Emma Karin nimissä julkaistiin sitaatti, jolle ei löydy lähdettä

Vihreiden ministerin Emma Karin nimissä kiertää sosiaalisessa mediassa lausunto, jota hän ei ole sanonut. Sitaatin oletettu alkuperäinen julkaisupaikka selviää Waybackmachine-verkkosivuarkiston avulla.

Sosiaalisessa mediassa kiertää ympäristö- ja ilmastoministeriin Emma Kariin (vihr) liitetty lausunto, jolle ei löydy lähdettä. Sitaatti on kiertänyt verkossa oletettavasti 10. maaliskuuta alkaen, jolloin anonyymi käyttäjä julkaisi sen Suomi24-keskustelupalstalla.

Julkaisija on liittänyt lausuntoon Emma Karin nimen, vaikka sitaatti on Faktabaarin selvityksen perusteella tekaistu. Nimen lisäksi sitaattiin on liitetty myös Emma Karin valokuva.


Kuva Emma Karin sitaatista


Suomi24-palstan julkaisussa ja sosiaalisessa mediassa kiertävässä kuvassa teksti on sama kirjoitusvirheineen. Kuva on levinnyt laajalle muun muassa Facebookissa ja Twitterissä, ja sitä jaetaan edelleen eteenpäin. Kuvien kommenteissa moni on ilmaissut vihansa Karin ”lausuntoa” kohtaan, kyseenalaistanut Karin älykkyyden ja haukkunut häntä alatyylisesti.

Todellisuudessa kyseiselle sitaatille ei löydy lähdettä.


Näin kuva tarkistettiin

Sitaatin todenperäisyyden tarkistaminen aloitettiin kirjoittamalla koko sitaatti sekä osia siitä Googlen hakukoneeseen, Twitterin ja Facebookin hakukenttiin sekä katsomalla läpi kaikki Emma Karin helmi- ja maaliskuussa tekemät sosiaalisen median päivitykset. Karin sosiaalisen median tileiltä ei löydy mitään sitaatissa kuvattuun lauseeseen liittyvää.

Myöskään Googlen hakukone ei löydä Karin sanoneen kuvassa näkyvää sitaattia. Hakukone sen sijaan näyttää, että sama sitaatti, joka kuvassa näkyy, on julkaistu Suomi24-palstalla. Kun linkkiä klikkaa, Suomi24 kuitenkin ilmoittaa, että sivua ei löydy.


Google haun tulos Emma Karin sitaatille



Suomi24 sivun virheviesti


Julkaisun url-osoite näkyy silti edelleen. Url-osoitteen avulla alkuperäinen Suomi24-julkaisu on mahdollista kaivaa esiin verkkosivuarkistosta.

Osoitteesta www.archive.org/web löytyy Waybackmachine-niminen verkkosivuarkisto, joka arkistoi erilaisia internet-sivuja.

Kopioimalla ja liittämällä Suomi24-julkaisun url-osoitteen Waybackmachineen ja painamalla ”browse history”, sivusto ilmoittaa, että kyseinen Suomi24-keskustelu on arkistoitu Waybackmachineen 13. maaliskuuta kello 19:01.

Arkistoidusta sivusta näkee, että anonyymi käyttäjä on julkaissut sitaatin 10.3.2022 kello 20:29. Hän väittää, että sitaatti on Emma Karin sanoma, mutta ei ole esittänyt sille mitään lähdettä. Ketjussa on useita kommentteja, joista 13.3. julkaistuissa käyttäjät ovat kysyneet lähdettä sitaatille. Kukaan ei ole vastannut ketjussa näihin tiedusteluihin.

Samana päivänä, kun julkaisu on tehty, Emma Kari on pitänyt ilmastopolitiikan tilannekatsauksen. Myöskään siinä Kari ei kuitenkaan sano mitään sitaatissa kuvatun kaltaista.

Lehtiartikkeleissa, joissa Karin nimi on viime aikoina esiintynyt, ei niin ikään ole mitään sellaista, mikä viittaisi Karin sanoneen kuten sitaatissa väitetään. Sitaatille ei löydy lähdettä.

Lopuksi Karin sitaatista kiertävä kuva tallennettiin tietokoneelle, ja sillä tehtiin käänteinen kuvahaku sekä koko kuvalla että niin, että kuvasta rajattiin näkyviin ainoastaan Karista otettu valokuva. Näin selvisi, että kyseinen valokuva on peräisin Maaseudun Tulevaisuudesta, jossa sitä on käytetty muutamassa Emma Kariin liittyvissä artikkelissa.

Käänteinen kuvahaku näyttää, että kuvaa, jossa sitaatti näkyy, on levitetty laajasti muun muassa Facebookissa ja Twitterissä.

Kari otti itse muun muassa Facebookissa 13. maaliskuuta kantaa hänen nimissään levitettyihin viesteihin, vaikka ei maininnut, mistä sitaatista tai sitaateista on kyse.

“Nimissäni levitetään tällä hetkellä täysin keksittyjä sitaatteja ja saan paljon viestejä niiden perusteella. Näiden tarkoitus on paitsi syöttää valheita ja herättää vihaa, myös kuormittaa turhaan yhteydenpitokanaviani. Politiikassa erimielisyydet kuuluvat asiaan, mutta tällainen toiminta ei”, Kari kirjoittaa ja pyytää ilmiantamaan epäaidot julkaisut suoraan alustojen ylläpitäjille.

Emma Karin sanomaksi väitetty teksti on hyvin tunteita herättävä ja siinä on kirjoitusvirheitä. Hyvä nyrkkisääntö somessa onkin, että jos jokin asia vaikuttaa liian hyvältä tai pahalta – tai ärsyttävältä – ollakseen totta, se ei välttämättä ole totta. Siksi kannattaa tarkistaa väitteiden alkuperä esimerkiksi hakukoneella ennen kuin jakaa niitä eteenpäin.

Kuva: Emma Kari Säätytalolla 18. tammikuuta 2022. Mauri Ratilainen / All Over Press. Muokkaus: Faktabaari

toimitus@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.