Factiversen tekoälysovellus listasi 128 väitettä MTV:n Puheenjohtajatentissä

Tekoäly tuottaa suomenkielisestä keskustelusta melko sujuvaa tekstiä ja erottaa pääpiirteissään väitteet muusta sisällöstä. Toimittajaa tarvitaan kuitenkin tarkistamaan väitteiden todenperäisyys.

Faktabaari testasi Suomessa ensimmäistä kertaa tekoälysovellusta vaalitentin väitteiden seurannassa keskiviikkona 2. huhtikuuta. Norjalaisen startup-yrityksen Factiversen kehittämä sovellus kokosi kaikkiaan 128 tosiasiaväitettä MTV:n alue- ja kuntavaalien puheenjohtajatentistä. Tentin aiheet liikkuivat näille vaaleille tyypillisesti sote-alueiden taloudesta ja sairaanhoidon leikkauksista kouluihin.

Sovellus tuottaa lähes reaaliaikaisesti tv-keskustelun transkription eli muuntaa puhujien ääntä tekstiksi. Lisäksi se seuloo puheesta tosiasiaväitteitä, joita se erottelee esimerkiksi poliittisista mielipiteistä, joita ei voi faktantarkistaa. Sovellus etsii väitteiden tarkistamiseksi myös saatavilla olevia lähteitä ja ehdottaa tarkistuksia väitteisiin. Factiverse AI arvioi väitteiden paikkanspitävyttä asteikolla 0–100 (kiistanalainen–paikkansapitävä).

Kaikkiin Factiverse AI:n kokoamiin Puheenjohtajatentin väitteisiin voi tutustua täällä.

MTV:n puheenjohtajatentin keskustelun väitteistä sovellus antoi eniten arvioita ”paikkansapitävä” (supported). Myöskään Faktabaarin toimituksen arvion mukaan tentti ei sisältänyt erityisen paljon virheellisiä tai harhaanjohtavia väitteitä, mikä kertoo siitä, että puheenjohtajat ovat tehneet taustatyönsä huolellisesti. Esimerkiksi viime kesän Euroopan parlamentin vaalien alla toimitus tarkisti useita virheellisiä tai harhaanjohtavia yksittäisten ehdokkaiden väitteitä.

Sovellus poimi neljä väitettä, jotka olivat sen mukaan kyseenalaisia (disputed). Näissä tapauksissa lähempi tarkastelu osoitti, että tekoäly ei onnistunut joko tulkitsemaan väitettä tai lähteyttämään tekemäänsä tarkistusta aina oikein.

Tekoäly esimerkiksi tulkitsi kyseenalaiseksi Riikka Purran väitteen: ”Puolueeni on esittänyt, että lääkärit pitäisi velvoittaa työskentelemään julkisella sektorilla mutta olemme ymmärtäneet, että perustuslain mukaan tämä ei ole mahdollista.” Väite liittyi keskusteluun erityisesti lääketieteen opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden lääkäreiden siirtymisestä hyväpalkkaisiin vuokralääkäriyrityksiin, mikä lisää terveydenhuollon kustannuksia.

Tarkistuksen lähteeksi sovellus on etsinyt muun muassa Lääkäriliiton lausunnon, jossa vastustetaan ehdotusta. Tekoäly ei kuitenkaan osaa tulkita Suomen perustuslakia asiassa, ja siksi jää edelleen faktantarkistettavaksi, pitääkö Purran väite paikkansa vai ei. Tekoälypalveluilla ei ole toistaiseksi ollut pääsyä Suomen ajantasaiseen lakikokoelmaan, koska osa siihen liittyvästä sähköisestä aineistosta on tekijänoikeussuojattua. Faktabaari aikoo faktantarkistaa Purran väitteen.

Kaiken kaikkiaan noin puolessa tarkistetuista väitteistä sovellus onnistui omassa faktantarkistuksessaan tai se onnistui vähintäänkin lisäämään lähteyttämällä kontekstia tarkistukseen. Sovellus käytti lähteinä pääosin suomalaisissa tiedotusvälineissä julkaistuja tekstejä, mutta myös esimerkiksi puolueiden omia julkaisuja, tutkimuksia ja raportteja. Tiedotusvälineiden luotettavuutta Factiverse AI arvioi ja painottaa Reuters-instituutin Digital News Reportin perusteella sen mukaan kuinka luotettavina suomalaiset pitävät eri välineitä.

Faktabaarin tiimin arvion mukaan sovellus onnistuu jo hyvin suomenkielisen transkription tuottamisessa ja melko hyvin väitteiden koostamisessa, vaikka toisinaan sekoittaa vielä joitakin puhujia keskenään tai yhdistelee näiden puhetta pidemmiksi tekstinpätkiksi.

Jo nykyisellään sovelluksen listaamista väitteistä ja sen tarjoamista taustatiedoista on hyötyä faktantarkistusta tekevälle toimittajalle. Varsinaiseen tarkistustyöhön tarvitaan kuitenkin toimittajia. Tekoälyä voi ajatella ”journalistin tukiälynä”, joka tukee ja nopeuttaa faktantarkistusta.

Työkalua on onnistuneesti käytetty esimerkiksi eurovaaliväittelyissä Tanskassa keväällä 2024 ja Yhdysvaltain presidentinvaalien vaaliväittelyssä syyskuussa 2024. Norjassa kuuden suuren mediatalon perustama faktantarkistuspalvelu Faktisk on hyödyntänyt sitä tv-ohjelmien ja videomuotoisten julkaisujen faktantarkistuksessa jo parin vuoden ajan. Myös Norjan yleisradioyhtiö NRK harkitsee palvelun käyttöönottoa.

Factiverse on norjalainen startup-yritys, joka tarjoaa tarkistustyökalua journalistien ja muiden toimijoiden käyttöön. Factiverse on Faktabaarin kumppani pohjoismaisessa NORDIS-verkostossa, jossa arvioidaan tekoälyä myös journalistien tukiälynä.

Factiverse AI:n perusta luotiin Stavangerin yliopistossa viime vuosikymmenen jälkipuoliskolla. ”Se on erikoistunut tekoälymalli, jonka pohja rakennettiin syöttämällä tekoälylle 50 000 sertifioitua faktantarkistusta, jotka Kansainvälinen faktantarkistusverkosto IFCN oli koonnut”, toteaa Factiversen tuotepäällikkö Gaute Kokkvoll. Suuria kielimalleja hyödynnetään vain käytettyjen lähteiden sisällön tiivistämisessä faktantarkistajien käyttöön.

Mallin kehitystyötä on tehty edelleen yhteistyössä eri maiden faktantarkistajien kanssa. Esimerkiksi Saksassa työhön ovat osallistuneet uutistoimisto DPA:n faktantarkistajat. Toisin kuin suurissa kielimalleissa, joihin syötetään valtavia aineistoja, Factiverse AI:n kehitystyö edellyttää sitä, että faktantarkistajat arvioivat kohta kohdalta tekoälyn tekemiä päätelmiä. Näin se oppii tunnistamaan väitteitä paremmin kyseisellä kielellä.

Päivitys 4.4. klo 11:45: Joonas Pörsti vieraili MTV3:n Huomenta Suomessa kertomassa tästä testistä aamulla 4. huhtikuuta. Pörstin osuus alkaa noin kohdasta 01:22:00.

toimitus@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.