Juha Sipilä: Veroaste on Suomessa ennätyskorkea

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä väittää Helsingin Sanomien haastattelussa 21.3.2015, että veroaste on Suomessa ennätyskorkea verrattuna muihin Euroopan maihin.

Screen Shot 2015-03-31 at 00.05.29

Väite on väärin.

Suomen kokonaisveroaste - eli julkisen sektorin keräämien pakollisten verojen ja veroluonteisten maksujen vuosikertymä suhteessa bruttokansantuotteeseen - oli vuonna 2014 Tilastokeskuksen keräämien ennakkotietojen mukaan 44,1 prosenttiaOECD:n tilaston mukaan Suomen veroaste vuonna 2013 oli 44,0 prosenttia.

Euroopan tilastoviranomaisen Eurostatin mukaan kaikkien EU-maiden keskiarvo vuonna 2012 oli 40,6 prosenttia. Suomen lisäksi EU:n keskiarvon ylittävät Belgia, Tanska, Ranska, Italia, Itävalta, Ruotsi ja EU:n ulkopuolisista maista Norja.

OECD:n tilastoa voidaan pitää käyttökelpoisempana, sillä siinä eri maiden luvut on laskettu yhtenäisellä tavalla. OECD:n mukaan yli 40 prosentin kokonaisveroasteeseen pääsevät Euroopassa Suomen lisäksi Itävalta, Belgia, Tanska, Ranska, Italia, Norja ja Ruotsi. Yli 35 prosentin yltävät myös Saksa, Unkari, Islanti, Luxemburg ja Slovenia.

Yleisesti ottaen eri maiden väliset verovertailut ovat ongelmallisia. Erot sosiaaliturvan ja tuloverotuksen rakenteissa vaikeuttavat kansainvälistä vertailua.

Lähteet:

Tilastokeskuksen verotilasto (2.3.2015).

OECD:n tilastot.

Eurostatin tilastot.

Suomen verotus kansainvälisessä vertailussa, Valtion taloudellinen tutkimuslaitos 2011.

Helsingin Sanomien juttu.

toimitus@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.