Sosiaalisessa mediassa kiertää väite, jonka mukaan Opetushallitus olisi linjannut, että suomalaisissa kouluissa ei enää puhuta tytöistä ja pojista. Väite ei pidä paikkaansa.
Sosiaalisessa mediassa on viime aikoina kiertänyt kuvakaappaus Ilta-Sanomissa julkaistusta uutisesta, jonka otsikossa lukee: “Opetushallitukselta linjaus: Kouluissa ei ensi vuonna puhuta tytöistä ja pojista”. Jaetun kuvakaappauksen saateteksteissä Opetushallituksen väitettyä linjausta on kuvailtu muun muassa “sairaaksi” ja uutiseen liittyen on väitetty, että Opetushallitus kieltäisi “ihmisen biologian ja genetiikan”.
Kyseinen uutisotsikko on kuitenkin harhaanjohtava, ja uutinen on vuodelta 2016.
Opetushallituksen julkaisemasta, opettajille suunnatusta tasa-arvo-oppaasta tehty uutinen on julkaistu Ilta-Sanomien nettilehdessä 18.10.2016. Uutisen leipätekstissä kerrotaan, että Opetushallituksen oppaassa annetaan käytännön ehdotuksia tasa-arvon edistämiseen kouluissa. “Esimerkiksi oppilaita ei pitäisi kutsua vain ’tytöiksi’ tai ’pojiksi’, vaan puhutella näitä nimillä”, Ilta-Sanomien uutisessa lukee. Otsikossa mutkat on kuitenkin vedetty suoriksi, eikä otsikko vastaa uutisen sisältöä.
Opetushallituksen oppaassa (sivu 27), josta Ilta-Sanomat kirjoittaa, todetaan: “Lapsia on tärkeää puhutella nimillä, ei joukkona ´tytöt´ tai ´pojat´. Sukupuoli on vain yksi ominaisuus monien ominaisuuksien joukossa. Sen jatkuva mainitseminen antaa lapselle ylikorostuneen käsityksen sukupuolen merkityksestä.”
Oppaassa ei siis linjata, ettei tytöistä ja pojista saisi puhua, vaan ehdotetaan, että lapsia olisi tärkeää puhutella nimillä.
Väite siitä, että Opetushallitus kieltäisi tytöistä ja pojista puhumisen, on kiertänyt verkossa ja julkisessa keskustelussa vähän väliä oppaan julkaisemisen jälkeen.
18.10.2016 Yle teki jutun, jossa pohdittiin sitä, miksi tasa-arvo-opas oli ymmärretty väärin. ”Tämä on opas, apuväline opetukseen, ei mikään määräys”, Opetushallituksen Jorma Kauppinen ihmetteli Ylelle. ”Nyt ihmiset luulevat, että on menty määräyksiin, mikä ei pidä paikkaansa”.
Kauppinen kertoi Ylelle, että väärinkäsitys sai alkunsa Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä julkaistusta jutusta. Kyseinen, 18.10.2016 netissä julkaistu artikkeli löytyy täältä.
Jutun alussa kerrotaan kärkevään sävyyn, että vuoden 2017 alusta alkaen Suomen kouluissa ei enää ”pitäisi puhua” tytöistä ja pojista, minkä kerrotaan liittyvän peruskouluihin pakolliseksi tulevaan tasa-arvosuunnitelmaan. Artikkelissa opetusneuvos Satu Elo kertoo esimerkkinä, että kouluissa on voitu vaikkapa jakaa tytöt ja pojat tarpeettomasti eri ruokajonoihin. Jutussa todetaan, että Opetushallituksen mukaan olisi hyvä puhutella lapsia etunimillä.
Nyt-liitteen uutisen otsikko kuuluu: ”Kouluissa ei pitäisi enää turhaan puhutella ihmisiä tyttöinä ja poikina”. Jutun lopussa olevan oikaisun mukaan otsikkoa on jälkikäteen muokattu. Oikaisusta ei käy ilmi, mikä alkuperäinen otsikko oli, mutta se löytyy verkkosivuarkistosta. Alkuperäinen otsikko oli: ”Opettajien ei enää pian pitäisi puhua tytöistä ja pojista kouluissa, ainoastaan etunimillä”. Myöhemmin tehdyn oikaisun mukaan otsikkoa muutettiin ”vastaamaan tarkemmin jutun sisältöä”.
Samana päivänä muutama tunti myöhemmin Ilta-Sanomat julkaisi samaa Opetushallituksen opasta käsittelevän uutisensa, jossa otsikko oli Nyt-liitteenkin otsikkoa vääristävämpi. Ilta-Sanomat sai oletettavasti kimmokkeen uutisen kirjoittamiseen Nyt-liitteen jutusta, sillä itse opas oli julkaistu jo vuonna 2015.
Nyt kyseinen, kuusi vuotta sitten julkaistu uutisotsikko kiertää verkossa edelleen toistuvasti. Uutisen lukemalla käy kuitenkin ilmi, että otsikon väite ei pidä paikkaansa.
”Missään ei ole kirjattu tai kielletty”
Opetusneuvos Jorma Kauppinen Opetushallituksesta toteaa Faktabaarille, että sama vanha väärinkäsitys tuntuu nousevan pinnalle joka vuosi.
”Joillekin on hirveän tärkeää kaivaa sitä aina uudestaan esille. Ei edes haluta ehkä ymmärtää, mikä totuus on ja mistä tässä on kyse”, hän pohtii.
Kauppinen sanoo, että uutisointi tasa-arvo-oppaasta lähti aikanaan laukalle.
”Missään ei ole kirjattu tai kielletty, ettei tytöistä ja pojista saisi puhua. Tavoite kuitenkin on, että opetus on sukupuolisensitiivistä.”
Tiivistettynä ja yksinkertaistettuna sukupuolisensitiivisessä kasvatuksessa lapset otetaan tasa-arvoisesti huomioon, eikä sukupuoli määritä vaikkapa erityyppisiä leikkejä eri sukupuolille. Sukupuolista puhumista se ei kiellä.
Kauppinen vahvistaa Faktabaarille, että yhä edelleen, myös Opetushallituksen nykylinjan mukaan, kouluissa saa puhua tytöistä ja pojista.
Kuva: Kuvakaappaus Ilta-Sanomien verkkolehdessä 18.10.2016 julkaistusta uutisesta.