(Saksalaisen Dpa-uutistomiston tiedote).
”EU kieltää kokiksen”, ”Kamala Harris ei edes saa asettua ehdolle Yhdysvalloissa”: tällaiset virheelliset väitteet leviävät vauhdilla sosiaalisessa mediassa. Eikä siinä kaikki. Suositusalgoritmit antavat usein vääristyneen kuvan todellisuudesta, tunteisiin vetoavalla kielellä pyritään herättämään voimakkaita reaktioita, ja tekoäly helpottaa kuvien ja äänien väärentämistä.
Jotta käyttäjät pystyisivät hankkimaan tietoa sosiaalisen median maailmassa itsenäisesti, heidän on tunnettava sen toimintatavat – ja mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Mediataitojen lisäämiseksi Dpa:n faktantarkistustiimi on kehittänyt kouluja ja muita oppilaitoksia varten työkalupaketteja, joiden avulla nuoria voidaan opastaa Tiktokin, Instagramin ja muiden vastaavien palvelujen taitavaan käyttöön.
Faktabaari on mukana Dpa:n koordinoimassa Think Twice -hankkeessa. Sen viidessä työkalupaketissa on kukin sosiaalisen median tyyliin tehty video ja siihen liittyvä opetusmateriaali. Opettajat ja muut kouluttajat voivat ladata ja käyttää materiaalia maksutta. Sitä on saatavilla esimerkiksi Hamburg Open Online Universityn (HOOU) sivustolta tai osoitteessa www.stop-thinktwice-check.de.
Tähän mennessä käsitellyt aiheet:
- Kolme kysymystä väärän tiedon tunnistamiseen
- Tunteisiin vetoava kieli
- Tekoäly
- Miten algoritmit toimivat
- Disinformaation tunnistaminen
Materiaali on saatavilla saksaksi, suomeksi ja katalaaniksi.
Työkalupaketteja laajennetaan projektin edetessä. Samanaikaisesti aloitetaan suora työskentely kohderyhmän kanssa: työpajoissa Z-sukupolven nuorille annetaan mahdollisuus käsikirjoittaa ja kuvata omia videoitaan, joissa on faktantarkistuksia ja mediataitovinkkejä.
Dpa ja sen kumppanit järjestävät englanninkielisen online-työpajan kaikille kiinnostuneille 19. syyskuuta klo 16: ”Mediataidot TikTokissa - (Toimiiko se?) Videotunnit ja mediataitojen työkalupaketit.” Myös Faktabaari on mukana työpajassa.
Hankkeen lopussa syksyllä 2025 julkaistaan maksuton raportti, jossa esitellään tärkeimmät löydökset. Lisätietoa, mukaan lukien rekisteröitymisohjeet, löytyy hankkeen verkkosivustolta www.stop-thinktwice-check.de.
Dpa:n faktantarkistustiimi julkaisee säännöllisesti faktantarkistuksia ja mediataitovinkkejä TikTokissa ja Instagramissa. Faktabaari julkaisee Think Twice -sisältöjä etupäässä Faktabaarin Tiktok-kanavalla.
”Think Twice” on kansainvälinen, EU:n rahoittama yhteistyöhanke. Ilmaistut näkemykset ovat ainoastaan kirjoittajien omia, eivätkä ne edusta EU:n tai Euroopan koulutus- ja kulttuuriviraston (EACEA) kantaa. EU tai EACEA eivät ole vastuussa niistä.