Nordean pääekonomisti: Suomen kokonaisveroprosentti on toiseksi korkein Pohjois-Korean jälkeen

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju väitti muun muassa MTV:llä sekä Iltalehdessä 20.3.2015: ”Suomen kokonaisveroprosentti on toiseksi korkein maailmassa Pohjois-Korean jälkeen.”

Väite on väärin.

OECD:n mukaan vuonna 2013 Suomen kokonaisveroprosentti oli 44,0. Samaan aikaan Tanskan veroprosentti oli 48,6, Ranskan 45,0 ja Belgian 44,6.

Euroopan tilastoviranomaisen Eurostatin tuoreimmat luvut ovat vuodelta 2012. Niiden mukaan Tanskan veroaste oli 49,1 prosenttia, Belgian 48,0, Ranskan 47,0, Ruotsin 44,6 ja Suomen sekä Italian 44,3.

Koko maailman kattavia vertailuja on tarjolla vähän. Maailmanpankki tekee vertailua, mutta vertailussa ei ole mukana sosiaalivakuutusmaksuja.

Pohjois-Korean kokonaisveroasteesta on olemassa vähän tietoa. CIA World Factbookin mukaan maan veroaste on 11,6 prosenttia - tosin luku perustuu arvioon, ja itse arviokin on vuodelta 2007.

CIA myös kerää verotietoja hieman toisin kuin Tilastokeskus tai OECD. CIA:n listalla Suomi on 10. korkeimmin verotettu maa ja kokonaisveroaste on 53,7. Pohjois-Korea puolestaan on tämän listauksen perusteella 10. kevyiten verottava valtio.

Vaikka Pohjois-Korean veroasteesta ei ole saatavissa luotettavaa tietoa, varmuudelle voidaan sanoa, että väite siitä, että kaikista maailman maista vain Pohjois-Koreassa olisi Suomea korkeampi verotus, on väärin. Esimerkiksi Tanskalla on kaikissa tilastoissa Suomea korkeampi kokonaisveroaste.

Yleisesti ottaen eri maiden väliset verovertailut ovat ongelmallisia. Erot sosiaaliturvan ja tuloverotuksen rakenteissa vaikeuttavat kansainvälistä vertailua.

Lähteet:

OECD:n tilastot.

Eurostatin tilastot.

Maailmanpankin tilastot.

CIA:n World Factbookin tilastot.

toimitus@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.