EDMO-selvitys: Julija Navalnajan julkisuuskuvaa yritetään Euroopassa murentaa disinformaatiolla – ja syväväärennöksillä

Huolimatta siitä, että Aleksei Navalnyin äidistä muokatusta ääninauhasta on tehty lukuisia faktantarkistuksia, joissa sen todetaan olevan väärennös, se silti leviää kaiken aikaa muun muassa Twitterissä ilman minkäänlaisia yhteisöhuomautuksia. Ääniväärennösten tunnistamiseen ja tarkastelemiseen ohjeita artikkelin lopussa.

Euroopan digitaalisen median seurantakeskuksen (EDMO) faktantarkistusverkosto on selvittänyt Aleksei Navalnyin leskeen Julia Navalnajaan liittyviä virheellisiä ja valheellisia väitteitä Euroopassa. EDMO-verkostossa huomattiin, että heti Navalnyin kuoleman jälkeen Navalnajaan kohdistuva valheellinen panettelu lisääntyi Euroopassa selvästi.

Helmikuun 16. päivä Aleksei Navalnyin uutisoitiin kuolleen äkillisesti. Navalnyi on pitkään ollut presidentti Vladimir Putinin vastaisen opposition näkyvin kasvo Venäjällä. Navalnyi kuoli ollessaan poliittisista syistä vangittuna rangaistussiirtolassa Siperiassa. Varmaa tietoa kuolinsyystä ei ole. Länsimaat ovat laajasti tuominneet Navalnyin kuoleman.

Navalnyin vaimo Julija Navalnaja julkaisi 19. helmikuuta videon, jossa hän vannoi jatkavansa miehensä työtä ja kehotti venäläisiä liittoutumaan Putinia vastaan.

Julija Navalnajan uskottavuuden horjuttamiseen pyrkivää väärää informaatiota on levitetty Putin-myönteisillä kanavilla jo ennen Navalnyin kuolemaa, mutta se sai selvästi lisää tuulta alleen EU:ssa heti Aleksei Navalnyin kuoleman jälkeen, EDMO:n analyysissa arvioidaan.

Deepfake-teknologialla kloonattiin Navalnyin äidin ääni

Euroopassa on viime aikoina levinnyt useita Julija Navalnajaa mustamaalaavia väitteitä. Väitteissä Navalnajan uskottavuutta ja moraalia on pyritty kyseenalaistamaan esimerkiksi kuvilla, joissa tämän väitetään flirttailevan muiden miesten kanssa. Väitteiden yhteydessä on esitetty sekä aitoja kuvia, jotka on irrotettu asiayhteydestään, että täysin muokattuja kuvia, EDMO-analyysissa kerrotaan.

Uuden teknologian mahdollistamana yksi huijauksista on tehty generatiivisella tekoälyllä. Syväväärennetyllä ääninauhalla Aleksei Navalnyin äiti Ljudmila Navalnaja kuulostaa syyttävän Julijaa siitä, että tämä olisi vastuussa Navalnyin kuolemasta. Väärennetyssä äänitteessä äiti muun muassa väittää, että Julija Navalnaja olisi pakottanut Navalnyin palaamaan Venäjälle ja syyttää tätä muiden miesten tapailemisesta sekä perinnönjakoon liittyvistä asioista.

Kyseinen väärennetty ääninauha on levinnyt hyvin laajasti eri puolilla Eurooppaa. EDMO:n mukaan sitä on havaittu helmikuussa ainakin Alankomaissa, Saksassa, Itävallassa, Kroatiassa, Kreikassa, Kyproksella, Virossa, Espanjassa, Ranskassa, Liettuassa, Bulgariassa ja Italiassa. EDMO-selvityksessä auttanut Faktabaari on havainnut ääninauhan kiertävän myös Suomessa Venäjä-myönteisillä kanavilla, muun muassa UMV-lehdessä (entinen MV-lehti). Kyseinen verkkolehti tunnetaan muun muassa disinformaation ja rasistisen puheen levittämisestä.

Väärennös on tehty tekoälyllä. Tähän johtopäätökseen ovat tulleet useat faktantarkistajat ja syväväärennösten asiantuntijat Euroopassa. Ljudmila Navalnajasta tehdyn ääninauhan alkuperää on selvittänyt esimerkiksi EDMO-verkostoon kuuluva Correctiv. Correctiv on pyytänyt useilta syväväärennösten asiantuntijoilta arvioita ääninauhan aitoudesta. Asiantuntijat ovat muun muassa nostaneet esiin ääninauhan huonon laadun ja taustakohinan, mikä voi kieliä puhesynteesistä. Navalnajan äänensävy on videolla outo. Huonon äänikloonauksen voi tunnistaa myös esimerkiksi siitä, että hengitys ei korreloi puheen intonaation kanssa. Correctivin haastattelemat asiantuntijat ovat kaikki joko varmoja tai lähes varmoja siitä, että ääninauha on väärennös. Ellinka Hoaxes -faktantarkistussivusto arvioi, että ääni, josta syväväärennös on tehty, on kopioitu videolta, jossa Ljudmila Navalnaja kertoo kokemastaan painostuksesta. Myös esimerkiksi Ilta-Sanomat on saanut Navalnyin tiimiltä vahvistuksen, että kyse on väärennöksestä.

Verkossa on nykyisin sekä ilmaiseksi että pientä maksua vastaan saatavilla lukuisia äänenkloonauspalveluita ja -työkaluja, joilla kuka tahansa voi kloonata toisen ääntä ja saada tämän sanomaan väärennetyillä ääninauhoilla asioita, joita tämä ei todellisuudessa ole koskaan sanonut.

Epäilysten pitäisi herätä jo siksi, että ääninauhaa eivät ole levittäneet luotettavat uutislähteet, vaan se leviää ennen kaikkea Putin-myönteisillä kanavilla. Navalnajan väitetystä lausunnosta ei löydy muita todisteita kuin huonolaatuinen ääninauha.

Huolimatta siitä, että ääninauhasta on tehty lukuisia faktantarkistuksia, joissa sen todetaan olevan väärennetty, se silti leviää kaiken aikaa muun muassa Twitterissä ilman minkäänlaisia yhteisöhuomautuksia tai huomioita disinformaatiosta.

Ääniväärennökset ovat uusi informaatiosodan väline

Faktabaari kertoi tammikuun lopussa presidentinvaalin alla, että Suomen presidenttiehdokkaiden ääniä oli kloonattu syväväärennösteknologialla. Videot vaikuttavat pääasiassa olleen huumoria, mutta Faktabaari tarttui aiheeseen lisätäkseen tietoisuutta siitä, että suomalaisten poliitikkojen äänistä on olemassa vakuuttavan kuuloisia puhesynteesejä. Puhesynteesi tarkoittaa keinotekoista, ihmiseltä kuulostavaa puhetta, joka saadaan halutessaan kuulostamaan tietyltä henkilöltä.

Financial Times -lehti julkaisi hiljattain artikkelin, jossa arvioitiin, että ääniväärennökset ovat nousemassa tehokkaaksi uudeksi informaatiosodankäynnin välineeksi ympäri maailmaa, sitä mukaa kun äänikloonaustyökalut yleistyvät verkossa. Suomessakin ääniväärennöksiä on jo käytetty rikollisiin tarkoituksiin. Uskottavia ääniväärennöksiä on tällä hetkellä merkittävästi helpompi tehdä kuin uskottavia videoväärennöksiä. Tutkimuksissa on lisäksi havaittu, että ihmiset eivät erota ääniväärennöksiä kovin hyvin – ja teknologia kehittyy hurjaa vauhtia.

  • Faktabaari kehottaakin olemaan tarkkana, jos verkossa alkaa levitä skandaalinkäryinen ääninauha.
  • Mieti, kuka ääninauhan on julkaissut ja miksi.
  • Löydätkö tietoa asiasta luotettavista uutislähteistä?
  • Pohdi, kuulostaako ääninauhalla siltä, että puhuja hengittää välissä? Tulevatko hengitykset loogisissa kohdissa? Entä onko puheessa täytesanoja ja epäröintiä, vai kuulostaako puhe epäilyttävän harkitulta ja suoraviivaiselta?
  • Onko puheen intonaatio liian monotonista ollakseen totta? Muista kuitenkin, että puhe saattaa olla aitoa, vaikka se olisikin monotonista tai epäilyttävän sujuvaa.
  • Pohdi, voisiko poliitikko tai muu henkilö, josta ääninauha on julkaistu, todella sanoa jotakin sellaista, mitä ääninauha väittää.
  • Jos et itse pysty selvittämään ääninauhan todenperäisyyttä, odota rauhassa, että aiheesta selviää lisätietoa.
  • ElevenLabsin AI speech classifier -työkalulla voi yrittää tunnistaa, onko ääninauha aito. Huomioi kuitenkin se, että kyseinen työkalu tunnistaa vain ne ääniväärennökset, jotka on tehty ElevenLabsin omilla työkaluilla – sen antama tulos ei siis välttämättä ole luotettava.

Pääkuva: Julija Navalnaja puhui Euroopan parlamentille helmikuun lopulla. EPA-EFE/RONALD WITTEK

Tämä julkaisu on osa European Media and Information Fundin (EMIF) rahoittamaa Faktabaarin faktantarkistushanketta.

toimitus@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.