Faktabaari yhdessä Euroopan komission Suomen-edustuston kanssa edusti informaatiolukutaitoa Tubeconissa. Lapsille ja nuorille suunnatussa tapahtumassa oli tarjolla muun muassa Faktabaarin päivitetyn AI-to -pelin pelaamista yhdessä vanhempien kanssa.
Vaikuttajatapahtuma Tubecon järjestettiin tänä vuonna Turun Logomossa 10. toukokuuta. Koko päivän tapahtumaan osallistui arviolta 4 000 lasta ja nuorta vanhempineen. Vuosittainen tapahtuma tuo yhteen suomalaisia tubettajia ja heidän fanejaan. Vilkkaassa päivässä oli paljon lavaohjelmaa sekä tubettajien ja muiden some-vaikuttajien meet & greet -sessioita, joihin innokkaat fanit jonottivat satapäin.
Lue lisää: Faktabaari osallistuu Tubecon 2025 -tapahtumaan
Faktabaari ja Euroopan komissio yhdessä tubettaja Korpedictuksen kanssa järjestivät päälavalla kilpailun, jossa kaksi yleisöstä koottua joukkuetta pääsi kisaamaan Faktabaarin FactHackerien Otto Heinosen ja Markus Neuvosen tuella siinä, tunnistavatko he tekoälyllä tehdyt kuvat aidoista.
Päivän kattauksemme toisena ohjelmanumerona oli Faktabaarin Aino Muhosen ja Aki Saariahon aikuisille suunnattu “AI-toa oppimista?” -tietoisku lasten ja nuorten tekoälyn käytöstä. Faktabaari peluutti lapsilla ja nuorilla AI-to -peliä ja jakoi tietoa informaatiolukutaidon merkityksestä myös Euroopan komission osastolla. Pelin kautta tavoitimme Tubeconin ja tapahtuman jälkeisten päivien aikana yli 1 000 pelaajaa.
Faktabaarin Aki Saariaho esitteli yleisölle Faktabaarin digitaalinen informaatiolukutaito - ja tekoälyoppaita. Kuva: Vesa Kantola.
Medialukutaitoa voi harjoittaa kotona lasten kanssa
Kävimme Tubeconissa hyviä keskusteluja tekoälystä ja informaatioympäristöstä lasten ja vanhempien kanssa. Kohtaamillemme vanhemmille halusimme korostaa, että heidän on hyvä olla tietoisia lastensa mediankäytöstä.
Lasten ja nuorten tärkeimmät uutislähteet ovat tutkimusten mukaan Tiktok ja Youtube sekä pikaviestimissä (esim. Whatsapp, Snapchat) leviävä informaatio. Niin sanottu “diginatiivius” on osoittautunut suurelta osin myytiksi, ja huomattava osa lapsista ja nuorista kamppailee netissä erottaakseen paikkansa pitävän tiedon valheellisesta.
Sosiaalisen median palveluiden algoritmit eivät toimi lasten etu mielessä. Siksi vanhempien on syytä ymmärtää edes perusteet somealustojen ja tekoälytyökalujen mahdollisten haittojen minimoimisesta. Faktabaari kannustaa kotikasvattajia aktiiviseen digivanhemmuuteen.
Kysyimme lavalla, kuinka monelle tekoäly on tuttu. Lähes kaikki yleisössä nostivat kätensä. Keskustelimme lasten ja nuorten kanssa tästä myös Euroopan komission osastolla. Yleisiä käyttötapoja olivat esimerkiksi hauskojen kuvien tekeminen, mutta myös koulutehtävät. Monenlaiset, yleensä hupailu- tai viihdetarkoitukseen tarkoitetut tekoälysovellukset (esim. Snapchatin AI-ystävä) vaikuttivat olevan lapsille hyvin tuttuja.
Tutkimuksessa on havaittu, että lasten ja nuorten välille näyttää avautuneen digirailo, jossa osa lapsista saa hyvät eväät käyttää ja ymmärtää digiympäristön välineitä, kun taas osa lapsista jää täysin oman onnensa nojaan näiden taitojen opettelussa. Tubeconin yhteydessä pohdimme myös sitä, millaiseksi railo muodostuu tekoälytaitojen osalta. Vanhempien olisi syytä olla valppaana ja tietoinen myös tekoälysovelluksiin liittyvistä haitallisista ilmiöistä kuten sovellusten käytöstä kiusaamis- ja häiriköintitarkoitukseen sekä tekoälysovellusten yksityisyys- ja tietoturvaongelmista.
Faktabaari kannustaa koululaisten vanhempia tarkkailemaan lastensa tekoälyn käyttöä esimerkiksi koulutöiden osalta ja käymään rakentavia, ei-syyllistäviä keskusteluita lasten ja nuorten kanssa tekoälyn hyödyistä ja haitoista. Faktabaarin materiaalit tekoälystä ja informaatiolukutaidosta voivat antaa myös kotikasvatukseen vinkkejä siitä, kuinka tukea omien lasten ja nuorten rakentavaa, oppimista ja kasvua tukevaa tukiälyn käyttöä sen sijaan, että oppimista korvattaisiin teettämällä koulutyöt suoraan tekoälyllä.
Tubecon oli innostava ja iloinen tapahtuma, ja kiitämme Euroopan komissiota kutsusta liittyä mukaan levittämään informaatiolukutaitoa. Pidetään yhdessä valot päällä sen suhteen, mitä verkossa tapahtuu ja kuinka se vaikuttaa meihin kaikkiin – myös meistä pienimpiin.
Tutustu Faktabaarin digitaalista informaatiolukutaitoa käsitteleviin oppimateriaaleihin ja muihin sisältöihin verkkosivumme EDU-osastolla.
Pääkuva: Aino Muhonen