Facts4All verkkokurssi

Opettajat, tervetuloa osallistumaan Facts4All verkkokurssille!

Faktabaari on ollut mukana luomassa eurooppalaista disinformaation torjumiseen tarkoitettua Facts4All verkkokurssia (MOOC), joka on suunnattu ala- ja yläkoulujen opettajille. Tavoitteena on lisätä tietoa informaatiohäiriöistä ja antaa opettajille työkaluja oppilaiden kriittisen nettilukutaidon kehittämiseen. Kurssin sisältö ja materiaalit tukevat hyvin suomalaisen opetussuunnitelman monilukutaitoa ja uudet lukutaidot-hankkeen tavoitteita.

Verkkokurssi hyödyntää faktantarkistusohjelmia, tutkimuksia, pelejä ja disinformaation torjumiseen luotuja valistusmateriaaleja. Kurssilla sovelletaan osallistavia menetelmiä kriittisen ajattelun ja aktiivisen kansalaisuuden edistämiseksi.

Kurssin tavoitteena on kehittää ja laittaa käytäntöön tehokkaita koko kouluyhteisöä kattavia lähestymistapoja, joilla vastataan somen tuomiin haasteisiin ja kouluyhteisön kannalta ajankohtaisen disinformaation torjuntaan. Tarkoituksena on pohtia myös tapoja informoida ja osallistaa oppilaiden vanhempia ja isovanhempia.

Verkkokurssin ensimmäinen moduuli ”Tietohaasteet yhteisöissä – johdatus informaatiohäiriön käsitteistöön” avattiin 14.3.2022. Moduulin tavoitteena on oppia

  • ymmärtämään, miten tieto muokkaa uskomuksiamme ja käyttäytymistämme;
  • tunnistamaan ja pohtimaan, miten tieto leviää yhteisöissä ja mitä vaikutuksia sillä voi olla;
  • arvostamaan täsmällisen ja luotettavan tiedon arvoa, ja
  • ymmärtämään, miksi “valeuutiset” on epäselvä termi ja miksi vaihtoehtoiset termit ovat parempia.

Kurssi on erittäin interaktiivinen ja toimii hyvänä malliesimerkkinä erilaisista tavoista monipuolistaa digitaalista verkko-opetusta. Mukana menossa on myös Faktabaarin perustaja Mikko Salo, joka kertoo lyhyessä videossa taustatietoja informaatiohäiriöistä.


Mikko Salo antamassa luentoa


Verkkokurssin seuraavat osat julkaistaan lähiviikkojen aikana moduuli kerrallaan:

  • Moduuli 2: Internet, sosiaalinen media ja tietohaasteet. Avataan 21/03/2022.
  • Moduuli 3: Hyvien käytäntöjen ja yhteisten lähestymistapojen kehittäminen tietohaasteiden ratkaisemiseksi. Avautuu 28/03/2022.
  • Moduuli 4: Disinformaation torjuminen koulupolitiikan ja -käytäntöjen avulla. Avautuu 04/04/2022.

Kurssitodistuksen saamiseksi osallistujien on laadittava ja toimitettava oma strateginen suunnitelma ja tarkasteltava kolmea muuta suunnitelmaa. Kurssin voi luonnollisesti suorittaa myös ilman todistusta.

Facts4All verkkokurssi on osa European Schoolnet Academyn kurssitarjontaa. Kurssille osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä EUN-alustalle, josta voi osallistua monelle muulle mielenkiintoiselle kurssille. Kurssi on tällä hetkellä saatavilla ainoastaan englanninkielisenä.

Faktabaari EDU:lla on tarkoitus hyödyntää kurssia myös osana EDMO NORDIS ja Sitran kanssa kehitettävää laajempaa digitaalisen infomaatiolukutaidon kokonaisuutta.



Faktabaarin yhteistyökumppani European Schoolnet on 33 Euroopan opetusministeriön verkosto, jonka toimipaikka on Brysselissä. Voittoa tavoittelemattomana kansainvälisenä järjestönä se pyrkii tuomaan opetuksen ja oppimisen innovaatiota opetusministeriöille, kouluille, opettajille, tutkijoille ja alan yhteistyökumppaneille. EU medialukutaito rahoitusta saaneeseen konsortioon kuuluivat myös organisaatiot Maltalta ja Belgiasta. Belgialaisen partnerin kanssa yhteistyö jatkuu myös yhteisen eurooppalaisen EDMO verkoston puitteissa.

edu@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.