ITK-konferenssi oli odotetusti menestys niin järjestäjille kuin Faktabaarille. Digitaalisuudesta kiinnostuneet opettajat kiittelivät Faktabaaria ja veivät mukaansa Tekoälyoppaan toisen painoksen.
Digitaalisen koulutuksen suurtapahtuma ITK-konferenssi järjestettiin Hämeenlinnan Aulangolla viime viikolla.
Faktabaari oli mukana omalla osastollaan, ja pidimme tapahtumassa myös kaksi ohjelmanumeroa: Harto Pönkä piti tietoiskun kriittisestä tekoälylukutaidosta ja Kari Kivinen luennon pääsalissa Tekoälyn mahdollisuuksista opetuksessa ja varovaisuuden tarpeesta.
Faktabaarin EDU-puolen vetäjä Kari Kivinen sanoi, että ohjelmassa oli muutenkin paljon esityksiä tekoälystä ja siitä, miten opettajat voivat käyttää sitä eri tavoin.
“Täällä on hype päällä.”
Kivinen koki, että hänen roolinsa oli heittää vähän kylmää vettä innostuneiden opettajien niskaan.
“Hyvässä autossa pitää olla hyvät jarrut”, hän naurahti. “Vaikka tekoälystä on paljon iloa, niin sen kanssa täytyy olla myös aika varovainen.”
Kivinen sanoo, että koko tapahtuma oli täynnä keskusteluja ja kohtaamisia opettajien kanssa. Hänen esityksensä jälkeen hän sai paljon palautetta, että kriittisen positiivinen asennoituminen uusiin ilmiöihin on hyvä lähtökohta.
“Opettajilta ja myös Opetushallituksen puolelta tällaista palautetta, että tämä on juuri sitä, mitä nyt tarvitaan.”
Opettaja: Oppilaat tuntevat tekoälyn mahdollisuudet
ITK-konferensissa vieraillut Kaarina Siltakorpi kävi katsomassa sekä Faktabaarin Harto Pönkän tietoiskun että kari Kivisen luennon.
“On ollut tosi kiinnostavaa. Erityisesti olen tykännyt tästä kriittisestä näkökulmasta, faktojen tärkeydestä ja kaikesta mitä siitä on oppinut”, Siltakorpi sanoo.
Hän opettaa media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoa Oulun koulutusyhtymä OSAOssa.
Hänen oppilaansa tuntevat tekoälyn mahdollisuuksia, mutta eivät yleensä ole tulleet ajatelleeksi tarvittavaa varovaisuutta ja tekoälyn heikkoja puolia.
“Ja uskon että meille opettajillekin on hyvä vähän muistutella, että sieltä pitää se jarru löytää”, Siltakorpi sanoi.
ITK-kävijät tuntevat Faktabaarin
ITK-konferenssiin osallistuu etupäässä opettajia, jotka ovat kiinnostuneita teknologiasta ja digitaalisuudesta. Tässä joukossa Faktabaari tunnetaan jo varsin hyvin. Moni etsiytyi Fakatbaarin osastolle varta vasten kertomaan, että he pitävät Faktabaarin toiminnasta. Faktabaarin uutiskirjekin sai suuren joukon uusia tilaajia.
“Valtavan paljon porukkaa on käynyt tässä tiskillä”, sanoo tapahtumassa kolme päivää edustanut Faktabaarin vanhempi asiantuntija Markus Neuvonen.
Faktabaari oli laatinut opettajille valmiita tuntisuunnitelmia, jotka moni latasikin kännykkään, ja tekoälykuviin perehdyttävä AI-to-pelikin kiinnosti. Suurin hitti oli kuitenkin Tekoälyopas.
“Kaikki paperiset oppaat menivät toisena päivänä, ja sen jälkeen rupesi menemään digiversiota”, Neuvonen sanoo.
Kari Kivisellä oli myös hyödyllisiä keskusteluja Faktabaarin EDU-puolen seuraavista askeleista. Hän jutteli pitkään esimerkiksi Opetushallituksen kanssa.
“Opetushallituksessa aloittaa työryhmä, joka alkaa valmistella ohjeistuksia koulutuksen järjestäjille ja opettajille tekoälyn käytöstä, ja Faktabaari kutsuttiin tähän työryhmään mukaan.”
Tänä vuonna Faktabaari osallistui ITK:n lisäksi myös Educa-messuille. Molemmat tapahtumat olivat niin menestyksekkäitä, että vuonna 2025 Faktabaari tulee myös molempiin. Nähdään siis messuilla 2025!
- Kari Kivisen esitys (pdf)
- Harto Pöngän esitys (pdf)
Kari Kivisen ohjeet opettajille tekoälypalveluiden käyttöön
Muista nämä!
- Anna tekoälylle mahdollisuus: kokeile sitä! Se voi olla erinomainen apuri monilla aloilla.
- Tutustu organisaatiosi tekoälyä koskeviin ohjeisiin.
- Tarkista aina kaikki tekoälyn tuotokset.
- Älä käytä tekoälyn tuotoksia sellaisenaan.
- Tarkista, mitä tietoa on turvallista syöttää GenAI-palveluun.
- Huomioi tekijänoikeudet tekoälyä käyttäessäsi.
- Ylläpidä taitojasi tekoälyn käyttäjänä.
Ei näin!
- Älä syötä tekoälylle mitään luottamuksellisia tietoja.
- Älä syötä tekoälylle henkilökohtaisia tietoja.
- Älä luota tekoälyn tarjoamiin tietoihin tai aineistoihin tarkistamatta itse niiden tuloksia.
- Älä anna tekoälylle tietoja, joihin sinulla tai organisaatiollasi ei ole tekijänoikeuksia.
Tulokset:
Faktabaari tavoitti ITK:ssa arviolta yli 300 henkeä. Kerätyn palautteen perusteella osallistumisemme osoittautui erittäin vaikuttavaksi tavoitettujen mielestä. Digitaalisen äänestäjäkirjallisuuden materiaalit, mukaan lukien mm. videot, käsilehdet (joihin kuuluvat Digitaalisen tiedonhallinnan opas ja tekoälyopas), linkit ja valmiit opetussuunnitelmat opettajille, otettiin vastaan avosylin, mikä viestii tällaisten materiaalien ja näkemysten kipeästä tarpeesta sekä opetusalan että yleisen väestön keskuudessa. Molemmat ITK-puhujamme – Kari Kivinen ja Harto Pönkä – vetivät täyden salin ja saivat korkeaa kiitosta ITK-kävijöiltä, joita haastattelimme konferenssin aikana. Vierailijoiden mukaan puheiden aiheet olivat osuvia, ja ne myös houkuttelivat suuren joukon ihmisiä pöytämme ääreen ja materiaalimme pariin.
- See detailed result information In English on the Event Description Sheet.
Faktabaarille ITK oli osa Think Twice ja Immune2Infodemic -hankkeita.