Alexander Stubb: Yhteenkään Nato-maahan ei ole hyökätty

Ylen puheenjohtajatentissä 8.4.2015 kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Alexander Stubb väitti, ettei yhteenkään Nato-maahan ole liiton historian aikana hyökätty.

Ote tallenteen kohdasta 22:50-23:15: "Suomi on osa Euroopan unionia, vahvasti myös Nato-kumppanimaa. Nyt täytyy muistaa, että Natossa on 28 maata, joista 22 on EU:ssa, 95 prosenttia EU:n väestöstä on Natossa. Yhteenkään Nato-maahan ei ole sen historian aikana hyökänny. En näkisi, että tällainen skenaario on mahdollinen."

Väite on väärin.

Argentiinan sotilashallitus yritti vallata Nato-maa Britannian hallinnassa olevat Falklandinsaaret (Malvinas-saaret espanjaksi) maalis–kesäkuussa 1982.

Nato-maiksi ei tosin ole laskettu monia jäsenmaiden hallinnassa olevia merentakaisia alueita, koska osa niistä ei kuulu Naton 5. artiklan piiriin. Artikla 5:n kattama merialue Pohjois-Atlantilla on rajattu leveyspiireillä eikä ulotu esimerkiksi Falklandinsaarille.

_(Korjattu 17.4.2015 klo 16.30 Naton jäsenmaiden merentakaiset alueet kuuluvat jäsenmaihin mutteivät Naton vastuualueeseen (area of responsibility), eli kaikki niistä eivät ole 5. artiklan piirissä.)_

Naton 5. artikla on Pohjois-Atlantin sopimuksen artikla, joka määrittää Naton jäsenvaltioiden velvoitteen puolustaa muita jäsenvaltioita. Sen mukaan aseellinen hyökkäys Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa jotakin Naton jäsenvaltiota vastaan katsottaisiin hyökkäykseksi kaikkia liiton jäsenvaltioita vastaan. Naton 4. artikla määrää, että näistä velvoitteista maat neuvottelevat keskenään.

Naton 5. artiklaa on sovellettu kylmän sodan jälkeisenä aikana vain kerran, sen jälkeen, kun terrori-iskut 11. syyskuuta 2001 tuhosivat kaksi World Trade Centerin tornia sekä osan Pentagonia Yhdysvalloissa.

Iskut johtivat kahden operaation käynnistämiseen. Operaatio “Eagle Assist” käsitti Yhdysvaltojen ilmatilan valvonnan tehostamisen Awacseilla syyskuusta 2001 toukokuuhun 2002. Lisäksi artikla 5:n nojalla käynnistettiin Välimerellä pidempikestoinen terrorismin vastainen merioperaatio “Active Endeavor”.

Lähteet:

Puolustusvoimat

Puolustusministeriö

Encyclopaedia Britannican artikkeli Falklandin sodasta

Lisätietoa Naton 5. artiklasta

Suomen erityisedustusto Natossa

Lisätietoja Naton operaatioista

toimitus@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.