Eurostat: Niukalla enemmistöllä eurooppalaisista on kohtuulliset digitaidot

Eurostatin tuoreen tutkimuksen mukaan vain joka neljäs EU-kansalainen tarkistaa verkosta tai somesta löytyneiden tietojen oikeellisuutta. Suomi pärjäsi tilastossa hyvin, mutta numerot eivät täälläkään ole järin korkeita.

Euroopan unionin tilastokeskus Eurostat julkaisi joulukuussa tilaston, jonka mukaan 56 prosentilla unionin väestöstä on perustasoiset digitaidot. EU laskee digitaidoiksi tietotekniikan tuntemisen, viestimisen, ongelmanratkaisun, ohjelmistojen hallinnan ja turvallisuuden.

Selvityksessä olivat mukana 16–74-vuotiaat.

Eniten perustaitoisia oli Hollannissa (83 prosenttia väestöstä), ja toiseksi eniten Suomessa (82 prosenttia). Seuraavina tulevat Irlanti, Tanska, Tšekki ja Ruotsi. Häntäpäässä ovat Puola, Bulgaria ja Romania.

Euroopan unionissa vietetään digitaitojen vuosikymmentä, jonka tavoitteena on, että vuonna 2030 jo 80 prosentilla kaikista EU-kansalaisista on ainakin perustaidot toimia digitaalisessa ympäristössä.

Tietoja ei juuri tarkasteta

Eurostat selvitti myös, miten hyvin eurooppalaiset tarkistavat tietoja, joita he näkevät internetissä tai sosiaalisessa mediassa. Siinä tulokset ovat heikompia.

Viimeisen kolmen kuukauden aikana internetissä tai somessa nähtyjen tietojen paikkansapitävyyttä oli tarkastanut vain 24,25 prosenttia eri EU-maiden väestöstä.

Hollantilaiset ovat hanakimpia tarkistuksissa: siellä vajaat 45 prosenttia väestöstä sanoo tarkastaneensa netissä tai somessa näkemiään tietoja. Luxemburgilaiset tulevat toisena reilulla 40 prosentilla ja suomalaiset kolmansina sijalla vähän yli 38 prosentilla väestöstä.

Kehitys on ollut eriarvoista, sillä kärkipään maissa yhä useampi on alkanut tarkistaa tietojen totuudenmukaisuutta, mutta listan häntäpäässä yhä harvempi on tehnyt niin. Romanialaisista vain noin 10 prosenttia oli tarkistanut mitään, kun osuus oli 2021 vielä liki 12 prosenttia, Bulgariassa osuus on kahdessa vuodessa pudonnut 16:sta 12 prosenttiin väestöstä.

Faktabaarin mielestä tekoälyn ja disinformaation aikana tietojen harkittu tarkastaminen on ensiarvoinen digitaito, joka etenkin vaalien alla on myös demokratian tae. 

Lue myös: Pysähdy. Harkitse. Tarkista. #TueFaktabaaria vaalivuonna 2024

Kuva: Pexels.com

edu@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.