Faktantarkistus: Pietarin pohjoispuolella liikkunut kolonna ei kuljettanut Iskander-ohjuksia

Sosiaalisessa mediassa liikkuvalla venäjänkielisellä videolla väitetään virheellisesti Venäjän siirtäneen Iskander-ohjuksia Suomen suuntaan. Kaksi brittitabloidia teki ison uutisen videosta.

Sosiaalisessa mediassa alkoi kiertää sunnuntaina 15. toukokuuta venäjänkielinen video, joka näyttää venäläisen sotilaskolonnan kulkua moottoritiellä. Video on kuvattu kolonnan ohi ajavasta henkilöautosta. Sen kuljettaja kertoo videolla:

”Heti kun Suomen presidentti kertoi, että he liittyisivät Natoon, kokonainen divisioona Iskandereita, yhteensä seitsemän, eli divisioona, alkoi liikkua kohti Viipuria. Näyttää siltä, että uusi sotilasyksikkö perustetaan Viipuriin tai sen alueelle. Kalusto on uutta, Ural-rekat kulkevat kärjessä. Joten suomalaiset, valmistautukaa liittymään Natoon.”

Iskanderit matkalla rajalle.

Videota on jaettu Suomessa ainakin Facebookissa ja Twitterissä, mutta se on levinnyt myös maailmalla laajasti Youtube- ja Telegram-kanavien välityksellä. Maanantaina suuret brittiläiset tabloidit The Sun ja Mirror uutisoivat videosta näyttävästi.

The Sun otsikoi: ”Sodan partaalla. Venäjä siirtää ”ydinohjuksia” Suomen rajalle kylmäävänä uhkauksena maan Nato-hakemuksen vuoksi”. Pari tuntia myöhemmin sen kilpailija Mirror kertoi verkkoversiossaan, että ”Vladimir Putin on alkanut siirtää ydinaseiden laukaisuun sopivia ohjuksia Suomen rajalle vastauksena Nato-ehdokkuuteen”.

The sun artikkeli iskander ohjuksista.

The Sun -lehdestä otetun kuvakaappauksen päälle on lisätty toimituksessa ruksi.

Videon väitteet ja sen pohjalta tehdyt uutiset ovat virheellisiä. Faktabaari on saanut Maanpuolustuskorkeakoulusta (MPKK) vahvistuksen, että videolla näkyvä kalusto ei liity ballistiseen lyhyen kantaman Iskander-ohjusjärjestelmään. Kyse on K-300P Bastion-P -meritorjuntaohjusjärjestelmästä, NATO-tunnistuskoodiltaan SS-C-5 Stooge. Meritorjuntaohjusten liikuttelussa ei ole MPKK:n asiantuntijoiden mukaan mitään epätavallista, vaan se on osa normaalia harjoitustoimintaa Pietaria ympäröivällä Leningradin alueella ja Viipurinlahdella.

Samaan tulokseen päätyi aikaisemmin myös turvallisuuspolitiikasta bloggaava Petri Mäkelä, joka twiittasi videosta: ”Not Iskanders, Bastion. Operate often in the region”. Vastaava video herätti Suomessa keskustelua huhtikuussa. Silloin videolla näkyi ainakin yksi Bastion-ohjuslavetti Tienhaaran alueella Suomen rajan lähellä.

Petri Mäkelä ja paikantamisessa avustanut Antti Eskelinen ovat lokalisoineet uuden videon E18-moottoritielle Pietarin pohjoispuolelle. Videolla näkyy kuusi ohjuslavettia, jotka ohittavat moottoritiellä kuorma-autojen automaattisen paino- ja kokovalvonta-aseman (весогабаритного контроля). Yhteen meritorjuntaohjuspatteriin kuuluu neljä lavettia, joten liikkeellä on yksi tai mahdollisesti kaksi patteria – eli huomattavasti divisioonaa pienempi joukko-osasto.

Google maps kuva.

Videon Bastion-kolonna liikkui moottoritiellä Pietarin pohjoispuolella Google Maps -karttapalveluun merkityssä kohdassa.

Bastionit tiellä.

Google Maps kuva bastionien paikalta.

Videon kuvauspaikalla moottoritiellä näkyy sama raskaan liikenteen painon ja koon automaattinen valvonta-asema kuin Google Maps -kuvassa.

MPKK:n mukaan Bastion-P-ohjusjärjestelmä on tarkoitettu varsinaisesti lentotukialusryhmän, kuten yhdysvaltalaisen carrier strike groupin (CSG) suuruisen kohteen torjuntaan. ”Bastion-P:n käyttö tätä vähämerkityksellisimpiin maaleihin olisi kalliin järjestelmän väärinkäyttöä”, MPKK kertoo vastauksessaan Faktabaarille.

”Yhden lentotukialuksen lisäksi yhdysvaltalainen CSG-ryhmä sisältää ainakin yhden risteilijän, kahdesta kolmeen hävittäjää, yhdestä kahteen hyökkäyssukellusvenettä, yhden huoltotankkerin, 70 taistelukonetta ja noin 7 500 merimiestä ja merivoimien lentäjää.”

Lentotukialusryhmiä käytetään valtamerillä, eikä niitä yleensä liiku Itämerellä. Toisaalta Venäjän on raportoitu käyttäneen meritorjuntaohjuksia Ukrainassa myös maakohteisiin, koska sen ohjusvarastot ovat ehtymässä.

Bastion-P-järjestelmän liikuttelu näyttävästi ei välttämättä ole sattumaa heti sen jälkeen, kun presidentti Niinistö ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta ovat linjanneet päätöksestä hakea Nato-jäsenyyttä. Kolonnan varaan rakennettu kertomus ydinaseilla varustetuista Iskander-ohjuksista Suomen rajan tuntumasta levisi muutaman päivän aikana kymmenillä erikielisillä Youtube-kanavilla.

Informaatiovaikuttamiseen viittaa ajoituksen ohella venäjänkielisen videon valmiiksi pureskeltu kertomus. Puhuja tietää kolonnan ajoneuvojen lukumäärän jo ennen kuin on ajanut niiden ohi ja arvelee, että Viipurin alueelle on perusteilla uusi ”Iskander-divisioona”.

Petri Mäkelä toteaa, että Bastion-lavetit on suhteellisen helppo erottaa Iskandereista. ”Helpointa on tunnistaa Bastionin pidempi taka-akselin ylitys ja sileät kyljet”, hän sanoo. ”Iskander on takaa lyhyempi, ja lavetin kyljissä on jäykistepokkaukset.”

Bastion P meritorjuntaohjuksen lavetti

K-300P Bastion-P-meritorjuntaohjuksen lavetti. Kuva: Wikimedia Commons

Iskander M ohjuksen lavetti

Iskander M -ohjuksen lavetti. Kuva: Wikimedia Commons

toimitus@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.