus myös Suomessa ja sillä on kiire kesäkuun EU-vaalienkin alla.  Faktabaari on aktiivisesti muistuttanut verkostoissaan edellytyksistä terveemmälle informaatioympäristölle. Toimintaan on kontribuoitu EDMO NORDIS -verkoston ja DECA-projektin puitteissa.

Tarkistettu tieto: vaalitaan yhdessä journalismin ydintä eli faktapohjaisuutta. Faktabaari lanseerasi palkintotilaisuudessa kotimaisten faktantarkistus- ja OSINT-ammattilaisten vetoomuksen suomalaisille mediataloille digiajan faktantarkistuksen kehittämisessä vähintään pohjoismaisella tasolla. Salo suositteli erityisesti norjalaisten yhteistyömallien hyödyntämistä.

Uteliaisuus: pelastetaan nuorten huomiokyky, lukutaito ja uteliaisuus digitaalisessa infomaatioympäristössämme. Digitaalisen infomaatiolukutaidon osalta Faktabaari julkaisi sunnuntaina ensimmäisen osan ChatGPT:tä lähdekritiikin näkökulmasta  lähestyvästä sarjastaan. Teknologia on uteliaalle oppijalle hyvä renki - mutta isäntänä saattaa jopa tappaa oppimisen.

Faktabaari juhlii ensi vuonna 10-vuotista taivaltaan toiminnan vakiinnuttamisen ja kevään vaalien puitteissa. Yhteistyötahoja Faktabaari kannustaa osallistumaan kansainvälisenä demokratiapäivänä 15.9. pidettäville demokratiadrinkeille tällä kertaa yhteistyökumppaninsa Sitran isännöimänä. Tervetuloa ja nähdään siellä!

Kiitos vielä Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnalle hienosta tunnustuksesta!

P.s. Tilaa uutiskirjeemme täältä.

avoinyhtk@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.