Läntisissä demokratioissa valmistaudutaan poikkeuksellisen intensiiviseen vaalivuoteen 2024. Digitaalinen ympäristö on kovassa murroksessa ja myös monen pahantahtoisenkin toimijan pelikenttänä. Samaan aikaan 10 vuotta sitten EU-vaaleista toimintansa aloittanut Faktabaari valmistautuu haasteeseen proaktiivisella digivaalivahdilla.
Lue lisää: Faktabaari ja Check First seuraavat ensi vuoden vaaleja syventymällä somen algoritmeihin
Juttusarjamme ensimmäisessä osassa kysymme “digivaalivahtien vahdilta” ja hankkeen vastaavalta toimittajalta Pipsa Havulalta, mistä oikein on kysymys ja mitä on luvassa? Samalla avaamme toimijoita osallistavan digivaalivahti-hankkeen taustalta läpinäkyvyyden ja digitaalisen informaatiolukutaidon hengessä.
1. Pipsa, kuka olet?
Olen 31-vuotias freelance-toimittaja, faktantarkistaja ja Faktabaarin vastaava toimittaja. Tulin Faktabaariin faktantarkistajaksi helmikuussa 2022 juuri ennen kuin Venäjä aloitti täysmittaisen hyökkäyssotansa Ukrainaan. Tekemistä on siis riittänyt alusta asti, ja kuluneen puolentoista vuoden aikana olen siirtynyt faktantarkistuksesta yhä enemmän faktantarkistustaitojen opettamiseen muun muassa journalisteille, opiskelijoille ja kirjastolaisille koulutusten ja videotuotannon kautta. Teemme perinteisiä faktantarkistuksiakin edelleen resurssiemme puitteissa, mutta on myös äärimmäisen tärkeää opettaa näitä taitoja eteenpäin, sillä sosiaalisessa mediassa tarvitaan nykyään aivan uudenlaisia ajattelu- ja toimintatapoja, jotta emme haksahtaisi väärään informaatioon. Ei riitä, että vaikkapa vain faktantarkistajat ja journalistit osaavat tarkistaa somessa leviäviä väitteitä, vaan näitä taitoja olisi tärkeää opettaa ihan kaikille.
Ennen Faktabaaria olen työskennellyt useissa eri sanomalehdissä Suomessa muun muassa freelance-toimittajana, kotimaan uutistoimittajana ja digin julkaisuvastaavana. Faktabaariin päädyin hakemaan siksi, että teknologia, yksityisyys ja somejättien valta ovat kiinnostaneet minua jo pitkään. Seurattavaa ja raportoitavaa on riittänyt.
2. Miten Digivaalivahti liittyy faktantarkistukseen ja vaaleihin? Miksi Digivaalivahti juuri nyt?
Vaikuttava faktantarkistus vaatii sitä, että oikeasti tiedämme, mitä sosiaalisessa mediassa tapahtuu, jotta osaisimme tarttua kaikkein tärkeimpiin harhaanjohtaviin väitteisiin ja olla myös ajoissa liikkeellä niitä korjaamassa. Tällainen kattava ja johdonmukainen somen seuraaminen on haastavaa, sillä sosiaalisen median alustat pitävät mielellään mahdollisimman suuren osan tiedoista itsellään, ja systemaattinen seuraaminen vaatii rutkasti aikaa ja myös rahaa.
Digivaalivahdissa asennamme 11 tietokonetta eri puolille Suomea keräämään dataa siitä, mitä suosittelualgoritmit suosittelevat suomalaisille suosituimmilla somealustoilla. Tietoja kerätään päättämistämme hakusanoista, jolloin voimme keskittyä niihin aiheisiin, jotka koemme kaikkein tärkeimmiksi seurata presidentinvaalien ja EU-vaalien alla. Samalla, kun keräämme tätä dataa julkisesti saataville tulevaan “dashboardiin”, pystymme kattavasti seuraamaan sitä, mitä sosiaalisessa mediassa oikeasti tarjotaan ja näin ollen myös puuttumaan mahdolliseen mis- ja disinformaatioon ajoissa.
Digivaalivahti on tärkeä hanke juuri nyt, kun EU-sääntely ei vielä ole alkanut purra ja Euroopassa on tulossa useita tärkeitä vaaleja ensi vuonna, eikä Suomessa tietääksemme kukaan muu ole tekemässä systemaattista poliittista faktantarkistusta ainakaan lähiaikoina. Haluamme pitää Suomen mukana tärkeissä kansainvälisissä faktantarkistusverkostoissa, ja Digivaalivahti-hanke mahdollistaa osaltaan myös sen.
3. Mitä on luvassa tästä pilottihankkeen loppuun mennessä? Ketä muita on mukana?
Luvassa on tietoa siitä, mitä suosittelualgoritmit meille somessa tuputtavat vaalien alla. Datankeruuta ei vielä ole aloitettu, joten vielä on vaikea sanoa, mitä me lopulta
tarkalleen ottaen löydämme. Yhteistyökumppanimme Check Firstin sivuilta voi käydä katsomassa, millaisia löydöksiä vastaavalla menetelmällä on aiemmin tehty.
Hankkeessa julkaistaan ainakin kaksi pidempää raporttia löydöksistämme, ja lisäksi tietenkin faktantarkistustoimitus on käynnissä koko ajan.
Hankkeen puitteissa tuotamme myös suosittelu- ja suostuttelualgoritmeista opetusmateriaalia. Yritykset tietävät meistä kerätyn datan ansiosta paljon siitä, miten meitä voi manipuloida - mutta me emme, sillä verkkopalvelut ovat piilottaneet algoritminsa eivätkä kerro läpinäkyvästi, miten ne hyödyntävät meistä keräämiään tietoja. Haluamme tuoda myös näitä asioita enemmän mukaan julkiseen keskusteluun.
Hanketta toteuttaa Faktabaarin ja Avoin Yhteiskunta ry:n lisäksi jo mainittu kumppanimme Check First, joka on arvostettu toimija faktantarkistuksen, OSINT-toiminnan ja disinformaation parissa. Lisäksi projektia on toteuttamassa Eurooppalainen Suomi ry ja Eurooppanuoret ry. Kerromme hankkeessa mukana olevista henkilöistä ja organisaatioista lisää tulevissa blogipostauksissa.
Toivomme, että myös kotimaista mediaa saadaan innostettua seuraamaan dashboardia ja julkaisemaan juttuja havainnoista, joita toimittajat sieltä löytävät.
4. Mikä on viestisi presidenttiehdokkaille ja EU-parlamenttivaaliehdokkaille? Entä äänestäjille?
Algoritmit voivat vaikuttaa meidän mielialaan, poliittisiin mieltymyksiin, ystävyyssuhteisiin, tavaroista maksettuihin hintoihin ja siihen, miten me käytetään aikaamme. Toivon, että äänestäjät kiinnittäisivät näihin(kin) asioihin huomiota vaalien alla ja olisivat yhteydessä meihin tai muuhun journalistiseen mediaan, jos havaitsevat jotain epäilyttävää, faktantarkistukseen liittyvää, sosiaalisessa mediassa.
Ehdokkailta toivon tietenkin reilua vaalitaistelua ja hienoa olisi, jos digivalta nousisi jollain tavalla kampanjoissa tai vaaliväittelyissä esille.
5. Miten voimme arvioida hankkeen onnistumista?
Jos ja kun kaikki tekninen toteutus onnistuu kuten on suunniteltu, hankkeen muuta onnistumista voi arvioida siitä, miten me lopulta onnistumme tuomaan suosittelualgoritmeja päivänvaloon. Ideaalitapauksessa tietenkään mitään ihmeellistä manipulaatiota ei vaaleissa tapahdu, mutta jos tapahtuu, on tärkeää, että pystymme reagoimaan siihen mahdollisimman nopeasti ja kattavasti. Toivomme, että Digivaalivahti toimii ennaltaehkäisevästi - siten kuin perinteinen faktantarkistus 10 vuotta sitten Faktabaarin aloittaessa. Eettisesti arvelluttavasta toiminnasta voi jäädä kiinni!
Digivaalivahdin rahoittaa European Media and Information Fund (EMIF). Se on Euroopan yliopistoinstituutin (EUI) sekä portugalilaisen Gulbenkian säätiön perustama rahasto, joka rahoittaa etenkin disinformaation rajoittamista ja faktapohjaista julkista keskustelua tukevia projekteja. Vastuu EMIF:n tukemasta sisällöstä on yksinomaan tekijöillä, eikä sisältö välttämättä vastaa EMIF:n ja sen partnereiden, Calouste Gulbenkian säätiön ja yliopistollisen Eurooppa-instituutin kantoja.