TIEDOTE 2.4.2019
Kansainvälinen faktantarkistuspäivä:
Faktabaari tarkistaa väitteitä kevään eduskunta- ja eurovaaleissa
Riippumaton faktantarkistuspalvelu Faktabaari täyttää tänään viisi vuotta ja toimii nyt osana laajaa kansainvälistä kumppaniverkostoa faktapohjaisen julkisen keskustelun puolesta.
Faktabaari on vuodesta 2014 tarkistanut väitteitä kaikissa Suomessa järjestetyissä vaaleissa ja jatkaa tätä työtä käynnissä olevissa eduskuntavaaleissa sekä tulevissa eurovaaleissa. Faktabaari tarkisti esimerkiksi Ylen yhteistentin jälkeen puolueiden puheenjohtajien väitteitä suomalaisesta lihasta ”ilmastotekona” tai ”ekologisempana ja eettisempänä kuin riisi” ja osoitti, että väitteet eivät pidä paikkaansa.
Faktabaari osallistuu myös Eurooppalaisen Suomen Vaadi Faktat -vaalikiertueeseen viidellä paikkakunnalla seuraamalla vaalipaneeleita ja kommentoimalla tarvittaessa keskustelua sosiaalisessa mediassa. Faktabaari on kouluttanut Eurooppalaisen Suomen verkostoon kuuluvia vapaaehtoisia ns. faktantarkkailijoiksi, jotka lähettävät verkkolomakkeella väitteitä tarkistettavaksi. Lomake on kuitenkin edelleen avoin kaikille.
Faktabaari on keskittynyt työssään tänä vuonna erityisesti ympäristöasioihin yhteistyössä tiedeyhteisön kanssa. Alkuvuodesta palvelu julkaisi ympäristöaiheisia tarkistusvideoita sekä verifioi esimerkiksi medialukutaitohankkeensa puitteissa ruotsalaisen ilmastoaktivistin Greta Thunbergin esittämiä väitteitä tutkijoiden tuella.
Faktabaarin toinen painopiste liittyy disinformaation eli tarkoituksella levitetyn vääristellyn tiedon torjuntaan. Väärä tieto ei pysähdy rajalle, ja sillä voi olla suuri vaikutus vaalitulokseen. Disinformaatiota voi esiintyä esimerkiksi tekstin, kuvan, videon tai meemin muodossa.
Lisäksi Faktabaari on julkaissut opettajille suunnatun materiaalin siitä, kuinka faktantarkistusprosessia voi käyttää tukemaan opetusta kouluissa. Materiaali on ensisijaisesti suunnattu luokka-asteita 8‒9 opettaville, mutta soveltuu hyvin myös muiden luokka-asteiden opetukseen. Englanninkielinen versio on kansainvälisessä jakelussa kansainvälisen faktantarkistuspäivän yhteydessä.
Tänään järjestettävän kansainvälisen faktantarkistuspäivän teemasivusto löytyy täältä.
Faktabaarin juhlaseminaari Päivälehden museolla alkaa klo 16.30- Tervetuloa.
Faktabaarin muita virstanpylväitä ovat EU-vaalien osalta olleet:
- Tammikuusta 2018 alaken Faktabaarin perustajajäsen Mikko Salo on osallistunut Euroopan komission asettaman itsenäisen korkean tason asiantuntijaryhmän luottamustoimiin. Sen tuloksena julkaistiin EU:n puitteissa toimintaa laajasti katalysoinut raportti A multi-dimensional approach to Online Disinformation, jonka pohjalta komissio antoi huhtikuussa 2018 tiedonantonsa Communication - Tackling online disinformation: A European Approach. Joulukuussa 2018 Euroopan komissio päivitti työn pohjalta toimenpidesuositukset jäsenmaille: Factsheet: Action Plan against Disinformation.
- Maaliskuussa 2019 Faktabaarin vastaava toimittaja Petra Piitulainen-Ramsay osallistui Milanossa työpajaanSOMA high level workshop Disinformation Across Borders and How to Fight It. Faktantarkistajat käyttävät SOMA-verkoston alustaa, joka on linkitetty EU:n tarjoamien tietopalvelujen, kuten Eurostatin kanssa.Piitulainen-Ramsay osallistui myös Milanossa samaan aikaan järjestettyynEU Collaboration Against Disinformation Summitiin, joka kokosi eurooppalaisen verkoston disinformaation vastaiseen taisteluun EU-vaaleissa. Seminaarin järjestäjä First Draft tarjoaa tarkistustyötä varten alustan työkaluineen. Samaan aikaan Salo edusti Faktabaarin EDU hanketta EU:n medialukutaitoviikolla.
Lisätietoja:
Petra Piitulainen-Ramsay
Faktabaarin vastaava toimittaja
petra@faktabaari.fi
Mikko Salo
Faktabaarin isäntä
Avoin yhteiskunta ry
mikko.salo@avoinyhteikunta.me