Helsingin Sanomat kertoi 21.3.2016, että ulkoministeri Timo Soini (ps) oli sanonut: ”Libya on potentiaalinen uusi harminkohde. Libyan rannikko on pitkä, ja ihmissalakuljetuksesta on selviä havaintoja.”
Väite on 50/50.
Libyan poliittista tilannetta pidetään tällä hetkellä epävakaana. Maan entinen hallitsija Muammar Gaddafi syöstiin maan johdosta arabikevään seurauksena vuonna 2011. Varsinaista hallintoa ei tällä hetkellä ole, vaan maan sisällä on useita valtaan pyrkiviä ryhmittymiä, esimerkiksi terrorijärjestö Isis.
Suomen Ulkoasiainministeriön matkustustiedotteen mukaan ryhmittymien välillä on aseellisia ja väkivaltaisia selkkauksia, ja ministeriö pitää maan olosuhteita vaarallisina. Sekasorto on aiheuttanut tilanteen, jossa ihmisillä on pulaa lääkkeistä ja peruselintarvikkeista.
UNHCR:n eli YK:n pakolaisjärjestön mukaan Libyassa oli vuoden 2015 syyskuussa lähes 472 000 henkilöä, joiden arvioidaan tarvitsevan kansainvälistä suojelua ja avustusta. Tähän lukuun sisältyvät libyalaiset sekä muista maista tulleet Libyassa tällä hetkellä oleskelevat henkilöt; pakolaiset, turvapaikanhakijat ja muut henkilöt, joiden ihmisoikeuksia loukataan tai turvallisuutta uhataan.
Pakolaisavun mukaan vuonna 2015 Eurooppaan pyrki yli miljoona pakolaista, joista suurin osa Välimeren kautta.
Maaliskuun loppuun 2016 mennessä Eurooppaan on saapunut lähes 170 000 ihmistä meriteitse. Vuonna 2015 samalla ajanjaksolla saapui 23 245 henkilöä.
Runsaan Eurooppaan pyrkivän ihmismäärän vuoksi esimerkiksi Kreikan ja Turkin merirajan valvontaa on tiukennettu siinä määrin, että pakolaisten on ollut vaihtoehtoisia reittejä Eurooppaan. Libyan pääkaupungista Tripolista on linnuntietä matkaa Maltalle 357 kilometriä, kun taas Tunisian pääkaupungista Tunisista matka Maltan pääkaupunkiin Valletaan on 401 kilometriä.
YK:n huumeiden ja rikollisuuden torjunnasta vastaava toimisto eli UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) määrittää ihmissalakuljetuksen toiminnaksi, jossa ihmisiä kuljetetaan laittomasti maasta toiseen ja tästä saadaan aineellista tai muuta taloudellista hyötyä ja se on usein osa ihmiskauppaa. Ihmissalakuljetukseksi katsotaan myös laiton siirtolaisuus, jossa rikollisryhmät kuljettavat ihmisiä maasta toiseen maksua vastaan. YK:n pakolaisjärjestön mukaan Libya on yksi laittoman ihmissalakuljetuksen keskuksia.
Arviot Libyassa oleskelevien, apua tarvitsevien ihmisten määristä ja ihmissalakuljetuksesta maan rannikolla perustuvat eri ihmisoikeus- ja avustusjärjestöjen raportteihin. Tarkkoja lukuja lähtevistä ja lähteneistä on mahdotonta varmistaa täysin, sillä saatavissa oleviin tietoihin vaikuttavat lähtömaiden sekavat ja levottomat olosuhteet, sekä myös kohdemaihin saapuneiden henkilöiden rekisteröintien puute.