Lehto (vihr): Jopa puolet EU:n rahoista menee maataloustuottajille

Otto Lehdon blogikirjoitus, (ks. seitsemäs kappale)

Väite ei ole enää totta. Vuonna 1985 noin 70 prosenttia EU:n budjetista käytettiin maatalouden tukemiseen. Yhteiseen maatalouspolitiikkaan tehtyjen uudistusten jälkeen maatalousmenojen osuus budjetissa on pudonnut 35 prosenttiin rahoituskaudella 2007-2013. Nykyään maatalouden tukirahastosta myönnettävät tuet ovat 32 prosenttia ja maaseudun kehittämiseen tarkoitetut tuet 9 prosenttia koko EU:n talousarviosta. Ja laskusuuntaus jatkuu, sillä EU:n budjetti pieneni rahoituskehyskaudelle 2014-2020.

Maatalousmenojen osuus on verrattain suuri, sillä maatalous on ainoa politiikan ala, joka rahoitetaan lähes kokonaan EU-­varoin. Maatalouden osuus EU:n budjetista on edelleen merkittävä, koska budjetista katetaan sellaiset menot, joita ei ole maksettu kansallisista budjeteista sen jälkeen, kun jäsenmaat alkoivat noudattaa yhteistä maatalouspolitiikkaa (Common Agricultural Policy, CAP). Unionin maatalousmenot korvaavat suurelta osin kansalliset maatalousmenot.

Yhteiseen maatalouspolitiikkaan vuonna 2006 tehtyjen uudistusten myötä tukea ei enää makseta tuotannosta vaan sitä maksetaan suoraan maanviljelijälle - edellyttäen, että viljelijä noudattaa muun muassa sovittuja ympäristönormeja. Lisäksi EU tukee hankkeita, joilla edistetään maaseutualueiden taloudellista toimeliaisuutta. Yhteistä maatalouspolitiikkaa kehitetään koko ajan.

EU:n laajentumisen myötä unioniin on liittynyt maita, joilla on suuri maataloussektori. Yhteisen maatalouspolitiikan määrärahoja ei kuitenkaan ole lisätty lisäkustannusten kattamiseksi.

Lisää yhteisestä maatalouspolitiikasta täältä ja täältä.

EU:n budjetti pieneni kaudelle 2014-2020.

YMP:n tarkoitus oli varmistaa Euroopan omavaraisuus ruokatuotannossa.

toimitus@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.