Aino-Kaisa Pekonen: Suomen työvoimakustannukset ovat EU:n keskitasoa

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen väittää Ylen 1.4.2015 julkaisemalla videolla, että Suomen työvoimakustannukset ovat EU:n keskitasoa.

“Mun mielestä Maikkarilta tais tulla eilen tilasto näistä työvoimakustannuksista, ja Suomi on siel keskitasossa suurinpiirtein työvoimakustannuksista”, Pekonen sanoo videolla.

Väite on väärin.

Pekonen viittaa MTV:n 31.3.2015 julkaisemaan uutiseen (“Näin paljon maksaa työtunti Suomessa”), jonka pohjana on käytetty Euroopan tilastoviranomainen Eurostatin tilastoa työvoiman kustannuksista vuonna 2014.

Eurostatin mukaan vuonna 2014 Suomessa työvoimakustannukset olivat 32,3 euroa tunnilta. EU-maissa kustannukset olivat keskimäärin 24,6 euroa ja euromaissa 29,2 euroa tunnilta.

Bulgariassa työvoimakustannus oli keskimäärin vain 3,8 euroa tunnilta. EU:n kalleimmassa maassa Tanskassa kustannus oli 40,3 euroa tunnilta.

Suomi on EU-maiden vertailussa 7. kallein.

Työvoimakustannuksilla tarkoitetaan kustannuksia, joita työnantajalle aiheutuu työntekijästä. Kustannuksia ovat esimerkiksi palkat sekä sosiaaliturvaan liittyvät maksut. (Tilastokeskuksen määritelmä työvoimakustannuksista.)

Lähteet:

Eurostatin tiedote työvoimakustannuksista vuonna 2014 (englanniksi).

toimitus@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.