Tarkistimme kolmen mielenosoitusvideon paikan, ajan ja kontekstin.
Twitterissä on levitetty syksyn aikana paljon suurmielenosoituksiin liittyviä videoita ja muuta sisältöä. Twiittaajien mukaan videot kuvaavat mielenosoituksia, joissa vastustetaan koronatoimenpiteitä. Käymme läpi kolmen esimerkkivideon avulla yksityiskohtaisesti, kuinka Twitter-videon todenperäisyyden voi tarkistaa ja miten irrallisista yksityiskohdista voi rakentaa ehyemmän kuvan tapahtumista.
1. Tuntematon marssi Italian kadulla
Ensimmäinen tapauksemme on suomalaisen Twitter-käyttäjän 7. marraskuuta 2021 jakama video, jossa valtava väkijoukko marssi kadulla torvensoiton säestämänä. Saatetekstissä todetaan, että kyseessä on “koronadenialistien, äärioikeistolaisten ja hippien marssi Italian kaduilla”. Postauksen kommenteissa väitetään, että Suomessa ei ole uutisoitu kyseisestä mielenosoituksesta. Saatetekstin tarkoituksesta on vaikea saada selvää.
Faktabaari halusi selvittää, mikä videon taustatarina on, missä se on kuvattu ja onko kyseessä väitetty koronaan liittyvä mielenosoitus. Ainoina johtolankoina oli lyhyt saateteksti, viittaus Italiaan ja 12 sekunnin mittainen video. Ensimmäinen tavoite oli selvittää, missä video on kuvattu.
Koska videosta ei löytynyt silminnähden yhtään tunnistettavaa maamerkkiä, video analysoitiin Invid-työkalun avulla. Video ladataan Invidiin joko URL-linkin kautta tai tiedostona suoraan tietokoneelta, minkä jälkeen palvelu tarjoaa videosta kontekstuaalista tietoa. Invid luo videosta muun muassa still-kuvia käänteistä kuvahakua varten sekä etsii videosta metatietoja esimerkiksi jakamisajankohtaan, sosiaalisen median käyttäjätileihin tai tekijänoikeuksiin liittyen.
Tällä kertaa käänteinen kuvahaku videosta luoduilla kuvilla osoittautui laihaksi. Yandex tarjosi satoja vastaavia kuvia ihmismassoista kadulla, mutta ei mitään sellaista, mikä olisi ollut yhteensopiva videon kanssa.
Google yhdisti videon kuvien perusteella Milanoon, mutta ei tarjonnut suoraan mitään videoon yhdistettävää lokaatiota. Nopealla Google-haulla kuitenkin selvisi, että Milanossa on ollut mielenosoitus koronapassia vastaan lauantaina 6.11.2021. Lähteet löytyivät englanniksi hakutermillä “Milan” AND “protest” sekä rajaamalla hakua 5.–9.11.2021. Aikahaku perustui Twitter-videon jakoaikaan, vaikka emme vielä tienneet, milloin video on kuvattu.
Milanon mielenosoituksesta kirjoitti muun muassa Wanted in Rome, mutta englanninkieliset lähteet olivat sisällöltään varsin laihoja. Useat artikkelit käsittelivät enimmäkseen samana päivänä järjestettyä Triesten mielenosoitusta, joka oli väkimäärältään huomattavasti Milanon tapahtumaa isompi. Triesten mielenosoituksesta kirjoitti muun muassa New York Times.
Artikkeleista ei käynyt ilmi Milanon mielenosoituksen reitti, josta olisi voinut saada johtolankoja videon tapahtumien paikantamiseen.
Italiankielisiä lähteitä varten Google-haku tehtiin huomattavasti rajaavammin. Haku rajattiin Milanossa ilmestyvän sanomalehti Corriere della Seran verkkosivujen tuloksiin. Twitterissä koronapassista käytetty green pass -termi näytti vakiintuneen käyttöön myös Italiassa, joten hakutuloksia etsittiin seuraavalla hakutermillä: site:corriere.it “milano” AND “no green pass”. Haulle tehtiin myös aikarajaus 5.– 9.11.2021.
Hakutulos sisälsi sanomalehden ennakkoartikkelin, jossa kerrotaan mielenosoituksen järjestäjien ja valvontaviranomaisten välisistä neuvotteluista reitin suunnittelussa. Tekstissä luetellaan useita paikkoja, joita pitkin mielenosoittajat haluaisivat kulkea. Lopulta poliisi määräsi mielenosoittajille tarkan reitin Piazza Fontanalta Porte Veneziaan, mutta reitin lopulliset yksityiskohdat jäävät jossain määrin epäselviksi. Artikkelin avulla sai kuitenkin vihjeitä siitä, missä kulkue on mahdollisesti kulkenut.
Koska saimme vahvistuksen sille, että Milanossa oli osoitettu mieltä, enää piti selvittää, liittyykö Twitterissä levinnyt video Milanon tapahtumaan. Tätä varten oli selvitettävä, mistä kohtaa Milanoa video voisi olla kuvattu.
Twitterissä välille 5. –7.11.2021 rajattu hakutulos aihetunnisteilla #milan ja #nogreenpass paljasti lukuisia postauksia, joissa oli jaettu samaa videota marssivista ihmisistä. Joukossa oli muun muassa tämä postaus, jonka videota on katseltu yli 200 000 kertaa.
Twitterissä tarkennetun haun voi tehdä painamalla hakukentän oikealla puolella olevaa kolmea pistettä ja valitsemalla “advanced search”. Tarkemmalla haulla voi esimerkiksi määritellä halutun aikavälin, aihetunnisteet eli hashtagit, hakusanat sekä kielen.
Videoiden avulla kulkueen reittiä pystyi hahmottamaan Google Mapsin Street View’n avulla. Twitteristä löytyi video, jossa todettiin Piazza Fontanan aukion olevan täynnä väkeä.
Kulkueen reitistä lähdettiin etsimään johtolankoja #milano- ja #nogreenpass-aihetunnisteilla, aikaan sopivien videoiden avulla. Videomateriaalia oli paljon. Alla esimerkkejä paikantamisyrityksistä.
Twitterin kuvakaappauksessa (alla) kulkue kulkee Duomo di Milano -kirkon ohitse. Paikka ja kuvakulma oli helppo paikantaa Google Mapsin avulla.
Kuvakaappaus samalta kadulta väkijoukon kulkemaan suuntaan Google Mapsissa.
Kuvakaappaus Twitteristä (alla): Videossa ihmismassan taustalla näkyy Monte dei Paschi di Siena -pankin julkisivu.
Paikka oli helppo paikantaa jälleen Google Mapsin avulla. Kohteesta ei kuitenkaan löytynyt tarkasteltavaan videoon sopivia taloja.
Videoita selaamalla alkuperäisen tarkastelun kohteena olevasta videosta löytyi pidempi versio. Miltei kaksiminuuttisella videolla näkyy rakennus, jonka ohi kulkue liikkuu. Googlaamalla “big building clock milan” saadaan tieto, että kyseessä on San Nazaro in Brolo -kirkko Milanossa.
Näin ollen voidaan todeta, että video on kuvattu Milanossa.
Kuvakaappaus Twitter-videosta, jonka avulla videon kuvauspaikka löydettiin.
Videossa näkyva San Nazaro in Brolo paikannettiin myös Google Mapsista (kuvakaappaus alla).
Milanossa on ollut myös aikaisemmin koronatoimia ja -passia vastustavia mielenosoituksia. Koska aikavälillä 1.1.2020–31.10.2021 kyseistä videota ei löytynyt, voidaan pitää todennäköisenä, että videomateriaali liittyy marraskuun alussa Milanossa järjestettyyn mielenosoitukseen.
Videomateriaalia löytyi ainakin näistä kohteista (merkitty punaisella), joista voidaan päätellä jotain reitin kulusta.
Videosta löytyi useita postauksia ja videon eri versioita on katsottu satojatuhansia kertoja. Videota jaettiin myös suomalaisilla käyttäjätileillä. Kaikilla Faktabaarin löytämillä tileillä videota esitettiin myönteisessä valossa. Suurin osa videota jakaneista käyttäjistä vastusti koronatoimia. Useissa twiiteissä kritisoitiin myös valtavirtamediaa sekä erinäisten maiden poliitikkoja.
2. Ihmisjoukko Malieveldissa ja Forum voor Democratie -liput
Toinen tarkasteltava video on alle kymmensekuntinen pätkä mielenosoituksesta puistossa. Video pyyhkäisee hurraavan ihmisjoukon yli. Joukko näyttää täyttävän lavalta katsottuna puistoalueen vasemman laidan kokonaan. Osalla ihmisillä on tekstikylttejä, Alankomaiden lippuja ja valkoisia lippuja, joissa on punainen logo ja teksti “Forum voor Democratie”. Taustalla näkyy tummia pilviä, nostokurki, muutamia rakennuksia ja puiston nurmea. Video on pystykuvan mittasuhteiden perusteella todennäköisesti kuvattu puhelimella.
Suomen Twitter-kentälle video löysi tiensä PeterSwedenin kautta. PeterSweden kertoo videon olevan “massiivisesta tämänpäiväisestä protestista Alankomaista”. Twiitti on julkaistu 7.11.2021 klo 21.41 Suomen aikaa. Twiittaajan mukaan kymmenet tuhannet ihmiset osoittavat mieltään vapauden puolesta. Hän pitää outona sitä, etteivät mielenosoitukset näy uutisissa.
Kuvakaappaus videosta.
Suomalainen Twitter-käyttäjä on uudelleentwiitannut PeterSwedenin twiitin vajaa tunti myöhemmin ja lisännyt mukaan oman kommenttinsa: “Nää alkaa jo käymään tylsisksi twiitata mutta mikä ihme siinä on ettei valtamedia tartu näihin. 15 viikkoa putkeen torit ja kadut täynnä sakkia.” Lainaus on kerännyt joitakin kommentteja, reilut 300 tykkäystä ja 50 uudelleentwiittausta. Ei ole selvää, mihin twiittaaja viittaa 15 viikon protesteilla. Muita jakoja tästä videosta suomalaisilla Twitter-tileillä ei vaikuta olevan.
Invid-videotyökalun analyysi ei ole videon alkuperän selvittelyssä suuremmin avuksi, sillä Twitter ja monet muut sosiaalisen median palvelut poistavat alustoille ladatuista kuvista ja videoista metatiedot, joten tulokseksi tulee ainoastaan kyseisen twiitin julkaisuaika ja muita siihen liittyviä tietoja. Videosta itsestään videoanalyysi ei kerro mitään. Koska kuvausaikaa tai paikkaa ei saa metatiedoista selville, ne täytyy selvittää toisin keinoin.
Ensimmäinen työvaihe on tehdä käänteinen kuvahaku videon esikatselukuvasta (eng. thumbnail). Eri kuvahakupalveluilla on eri vahvuudet. Tämän videon kohdalla TinEye ja Yandex eivät löydä olennaisia tuloksia, mutta Googlen tulos näyttää lupaavalta. Google tunnistaa kuvan mielenosoitukseksi ja ehdottaa tutustumaan mielenosoituksen määritelmään Wikipediassa ja tarjoaa samannäköisiä kuvia muista mielenosoituksista.
Hieman alempana ensimmäisellä sivulla alkaa näkyä hakutuloksia twiiteistä, joissa on täsmälleen sama video. Linkkejä avaamalla käy pian selväksi, että twiitit ovat valtaosin uudelleentwiittauksia Forum for Democracy International -tilin lataamasta videosta. Joukossa on muutama uudelleenlataus. Twiiteissä toistuvat avainsanat #malieveld ja #7NovemberDenHaag. Kaikki videot ovat aikaisintaan sunnuntailta 7.11.2021. Avainsanojen kautta löytyy suuri määrä muita mielenosoitusvideoita, joissa näkyy samoja valkoisia Forum voor Democratie -lippuja.
Forum vor Democratie (FvD) on alankomaalainen oikeistokonservatiivipuolue, joka on perustettu vuonna 2016. Puolue vastustaa muun muassa koronarajoituksia ja pakkorokotuksia. Sen perustaja ja nykyinen puheenjohtaja on Thierry Baudet.
Puolueella on Twitterissä hollanninkielisen päätilinsä ja paikallisten jaostojen tilien lisäksi myös englanniksi viestivä tili Forum for Democracy International (@FVD_int). Tämä tili on twiitannut käsittelyssä olevan videon kahdesti eri saatesanoilla. Ensimmäinen video on julkaistu 7.11.2021 klo 14.50 ja toinen pari tuntia myöhemmin klo 17.13. Kellonajat on poimittu suoraan Twitteristä ja ne ovat Suomen aikaa. Alankomaissa kello on aina tunnin vähemmän. Kumpikin twiitti on saanut lähes tarkalleen saman verran tykkäyksiä ja jakoja.
Alkuperäisen julkaisun löytyminen lähenee, mutta palataan vielä hetkeksi PeterSwedenin twiitin. Kyseessä ei ole uudelleentwiittaus vaan videon upotus. Twitter-videon upotus omaan twittiin ja videon uudelleentwiittaus eroavat siten, että upotuksessa alkuperäisen videon yhteyteen kirjoitettu teksti ei näy, mutta twiitin alareunassa on linkki tiliin, jolta video on lainattu. PeterSwedenin twiitin lähde on Thierry Baudet.
Baudet’n profiilia selaamalla löytyy sama video, joka on julkaistu kolme minuuttia ennen FVD_int-tilin ensimmäistä videota. Kuvahaun tuloksista, Twitter-haulla, puolueen tai sen aktiivitoimijoiden tilejä selaamalla ei löydy vanhempaa julkaisua, joten voidaan pitää todennäköisenä, että videon alkuperäinen postaaja on Thierry Baudet.
Alla on PeterSwedenin twiitti, jonka suomalainen Twitter-käyttäjä jakoi. Keltaisella korostusvärillä linkki tiliin, jonka julkaisema video postaukseen on upotettu.
Kun oletettu alkuperäinen julkaisu on löytynyt, on aika keskittyä videon kontekstiin: mihin video liittyy ja onko se sitä, mitä väittää olevansa.
Mielenosoitukseen viitataan useimmiten sanoin 7NovemberDenHaag. Yksi julkaisuajan mukaan varhaisimmista tuloksista Twitteristä kyseisellä avainsanalla on lokakuun alussa twiitattu kutsu mielenosoitukseen.
Kutsussa kerrotaan, että mielenosoitus järjestetään Haagissa. Kokoontuminen Malieveldissa alkaa 12.00, marssi lähtee liikkeelle yhdeltä ja mielenosoitus päättyy neljältä. Mielenosoituksen taustalla kerrotaan olevan yli 80 ryhmää.
Kutsu mielenosoitukseen jaettiin Twitterissä ensimmäisen kerran lokakuun 2021 alussa:
Kutsun tekijä on Samen Voor Nederland -liike, mutta omilla sivuillaan se ilmoittaa, että ei ole mielenosoituksen varsinainen järjestäjätaho. Alankomaalaisen median uutisoinnissa liike nimetään järjestäjäksi, mutta kerrotaan myös, että mukana oli kymmeniä muitakin organisaatioita. Mielenosoitus vastustaa QR-koodeja ihmisten valvonnassa, lockdowneja, rokotusten pakollistamista ja muita koronarajoituksia. Mielenosoitusta edeltävänä päivänä 6. marraskuuta Alankomaiden hallitus palautti maskipakon moniin julkisiin sisätiloihin. Myös koronapassin käyttö laajeni.
Mielenosoituskutsu, kymmenet twiitit ja uutiset kertovat mielenosoituksen pääpaikaksi Malieveldin, joka on ruohokenttä Haagin päärautatieaseman lähellä. Käänteinen kuvahaku videosta otetulla kuvakaappauksella paljastaa taustalla vilahtavan punaisen rakennuksen olevan De Rode Olifant, Punainen elefantti. Rakennus sijaitsee Malieveld-ruohokentän vieressä, joten videon väitetty kuvauspaikka pitää paikkansa. Wolfram Alphan säähistorian mukaan sunnuntai-iltapäivän sää Haagissa vastaa videoiden säätilaa.
Kuvakaappaus videosta. Oikealla kuva De Rode Olifant -rakennuksesta, kuvan lähde: ikgidsudoordenhaag.nl.
Kuvakaappaus Malieveldista Google Mapsin Street view –toiminnolla. Taustalla näkyy De Rode Olifant.
Mielenosoituksesta uutisoivat muun muassa Alankomaiden yleisradioyhtiö Nederlandse Omroep Stichting eli NOS ja suurin sanomalehti De Telegraaf. Kummankin mainitun median mukaan rauhallinen mielenosoitus alkoi Malieveldin ruohokentältä, marssi kulki reilun kolmen kilomerin kierroksen Haagin keskustassa ja lopuksi palasi Malieveldiin. Ruohokentällä kuultiin puheita esimerkiksi FvD:n puheenjohtajalta Thierry Baudet’lta. Video on kuvattu lavalta, jolla puheet pidettiin. Lava näkyy myös Telegraafin jutun kirjoittaneen toimittajan twiittaamassa kuvassa mielenosoituksesta.
Mielenosoituksen järjestäjätaho arvioi osallistujamäärän olleen vähintään 50 000 ihmistä. Paikallisen poliisin arvio oli puolet vähemmän, noin 20 000–25 000 ihmistä. Suuren joukon ihmismäärää voi arvioida esimerkiksi Mapchecking.com-työkalulla, jota NOSin elokuussa julkaistun jutun mukaan myös poliisi saattaa käyttää arvioissaan. Työkalulla ensin rajataan alue, johon ihmiset ovat kokoontuneet ja sitten valitaan liukusäätimellä, kuinka monta ihmistä alueella on neliömetriä kohden.
Videopätkästä väitettiin alussa esitellyissä twiiteissä siis seuraavaa: video on kuvattu sunnuntaina 7.11. Alankomaissa mielenosoituksesta, josta valtamedia ei uutisoi. Ihmisiä on ollut paikalla kymmeniä tuhansia, ja he osoittavat mieltään vapauden puolesta. Videossa näkyvien lippujen perusteella monet mielenosoittajat vaikuttavat kannattavan Forum voor Democratie -puoluetta.
Video on hyvin todennäköisesti kuvattu Haagissa Malieveldissä sunnuntaina 7.11.2021. Se liittyy Haagissa järjestettyyn koronarajoitusten vastaiseen mielenosoitukseen, jossa FvD oli näkyvä toimija mutta ei sen järjestäjä.
3. Harhaanjohtavaa sometusta Leipzigin mielenilmauksesta
Kolmannessa tapauksessa käsiteltiin suomalaisen käyttäjän marraskuussa jakamaa videota, jossa poliisin univormuun sonnustautuneet henkilöt pitelevät huutavaa miestä maassa. Videon lopuksi mies talutetaan poliisiautoon kädet selän taakse sidottuina.
Kyseinen video on uudelleentwiittaus ulkomaalaisen käyttäjän julkaisemasta postauksesta. Jaetussa postauksessa saatetekstinä lukee, että videolla esitetään saksalainen strategia kolmannen korona-aallon ehkäisemiseksi. Suomalaisessa postauksessa puolestaan väitetään, että “Jos korona ei lähde rokotteilla eikä passeilla pois niin vissiin täytyy käyttää väkivaltaa?”. Kyseiseen ketjuun liitettyä videota on katsottu yhteensä yli 22 000 kertaa.
Kummassakaan postauksessa videolle ei kuitenkaan tarjota kunnollista kontekstia. Julkaisuista tai videon sisällöstä ei käy ilmi, missä tapahtumat on kuvattu tai mitä videolla ylipäätään tapahtuu. Faktantarkistuksen tavoitteena oli löytää videolle konteksti sekä kuvauspaikka ja -aika.
Tarkistusta lähdettiin tekemään Invid-videotyökalun avulla. Videoanalyysi ei kuitenkaan paljastanut tietoja kuvauspaikasta tai -ajasta. Käänteinen kuvahaku ei tuottanut yhteensopivia tuloksia Yandexissa, Googlessa tai Tineyessa.
Seuraavaksi videota lähdettiin tutkimaan Twitterin kautta. Ulkomaalaisen henkilön postaus johti italialaisen, koronarokotekriittisen henkilön julkaisemaan postaukseen. Video on jaettu aihetunnisteella #germany ja sen oheen on kirjoitettu Leipzig sekä päiväys 06/11/2021.
Google-haulla selvisi nopeasti, että Itä-Saksan Leipzigissä järjestettiin lauantaina 6.11.2021 koronatoimien vastainen mielenosoitus. Mielenosoituksessa vastustettiin koronapassin käyttöönottoa Saksin osavaltiossa, johon myös Leipzig kuuluu. Aiheesta kirjoittivat ainakin Deutsche Welle sekä Daily Mail.
Jutuissa kerrotaan, että mielenosoitus äityi lopulta yhteenottoihin poliisin ja mielenosoittajien välillä. Tilanne eskaloitui erityisesti Grimmaische Strasse -nimisellä kadulla, jossa tehtiin myös kiinniottoja.
Seuraava vaihe oli selvittää, voisiko videolla olla yhteys mielenosoituspäivän tapahtumiin.
Videon miljöötä tutkimalla vaikutti siltä, että yhteenotto on kuvattu bussipysäkillä. Google Maps -karttapalvelun Street view -näkymällä voitiin vahvistaa, että videon ympäristö täsmäsi jutuissa mainitun Grimmaische Strassen lähistöllä olevista bussipysäkeistä Augustusplatzin pysäkkiin.
Lokaation vahvisti videolla pysäkin takana näkyvä lieriömäinen rakennus, joka näkyy myös Google Mapsissa.
Kuvakaappaus videosta (alla): videon vasemmassa laidassa näkyy heijastus lieriömäisestä rakennelmasta.
Kuvakaappaus (alla) Augustusplatzin pysäkin ympäristöstä Google Mapsissa.
Leipzigissä on järjestetty myös aikaisemmin koronatoimia vastustavia mielenosoituksia, muun muassa syksyllä 2020. Jotta voitaisiin sulkea pois mahdollisuus, että video olisikin peräisin aiemmista tapahtumista, rajasimme Twitter-haun vuoteen 2020 ja etsimme videota hakusanalla Leipzig sekä päivämääriin perustuvilla aihetunnisteilla #germany, #le0711 ja #le1312 (tämänvuotisen mielenosoituksen aihetunniste oli #le0611, jota myös Saksin poliisi käytti).
Koska näillä hakutoimilla videosta ei löytynyt aiempia Twitter-postauksia, voidaan pitää todennäköisenä, että video on kuvattu Leipzigin mielenosoituksen yhteydessä, tai ainakin samana päivänä Grimmaische Strassella.
Ajankohdasta antaa viitteitä myös videon bussipysäkillä näkyvä mainos Queen-musikaalista, joka esitetään Leipzigissa kesällä 2022. On epätodennäköistä, että video on peräisin kovin kaukaa menneisyydestä.
Kuvakaappaus (alla): Videon oikeassa laidassa on Queen-musikaalin juliste ja esitysvuosi 2022.
Faktabaari löysi Twitteristä useita videota jakavia postauksia, joista iso osa oli julkaistu mielenosoituspäivän iltana. Faktabaari ei kuitenkaan onnistunut löytämään videon alkuperäistä julkaisijaa. Tilien sisältöjen perusteella videota levittivät pääsääntöisesti koronatoimien vastustajat, joiden joukossa oli myös suomalaisia.
Videosta ei löytynyt versioita, jotka olisivat tarjonneet lisätietoja tapahtumien kulusta. Saksin osavaltion poliisi julkaisi kuitenkin omilla sivuillaan mielenosoituspäivän tapahtumista yksityiskohtaisia tiedotteita. Ensimmäinen tiedote julkaistiin 6.11.2021, toinen seuraavana päivänä 7.11.2021.
Poliisin mukaan Leipzigissä oli päivän aikana useita mielenilmauksia, joista osa järjestettiin spontaanisti. Mielenosoittajien kokoontuminen pysäytettiin useissa kohteissa, muun muassa Augustusplatzin aukiolla sekä edellä mainitulla Grimmaische Strassella.
Poliisin toiminnan painopiste oli mielenosoituksessa, johon oli ennakkoon ilmoitettu osallistuvan 3 000 henkeä. Voimassaolleiden kokoontumisrajoitusten vuoksi viranomaiset rajasivat kokoontumisten osallistujamäärän 1 000 henkilöön ja mielenosoitukselle osoitettiin paikka Augustuzplatzin oopperatalon puolelta. Kun osallistujamäärä täyttyi, poliisi aitasi alueen. Poliisin mukaan mielenosoittajat yrittivät sen jälkeen yksitellen murtautua esteiden läpi, jolloin poliisi käytti voimakeinoja. Mielenosoitus päättyi virallisesti kello 17.45.
Mielenosoittajat yrittivät marssia myös viereistä Goethestrassea pitkin, jossa viranomaisia heitettiin esineillä ja suihkutettiin kyynelkaasulla. Mielenosoittajia juoksi muun muassa Grimmaische Strasselle, missä ihmisiä väliaikaisesti pidätettiin koronarajoitusten ja kokoontumislain rikkomisen vuoksi.
On mahdollista, että Twitterissä jaettu kiinniottovideo liittyy näihin poliisin kuvaamiin pidätyksiin Grimmaische Strassella. Varmuutta asiasta ei kuitenkaan voida esittää. Viimeiset, pienemmän osallistujamäärän mielenosoitukset päättyivät Leipzigin keskustan tuntumassa noin klo 20.45.
Kuvakaappaus Google Mapsista (alla): Karttaan on merkitty oranssilla Leipzigin oopperatalon edusta, jossa suurin mielenosoitus järjestettiin. Videon kiinniotto tapahtui todennäköisesti punaisella merkityllä bussipysäkillä. Oopperatalon vasemmalla puolella kulkee Goethestrasse ja Grimmaische Strasse alkaa risteyksestä, joka on merkitty kuvaan mustalla ympyrällä.
Poliisin ja median esittämää kuvaa mielenosoittajien vastarinnasta tukevat useat Twitterissä levinneet videot. Yhdessä videossa poliisi suihkuttaa mielenosoittajia kyynelkaasulla sen jälkeen, kun ihmismassa lähtee voimalla vyörymään poliisia kohti. Video on tarkistettu ja sen on todettu liittyvän samaan mielenosoitukseen. Toisesta kuvakulmasta näkee, että mielenosoittajat yrittävät murtautua poliisin linjan läpi väkisin.
Yhteenvetona voidaan todeta, että tarkastelun kohteena ollut kiinniottovideo on kuvattu Leipzigin mielenosoitusten yhteydessä 6.11.2021. Video on kehystetty Twitterissä harhaanjohtavasti ja puutteellisesti. Kiinniotettu henkilö esitetään syyttömänä poliisin voimankäyttöön, vaikka todellisuudessa ainakin osa mielenosoitukseen osallistuneista henkilöistä on käyttäytynyt poliisia kohtaan väkivaltaisesti. Sen lisäksi koronarajoituksia ja kokoontumislakia on tietoisesti rikottu.
Poliisi kirjasi tapahtumista 7.11.2021 mennessä 48 rikosta, jotka painottuivat lainvalvontaviranomaisiin kohdistuneisiin pahoinpitelyihin ja viranomaisten vastustamiseen. Poliisin mielenosoittajiin kohdistamien voimakeinojen tarpeellisuutta sen sijaan on vaikea arvioida.
Kirjoittajat ovat Tampereen yliopiston journalistiikan opiskelijoita.