Faktabaari taustayhteisöineen on mukana kansainvälisessä vetoomuksessa, jossa toivotaan demokratiakomissaaria ja demokratiarahastoa.
Euroopan tulee pikaisesti vahvistaa toimiaan demokratian puolustamisessa, vetoaa 16 järjestön joukko avoimella kirjeellä komission puheenjohtaja Ursula Von der Leyenille. Von der Leyen pyrkii jatkokaudelle EU-komission johdossa.
“Olette vannonut puolustavanne demokratiaa niiden voimien edessä, jotka yrittävät tuhota sen”, kirjeessä vedotaan. “Tämä on musiikkia korvillemme.”
Järjestöt tarjoavat konkreettisia ehdotuksia, miten demokratiaa voisi puolustaa entistä painokkaammin.
Ensinnäkin järjestöt toivovat demokratialle omaa komissaaria, sillä nyt demokratia-asiat on hajautettu moneen eri paikkaan. Oma komissaari toisi työlle fokusta ja koordinaatiota, ja komissaari voisi yhdistää hajallaan olevat toimet ulkopoliittisten, sisäpoliittisten ja teknologisten uhkien torjuntaan.
Uuden komissaarin työsarkaan tulisi kuulua ainakin mediapolitiikka, puoluerahoituksen säännöt, poliittiset säätiöt ja vaalit.
Faktabaarin toiminnanjohtaja Mikko Salo puhui uuden demokratiakomissaarin tarpeesta ja mahdollisista tehtävistä myös Ylen Brysselin kone -radio-ohjelmassa kesäkuussa.
Faktabaarin lisäksi avoimen kirjeen ovat allekirjoittaneet Albanian Media Council, Democratic Society, digiQ, Elbarlament, European Association for Local Democracy, Fair Vote UK, Green European Foundation, Institute for Strategic Dialogue (ISD), #jesuislà, MEMO 98, Netherlands Helsinki Committee, Netherlands Institute for Multiparty Democracy, Open Lithuania foundation ja Unhack Democracy.
Demokratiarahasto perustettava
EU on tukenut demokratiaa monin eri tavoin, mitä järjestöt pitävät hyvänä. Tukea voisi kuitenkin yksinkertaistaa ja laajentaa, vahvistaa ja yhdenmukaistaa. Siksi olisikin syytä perustaa erityinen, kevyen byrokratian demokratiarahasto.
“Eurooppalainen kansalaisyhteiskunta ei voi nojata demokraattisten maiden harveneviin riveihin ja muutamien yhdysvaltalaisten miljardöörien mielenliikkeisiin”, kirjeessä todetaan.
Järjestöt vetoavat, että EU:n täytyy sijoittaa demokratiaan nyt. Jos Ukrainan sodasta voidaan oppia jotain, se on se, että demokratia liittyy vahvasti turvallisuuteen.
“Demokratian tukeminen ulkomailla ja sen puolustaminen EU:ssa on turvallisuuspolitiikkaa. Investoiminen vahvempaan demokratiaan, yhteiskunnan resilienssiin ja valmiuteen Venäjän hybridisodan – tai jopa tavanomaisen sodankäynnin – varalta ei ole hyväntekeväisyyttä vaan sijoitus turvallisuuteemme”, järjestöt vetoavat.
Faktabaari taustayhteisöineen tulee pitämään keskustelua aiheesta yllä myös elokuun Eurooppa-foorumilla Turussa esitellessään toimintaansa FAKTA-säätiön ja yhteistyökumppaniensa kanssa.
Lisätietoja: Mikko Salo, Avoin yhteiskunta pj, Faktabaari, toiminnanjohtaja mikko@faktabaari.fi
Kuvat: Arno Mikkor / Euroopan komissio / DALL-E