Mitä tarkempi syöte – sen parempi tulos

GenAI:n toiminta perustuu sille annettuihin syötteisiin. Saatu tulos riippuu paljolti siitä, miten huolella syöte tai kysymys on laadittu. Syötetekstien taitavasta suunnittelusta (engl. prompt engineering) on tullut tärkeä taito generatiivisten tekoälyjärjestelmien tehokkaan käytön ja käyttöönoton kannalta. Syötteessä olisi hyvä kertoa, mikä rooli tekoälyllä on, mitä haluaa sen tekevän, antaa selkeät ohjeet siitä, miten edetä sekä tarpeeksi taustatietoa tehtävän suorittamiseksi.

Ohjeita syötteiden käytöstä (i)

  • Syötettä tai kysymystä on usein tarpeellista hioa useita kertoja. Tekoälyn tuotokset saattavat olla arvaamattomia. Jos syöte ei toimi, muuta sitä ja yritä uudelleen.
  • Olet vastuussa omasta työstäsi. Vaikka tekoäly voi luoda hetkessä vaikuttavan oloisen tuotoksen, niin sen sisältö voi olla virheellinen. Lopullinen työ kannattaa tarkistaa luotettavista lähteistä.
  • Tekoäly voi antaa realistisia vääriä vastauksia: Koskaan ei pidä hyväksyä sen tuotosta sellaisenaan.  Ole erityisen varovainen lähteiden, faktojen tai lainausten suhteen, sillä ne ovat hyvin todennäköisesti virheellisiä.
  • Lisensoituja aineistoja, esim. tieteellisiä artikkeleita, ei saa syöttää mihinkään kielimalleihin tai muihinkaan tekoälytyökaluihin. Artikkelin CC-lisenssit eivät kumoa tätä sääntöä
  • Älä jaa tekoälyn kanssa mitään henkilökohtaista. Kaikkea jakamaasi tietoa voidaan käyttää tekoälyn harjoitustietona.

Tyydyttävän tuloksen saamiseksi on välillä nähtävä vaivaa. Syötteitä kannattaa kokeilla, kehittää ja muutella. Samalla kannattaa tarkkailla, miten se vaikuttaa vastauksen sisältöön ja laatuun. Oheisessa esimerkissä ChatGPT:tä pyydetään muuntamaan Wikipediasta kopioitua tekstiä suomea vieraana kielenä opiskelevien oppilaiden käyttöön sopivaksi. Kokemus on osoittanut, että ChatGPT toimii melko luottavasti, kun sille on syötetty omaa tekstiaineistoa.

Esimerkki ChatGPT syötteestä

Syöte

Muunna oheinen teksti sellaiseksi selkokieliseksi tekstiksi, jonka peruskoulun 2. luokan oppilas, joka opiskelee suomea S2-kielenä, voisi ymmärtää helposti. Älä tee mitään muuta.

Tekstisyöte (Lähde Wikipedia)

Vesinokkaeläin (Ornithorhynchus anatinus) on pienikokoinen nisäkäslaji, jota esiintyy Kaakkois-Australiassa ja Tasmaniassa. Neljän nokkasiililajin ohella vesinokkaeläin on yksi viidestä nokkaeläimiin kuuluvasta nisäkäslajista, jotka eivät synnytä eläviä poikasia vaan munivat. Muiden nokkaeläinten tapaan myös vesinokkaeläimellä on sähköaisti.

Muniva, myrkyllinen, räpyläjalkainen ja ulkomuodoltaan ankannokkaiseksi sekä majavahäntäiseksi kuvailtu nisäkäs on hämmentänyt eurooppalaisia eläintieteilijöitä, joista monet ensi kohtaamisella luulivat sitä hyvin suunnitelluksi huijaukseksi. Se on yksi harvoista myrkyllisistä nisäkkäistä: vesinokkaeläinuroksella on takajalassaan kannus, joka levittää ihmiselle kovaa kipua aiheuttavaa myrkkyä. Vesinokkaeläin on ainutlaatuisten ominaisuuksiensa vuoksi tärkeä evoluutiobiologian tutkimuskohde ja Australian helposti tunnistettava symboli. Sitä on käytetty useiden kansallisten tapahtumien maskottina, ja se on kuvattuna Australian 20 sentin kolikon kääntöpuolelle.

ChatGPT:n muuntama teksti

Vesinokkaeläin on pieni eläin, joka asuu Australiassa. Se on yksi viidestä erityisestä eläimestä, jotka kuuluvat nokkaeläimiin. Nämä eläimet eivät synnytä vauvoja, vaan ne munivat munia.

Vesinokkaeläin näyttää vähän oudolta. Se on pieni, sillä on nokka kuin ankalla ja pyrstö kuin majavalla. Se on myös myrkyllinen, eli se voi tehdä kipeää, jos se iskee sinua takajalkansa kannuksella. Vesinokkaeläimellä on erityinen aisti, joka auttaa sitä löytämään saaliinsa.

Kun ensimmäiset eurooppalaiset näkivät vesinokkaeläimen, he eivät uskoneet, että se on oikea eläin. He ajattelivat, että se on joku pilailu! Mutta vesinokkaeläin on todellinen ja se on tärkeä eläintutkimuksen kohde. Se on myös Australian symboli, ja voit nähdä sen kuvan Australian 20 sentin kolikossa.

Kuvien tuottaminen

Kuvantuottamisessa kannattaa määritellä todella tarkasti, minkälaista lopputulosta tavoittelee. Mitä selkeämmin ja monipuolisemmin kuvailtu syöte, sen parempi tulos.

  • Anna mahdollisimman selkeä selite kuvasta, jonka haluat luoda. Ole mahdollisimman tarkka, jotta tekoälygeneraattori tietää, mitä etsiä tietokannoissaan.
  • Lisää syötteeseen haluamiasi yksityiskohtia; kuvan koko, muoto, tekstuurit ja mahdolliset värit tai sävyt.
  • Kuvaile tarkasti millaisen esineen/ihmisen/eläimen haluat kuvaan ja minkälaisessa ympäristössä se on.
  • Kerro, haluatko tehdä piirroksen, akvarellin, öljyvärityön, hiilipiirroksen vai kenties 3D-kuvan? Tavoitteletko valokuvamaista lopputulosta, graffitia, animea tai jotain muuta.
  • Määritä kuvan tyyli tai tyylilaji. Voit käyttää esim. avainsanoja ”realistinen”, ”valokuvamainen”, ”abstrakti”, ”minimalistinen”, ”kubistinen”, ”surrealistinen” jne. Joissain ohjelmissa voidaan antaa myös vihje taiteilijasta esim. Dalin tai Picasson tapaan”.
  • Voit vaikuttaa myös esimerkiksi kuvan sommitteluun, valaistukseen, kuvasuhteeseen, kamerakulmaan, resoluutioon, valaistustyyliin ja kameranäkymään.
  • Kokeile erilaisia syötteitä, muokkaa niitä ja leiki rohkeasti sovelluksen kanssa!

Esimerkki kuvasyötteestä

Tee värikäs akvarellimainen piirros papukaijasta kukikasta verhotaustaa vasten. Punavihreä papukaija istuu tangolla ja se on sanomassa jotakin. Lisää puhekupla. Kuvaa papukaijaa sivulta hyvässä valaistuksessa. (www.bing.com/create)


(i) Mollick, E.& Mollick, L. (2023) Assigning AI: seven approaches for students, with prompts. http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.4475995

edu@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.