Slovakian pääministerin murhayrityksestä liikkuu virheellisiä väitteitä ja salaliittoteorioita myös Suomessa

Slovakian pääministeriä Robert Ficoa (Smer-SD) ammuttiin keskiviikkona 15. toukokuuta Handlován kaupungissa Slovakiassa. Viimeisimpien tietojen mukaan Fico on selviämässä iskusta. Euroopan digitaalisen median seurantakeskuksen (EDMO) faktantarkistusverkosto on selvittänyt ja tunnistanut useita murhayritykseen liittyviä virheellisiä ja valheellisia väitteitä, jotka kiertävät Euroopassa. Faktabaari on havainnut vastaavia väitteitä myös Suomessa.

EDMO kertoo Disinfo bulletin -uutiskirjeessään, että pian tapahtuneen jälkeen Slovakiassa havaittiin valheellisia väitteitä Slovakian opposition yhteyksistä murhayritykseen. Facebookissa levitetyssä kuvassa esimerkiksi esitettiin murhayrityksestä syytetty mies samassa kuvassa journalistin ja Slovakian pääoppositiopuolueen perustajajäsenen isän Martin Šimečkan kanssa. Kuva ei ole aito. Lisäksi havaittiin väitteitä, joiden mukaan pääoppositiopuolue ei olisi tuominnut murhayritystä. Tämäkään väite ei pidä paikkaansa. Lisäksi väitettiin virheellisesti, että Fico olisi kuollut.

Euractiv puolestaan raportoi, että epäillyn ampujan kuvia oli myös muun muassa lisätty kuvankäsittelyohjelmalla kuviin Ukrainan sodasta ja poliittisen opposition järjestämistä mielenosoituksista. Informaatiovakuttamisen asiantuntija Victor Breiner totesikin Euractiville, että ison uutistapahtuman aikaan disinformaation aiheita kaivetaan herkästi “kaikesta”. Hän arvioi, että disinformaatiota levittävät ryhmät ovat hyvin koordinoituja, ja ne välineellistävät mitä tahansa, mitä voidaan hyödyntää kansainväliseen ja kotimaiseen yleisöön vaikuttamiseksi.

Slovakian poliisi kertoi tiedotustilaisuudessa alun perin, että tekijä toimi yksin, eli oli niin sanottu “yksinäinen susi”. Viime sunnuntaina kuitenkin uutisoitiin viranomaisten tutkivan mahdollisuutta, että ampujalla olisikin ollut rikoskumppani tai -kumppaneita. Motiiviksi Slovakian viranomaiset kertoivat alusta alkaen, että ampuja vastusti Ficon politiikkaa. Verkossa julkaistiin epäillyn ampujan kiinnioton jälkeen video, jossa tämä kritisoi hallituspolitiikkaa. Torstaina 23.5. uutisoitiin, että syytetty oli myöntänyt motiiviksi turhautumisensa Slovakian politiikkaan ja erityisesti Ukrainan sotilasavun lopettamiseen.

Tapauksen tutkinta on vielä kesken, mutta Ficon murhayrityksestä on levitetty erilaisia virheellisiä väitteiät ja salaliittoteorioita, joille ei löydy perusteita. EDMO:n faktantarkistusverkostossa on esimerkiksi kumottu väitteitä liittyen epäillyn ampujan vaimon kansalaisuuteen sekä epäillyn ampujan kytköksistä Ukrainan tiedustelupalveluun. EDMO-faktantarkistajat ovat myös tarkastelleet ja kumonneet väitteitä, joiden mukaan motiivi liittyisi WHO:n pandemiasopimukseen tai suursijoittaja George Sorosiin.

EDMO:n Disinfo Bulletin -uutiskirjeessä arvioidaan, että väite Ukrainan syyllisyydestä Ficon ampumiseen on virheellisistä väitteistä kaikkein laajimmalle levinnyt, sillä väitettä on havaittu sekä lukuisissa EU-maissa että EU:n rajojen ulkopuolella. Sitä on monen muun lisäksi levittänyt Kremlin propagandatorvi Russia Today.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Venäjä on halunnut laskea liikkeelle huhuja ukrainalaisten syyllistymisestä väkivaltaan: esimerkiksi maaliskuun 2024 lopulla, kun Moskovan lähellä tehtiin terrori-isku konserttisaliin, Venäjä syytti iskusta Ukrainaa, vaikka iskusta on ottanut vastuun äärijärjestö Isis-K, joka on Isis-järjestön afganistanilainen ja pakistanilainen haara. Kuten todettua, Ficon murhayrityksen tutkinnassa ei ole tullut ilmi viitteitä siitä, että Ukrainan valtio tai ukrainalaiset olisivat jollain tavalla ampumiseen syyllisiä. Venäjällä leviävistä teorioista on Suomessa kirjoittanut aiemmin esimerkiksi Ilta-Sanomat.

Faktabaari on havainnut vastaavia väitteitä myös suomenkielisessä sosiaalisessa mediassa. Etenkin kotimaiset vastamediat sekä useat anonyymit tilit X:ssä ovat vihjailleet teorioilla siitä, että Ficon ampumisen taustalla olisi Ukrainan tiedustelupalvelu, että asia liittyisi koronaviruspandemiaan tai että ampujan motiivi liittyisi WHO:n pandemiasopimukseen. Myös esimerkiksi eurovaaliehdokas Tapio Puolimatka (kd) on X-päivityksissään toistuvasti (esim. täällä ja täällä) kytkenyt uutisen Ficon murhayrityksestä Ficon rokotevastaisuuteen ja aikeisiin käynnistää tutkinta edellisen hallituksen koronavirustoimista.

Faktabaarin kontaktoima Puolimatka kertoo tehneensä näin siksi, että viittaus murhayritykseen “vain auttaa lukijoita paikallistamaan hänet uutisvirrassa.” Hän kiistää vihjailleensa päivityksillään mitään. “Totean vain, että murhayrityksen kohteeksi joutunut Fico oli esittänyt tällaisia kommentteja”, Puolimatka sanoo vastauksessaan Faktabaarille.

Vihaisten nettikommenttien määrä kasvoi salamurhayrityksen jälkeen

Bratislavassa toimiva Elv.ai-sisällönmoderointiyritys on kertonut havainneensa, että verkossa leviävien vihamielisten kommenttien osuus lisääntyi rajusti Ficon salamurhayrityksen jälkeen. Vihamieliset kommentit verkossa voivat lisätä yhteiskunnan polarisaatiota entisestään. Kriisitilanteessa Faktabaari kehottaakin ihmisiä pysähtymään, harkitsemaan ja tarkistamaan väitteitä ennen kuin uskoo niitä tai levittää niitä eteenpäin. On hyvä muistaa, että moni taho hyötyy disinformaation levittämisestä sekä saadakseen rahaa, luodakseen eripuraa yhteiskuntaan että edistääkseen omaa agendaansa.

Lue myös Faktabaarin DIL-oppaan luku 9: Poliittinen propaganda perustuu psykologiseen manipulointiin

Pääkuva: Slovakian pääministeri Robert Fico. RADOVAN STOKLASA/Profimedia/Shutterstock/All Over Press

Tämä julkaisu on osa European Media and Information Fundin (EMIF) rahoittamaa Faktabaarin faktantarkistushanketta.

toimitus@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.