Hakukone ja käänteinen kuvahaku ovat loistavia työkaluja vieraskielisen videon tarkistamiseen. Näytämme esimerkkien avulla, miten niitä voi hyödyntää.
Sosiaalinen media on juuri nyt täynnä venäjän- ja ukrainankielisiä videoita, joista moni ei ymmärrä sanaakaan. Juuri siksi niillä on helppoa levittää valheellisia väitteitä.
Alla on kolme esimerkkiä siitä, millaisia vääristeltyjä väitteitä Venäjän presidentin Vladimir Putinin pitämiin puheisiin on viime aikoina liitetty ihmisten manipuloimiseksi. Esimerkeissä Putinin aidon venäjänkielisen puheen päälle on laitettu tekstitykset, joissa sanoma on täysin eri kuin Putinin puheessa:
“Putin julistaa sodan Ukrainan sotaa kritisoineita Afrikan valtioita vastaan.”
”Putin suitsuttaa Pakistanin pääministeriä Imran Khania.”
”Putin osoittaa tukensa Intialle Gilgit-Baltistanin aluetta koskevassa aluekiistassa.”
Todellisuudessa Putin ei ole sanonut mitään tällaista.
Valheellinen video sodanjulistuksesta Afrikan maille löytyy esimerkiksi täältä. Video, jossa Putinin väitetään kehuvan Pakistanin pääministeriä, löytyy muun muassa täältä, ja Intian ja Pakistanin aluekiistaa koskeva Putin-video on julkaistu muun muassa täällä.
Faktantarkistusten takia kyseisiin videoihin on jälkikäteen lisätty merkintä siitä, että ne sisältävät ”epätosia tietoja”. Samaan aikaan verkossa liikkuu kuitenkin lukemattomia valheellisia videoita, joihin merkintää epätosista väitteistä ei ole lisätty.
Esimerkit osoittavat, että vääristeltyjen tekstitysten avulla pyritään muokkaamaan ihmisten mielipiteitä ympäri maailmaa.
Mitä tehdä, jos törmää verkossa videoon, jonka tekstityksiä on syytä epäillä? Esittelemme kolme keinoa videon tarkistamiseksi: hakukoneen, käänteisen kuvahaun sekä videon tekstittämisen suomeksi. Blogin ensimmäisessä osassa käymme läpi näistä kaksi ensimmäistä.
1. Hakukone
Faktantarkistajat ympäri maailmaa tekevät kaiken aikaa töitä sen eteen, ettei väärä tieto leviäisi. He tarkistavat verkossa leviäviä väitteitä, uutisia, kuvia ja videoita ja laativat tarkistuksista artikkeleita.
Jos verkossa törmää epäilyttävään videoon, ensimmäiseksi kannattaakin kääntyä hakukoneen puoleen.
Pakistanin pääministeriä Imran Khania koskevan Putin-videon todenperäisyyttä voi lähteä tarkistamaan hakusanoilla ”fact check putin imran khan” (ilman sitaattimerkkejä). Googlen hakukoneesta näillä sanoilla ensimmäisiin hakutuloksiin nousee AFP-uutistoimiston tekemä faktantarkistus Putinin puheesta.
Videota, jossa tekstitysten mukaan Putin julistaa sodan tietyille Afrikan maille, voisi hakea sanoilla ”fact check putin africa war” (ilman sitaattimerkkejä). Hakutuloksissa ensimmäiseksi nousee AFP:n tekemä faktantarkistus videosta. ”Fact check putin gilgit baltistan” -hakusanoilla puolestaan löytää uutistoimisto Reutersin tekemän faktantarkistuksen Intian aluekiistaa koskevasta videosta.
Hakukoneessa piilee kuitenkin vaara. Esimerkiksi nyt Ukrainan sodan aikana Venäjä on tehtaillut vääristeltyjä ”faktantarkistuksia” asettaakseen Ukrainan huonoon valoon ja levittääkseen epäluuloa ja Venäjän propagandaa. Yksi tällainen sivusto on ”War on Fakes”, jota Venäjän viranomaiset ovat sosiaalisessa mediassa mainostaneet. Nopealla vilkaisulla sivusto vaikuttaa tavalliselta faktantarkistussivustolta, mutta artikkeleita lukemalla huomaa, että todellisuudessa niissä levitetään Venäjän propagandaa.
Siksi kannattaa luottaa vain luotettavien toimijoiden tekemiin faktantarkistuksiin.
Jos haku ei löydä mitään, Ukrainan sotaa koskevia faktantarkistuksia voi etsiä myös esimerkiksi Euroopan digitaalisen median seurantakeskuksen Edmon päivittyvältä listalta, kansainvälisen faktantarkistusyhteisön päivittyvältä listalta tai Googlen Fact Check Explorerista.
2. Käänteinen kuvahaku
Mikäli tavallinen Google-haku ei tuota tuloksia, käänteisellä kuvahaulla voi selvittää, mistä videolla alun perin on ollut kyse. Faktabaari EDU:n videolla näytämme, miten videosta voi tehdä käänteisen kuvahaun:
Kun näyttökuvan on ottanut, rajannut ja tallentanut, siirrytään Googlessa osoitteeseen google.com/imghp, jossa käänteinen kuvahaku tehdään. Kuva ladataan hakukoneeseen, joka etsii samankaltaisia kuvia. Googlen kuvan perään automaattisesti lisäämä hakusana kannattaa vaihtaa vaikkapa ”Putin”-sanaan.
Putinista löytyy runsaasti samankaltaisia videoita, joissa hän pitää puhetta kahden Venäjän lipun välissä. Ensimmäisten hakutulosten joukossa on kuitenkin Independent-lehden julkaisema video. Videon taustasta, rajauksesta ja vaikkapa Putinin kravatin väristä näkee, että kyseessä on sama video kuin se, jossa Putinin väitettiin hehkuttavan Pakistanin pääministeriä. Video on tulkattu englanniksi.
Videon katsomalla näkee, että todellisuudessa Putin kehottaa Ukrainan sotilaita lakkaamaan tottelemasta Kiovan johtoa. Pakistanista videolla ei puhuta lainkaan.
Myös tässä kohdassa on syytä olla tarkkana ja luottaa vain perinteiseen mediaan ja luotettaviksi tiedettyihin toimijoihin, jotka tekstittävät ja kääntävät videot todenmukaisesti.
Intian ja Pakistanin aluekiistaa koskevan videon voi tarkistaa käänteisellä kuvahaulla samalla tavalla kuin Pakistanin pääministeri -videon. Aluekiistaa koskeva video on huonolaatuinen, mutta tarkkaan katsoessa huomaa, että tällä videolla Putinilla on kaulassaan musta kravatti, jossa on valkoisia pilkkuja. Käänteisellä kuvahaulla selviää, että samanlainen kravatti ja leikkaus ja sama venäjänkielinen puhe on esimerkiksi tässä Sky Newsin julkaisemassa videossa, jossa Putin muun muassa kutsuu länsimaista yhteisöä ”valheiden valtakunnaksi”. Hän ei mainitse Intiaa videolla sanallakaan.
Afrikan maiden sodanjulistusta käsittelevän videon alkuperäinen versio löytyy niin ikään kuvakaappauksen ja käänteisen kuvahaun avulla. Googlen käänteinen kuvahaku tarjoaa ensimmäisten joukossa Independent-lehden artikkelia, jossa alkuperäinen video näkyy. Videon rajaus on hieman erilainen kuin Facebookissa julkaistussa sodanjulistusvideossa, mutta Putinin kravatin väristä ja muista pienistä yksityiskohdista näkee, että kyseessä on sama video. Alkuperäisellä videolla Putin kertoo ”erikoisoperaatiosta” Ukrainassa ja uhkaa jokaista Venäjän tielle asettuvaa valtiota seurauksilla, joita ei ole ”koskaan ennen historiassa nähty”. Afrikasta videolla ei puhuta.
Mikäli vaikuttaa siltä, ettei käänteinen kuvahaku tuota tulosta, tallentamansa kuvan voi vielä kokeilla kääntää peilikuvaksi, sillä välillä disinformaation levittäjät kääntävät videoita ja kuvia peilikuviksi hämätäkseen käänteistä kuvahakua.
Blogin toisessa osiossa näytämme, miten vieraskielisen videon voi tekstittää kokonaan toiselle kielelle, kerromme Venäjän levittämästä uudenlaisesta propagandasta ja annamme tehtävän koululuokkiin.
Lähteet:
AFP: False subtitles added to Putin’s Ukraine war declaration video to suggest African states are next
AFP: Video with inaccurate subtitles does not show ‘Putin praising Pakistan PM Imran Khan’
Reuters: Fact Check-Video of Putin with falsified subtitles purporting to show his support for India in Gilgit-Baltistan territorial dispute with Pakistan circulates online
Kuva: Andriy Popov / Alamy