Verkosta löytyy ilmaisia työkaluja, joiden avulla vieraskielisen videon voi tekstittää vaikkapa suomeksi. Blogin lopussa on faktantarkistustehtävä koululuokkiin.
Verkossa leviää juuri nyt lukemattomia venäjän- ja ukrainankielisiä videoita, joiden avulla pyritään levittämään väärää ja harhaanjohtavaa tietoa. Videoita esimerkiksi tekstitetään väärin tai niitä asetetaan uuteen asiayhteyteen niin, että videon tapahtumista piirtyy harhaanjohtava kuva.
EDU-blogisarjan ensimmäisessä osassa näytimme, miten hakukonetta ja käänteistä kuvahakua voi käyttää videoiden tarkistamiseen.
Toisessa osassa kerromme, miten vieraskielisen videon voi tekstittää suomeksi ja millaista uudenlaista propagandaa Venäjä levittää. Lopuksi annamme koululuokkiin faktantarkistustehtävän.
Videon tekstittäminen suomeksi
Vaikka venäjää ei osaisi sanaakaan, verkosta löytyy ilmaisia työkaluja, joiden avulla venäjänkielisen (tai muulla vieraalla kielellä puhutun) videon pystyy tekstittämään vaikkapa suomeksi tai englanniksi.
Se tapahtuu esimerkiksi näin:
On kuitenkin syytä huomioida, että tämä videontarkistustapa ei ole missään nimessä aukoton, sillä automaattinen tekstitys saattaa tehdä virheitä, eivätkä käännösohjelmatkaan aina tee täydellisiä käännöksiä.
Videon kääntäminen toiselle kielelle onkin hyödyllisin työkalu niissä tilanteissa, joissa puheen sisällöstä riittää suurpiirteinen käsitys. Tämän EDU-blogisarjan esimerkeissä, joissa Putinin puheen sanomaa on tekstityksissä vääristelty, vääristely on niin räikeää, että tällä työkalulla on helppo huomata, että Putin puhuu oikeasti aivan muista asioista kuin Pakistanin pääministeristä, Afrikan valtioista tai Intian aluekiistasta.
Ilmastomielenosoitusvideo irrotettiin asiayhteydestä
Yksi yleinen keino, jolla disinformaatiota eli tarkoituksellisesti harhaanjohtavaa tietoa levitetään, on se, että oikea video tai kuva irrotetaan asiayhteydestä ja sen avulla väitetään jotakin, mikä ei pidä paikkaansa.
Ukrainan sodan aikana Venäjän valtion ohjaama propagandakoneisto on esimerkiksi levittänyt videoita, joissa väitetyt Ukrainan sodan siviiliuhrit heräävät henkiin. Videoilla pyritään luomaan mielikuva, että muutkin näkemämme kuvat ja videot Ukrainan sodasta ovat valheellisia eikä Venäjän hyökkäys olisi aiheuttanut siviiliuhreja.
Yksi esimerkki tällaisesta on sosiaalisessa mediassa kiertävä video, jossa mustaa hengityssuojainta käyttävä mies puhuu kameralle saksaksi. Taustalla näkyy mustissa ruumispusseissa makaavia ihmisiä, joista yksi alkaa liikkua. Kolmas henkilö juoksee maassa makaavan, liikkuvan ihmisen luo.
Videota on sosiaalisessa mediassa levitetty muun muassa saatesanoilla: ”Ihme! Kuolleet ukrainalaiset heräävät henkiin kuoltuaan sosiaalisessa mediassa, mutta jäävät suorassa lähetyksessä verekseltään kiinni. Tämä koko PR-katastrofi leviää käsiin hyvin nopeasti.”
Todellisuudessa video on kuvattu itävaltalaiselle televisiokanavalle OE24:lle, jonka toimittaja raportoi ilmastomielenosoituksesta Wienissä. Toimittajan takana 49 mielenosoittajaa makaa ruumispusseissa osoittaakseen, montako ihmistä ilmastonmuutoksen takia Itävallassa voisi kuolla joka päivä.
Videolla ei siis ole mitään tekemistä Ukrainan sodan kanssa. Se on ladattu Youtubeen 4. helmikuuta 2022, eli viikkoja ennen hyökkäyssodan alkamista. Videon alkuperän voi tarkistaa samoilla työkaluilla, jotka blogeissa olemme esitelleet: hakukoneella, käänteisellä kuvahaulla ja kokeilemalla kääntää videon toiselle kielelle.
Samaa videota, jota on levitetty sosiaalisessa mediassa osoituksena ”Ukrainan valehtelusta”, on levitetty myös Suomessa ainakin Ylilauta-keskustelupalstalla. Ylilaudalla videon on väitetty näyttävän Ukrainan siviiliuhreja, ja esimerkiksi helmikuun alussa tehdyssä julkaisussa väitetään, että videolla paljastuisi koronahuijaus.
Venäjä levittää uudenlaista propagandaa
Riippumaton yhdysvaltalainen tutkivan journalismin järjestö ProPublica oli maaliskuun alkupuoleen mennessä yhdessä Clemsonin yliopiston tutkijoiden kanssa löytänyt kymmeniä Venäjän propagandaa tukevia ”paljastusvideoita”, joissa ikään kuin ”faktantarkistuksen” kautta osoitetaan ukrainalaisten harjoittama ”vääristely”.
Yksi esimerkki tällaisesta on yllä esitelty, asiayhteydestä irrotettu mielenilmausvideo. Vastaavien videoiden avulla Venäjä siis väittää, että Ukraina olisi valehdellut jotakin, vaikka todellisuudessa Venäjä itse on laittanut valheen liikkeelle voidakseen syyttää siitä Ukrainaa.
Vääristellyt paljastusvideot ovat saaneet valtavan yleisön muun muassa Telegramissa ja Twitterissä. ProPublican mukaan kuvakaappausta ”paljastusvideoista” on esitetty myös Venäjän valtion televisiossa.
Tarkoituksella vääristeltyjen paljastusvideoiden tavoitteena on herättää epäluuloa venäjänkielisessä väestössä niin, että seuraavan kerran, kun he näkevät verkossa esimerkiksi kuvia Ukrainan tuhoamista venäläistankeista, he epäilisivät, ovatko kuvat aitoja. Venäjän disinformaation tavoitteena on hämmentää vastaanottajia murentamalla luottamusta tiedonvälitykseen ja luomalla vaihtoehtoisia selityksiä tapahtumille.
Pitämällä venäläiset pimennossa sodan oikeasta kulusta ja kylvämällä epäluuloa Venäjän hallinto pyrkii esimerkiksi ylläpitämään sotilaidensa taistelutahtoa ja välttämään sitä, että Venäjän kansa lähtisi suurina massoina osoittamaan mieltä kaduille
Tehtävä koululuokkiin
Oppilaat jakautuvat ryhmiin ja tarkistavat, mistä vieraskielisellä videolla on kyse.
Tämän linkin takaa Twitteristä löytyy yllä esitelty ilmastonmuutosvideo väärässä asiayhteydessä. Saksankielistä videota on sosiaalisessa mediassa jaettu väittäen, että videolla väitetyt Ukrainan sodan siviiliuhrit heräävät henkiin.
Mitä videolla oikeasti tapahtuu? Oppilaat kokeilevat tarkistaa faktat Google-haulla sekä tekemällä videosta käänteisen kuvahaun. Millä hakusanoilla videon voisi tarkistaa? Entä mitä käänteisellä kuvahaulla selviää?
Lopuksi saksankielinen video voidaan vielä tekstittää suomeksi yllä esitellyillä työkaluilla.
Opettajille: Videon voi tarkistaa Googlen hakukoneella esimerkiksi hakusanoilla ”fact check ukraine bodies” tai ”fact check ukraine civilians” (ilman sitaattimerkkejä). Näillä hakusanoilla löytyy useita kyseisestä videosta tehtyjä faktantarkistuksia, esimerkiksi tämä Reutersin tekemä tarkistus.
Tekemällä videosta käänteisen kuvahaun, löytää niin ikään useita videosta tehtyjä faktantarkistuksia sekä alkuperäisen videon.
Lähteet:
ProPublica: In the Ukraine Conflict, Fake Fact-Checks Are Being Used to Spread Disinformation
Newschecker: Viral Video Claiming ‘Ukraine Media Faking Death Of Civilians’ Is Actually Video From Climate Change Protest
Reuters: Fact Check-Video shows climate demonstration, not staged body bags in Ukraine war