Suomessa jaetaan turkkilaisten sivustojen mukaan maitoa ilmaiseksi

Totuuden vääristely kuvien avulla on kansainväliselle faktantarkistusverkostolle tuttua. Harhaanjohtavat kuvat ovat kuitenkin melkoinen riesa, sillä samat kuvat tupsahtavat esiin aina uudelleen ja uudelleen. Sama kuva voi olla sekä mis- että disinformaatiota riippuen esitystavasta.

Faktabaari sai yhteydenoton turkkilaiselta faktantarkistussivustolta Teyit.org:lta, joka pyysi tietoa suomalaisten kauppojen käytännöistä liittyen ylijäämäruokaan.

Turkin sosiaalisessa mediassa kiertää kuva, jossa parasta ennen -päiväyksen ohittaneita suomalaisia maitopurkkeja ”myydään” nollalla eurolla. Esimerkiksi twiittien saateteksteissä viesti on kutakuinkin sama: Suomessa parasta ennen-päiväystä lähestyvät ruokatuotteet annetaan ilmaiseksi.

Huhtikuussa 2018 Kirkkonummen Masalan K-Marketin kauppias päätti jakaa ilmaiseksi noin sata maitopurkkia, joiden parasta ennen -päiväys oli umpeutumassa, kertoi tuolloin
muun muassaLänsiväylä. Kauppias Jani Varjonen kertoi jutussa, että yleensä ylijäämäruoka on jaettu yhteistyökumppanien kautta vähävaraisille, mutta pääsiäisen jälkeen maitoa oli jäänyt yli tavallista enemmän, joten se päätettiin jakaa niin sanotusti normaalista poikkeavalla tavalla.

Virolainen Maalehtjulkaisi tempauksesta jutun, jossa se siteerasi Suomessa asuvien venäläisten Facebook-ryhmää. Yksi ryhmän jäsen oli julkaissut kyseisen kuvan, joka edelleen kiertää Turkin sosiaalisessa mediassa.

Turkkilaisen faktantarkistussivusto Teyit.org:n mukaan kuva on itse asiassa kiertänyt Turkin sosiaalisessa mediassa jo vuonna 2018. Tuolloin kuva ilmestyi myös venäläisille sivustoille ja venäläisellä nimellä postaavien henkilöiden viesteihin. Osa julkaisuista on harmittomia, mutta niin Turkissa kuin Venäjälläkin kuvaa on käytetty myös poliittisiin tarkoituksiin ja propagandan välineenä. Esimerkiksi Venäjällä eräs sivusto esitti kuvan esimerkkinä ”mätänevästä lännestä”.

Kuvat jäävät usein kiertämään internetin kiertoradoille vuosiksi ja tupsahtelevat aika ajoin uudelleen esiin joko samalla vanhalla tarinalla tai uudelleen kehystettynä. Suomeen
liittyvät vääristellyt jutut eivät ole myöskään uusi ilmiö.

Vuosi sitten Teyit.org pyysi Faktabaarilta apua tarkistukseen, jota se oli tekemässä pöllönpoikasesta. Suomessa oli yli vuosi aiemmin kiertänyt kuva, jossa pöllönpoikanen istui kannon päällä kodittomana, koska metsäkoneet olivat jyränneet sen kotipuun. Osoittautui kuitenkin, että tarina ei ollut niin yksioikoinen. Turkissa tarina oli kääntynyt muotoon, jossa kanadalainen kaivosyhtiö oli jyrännyt metsän.

Tammikuussa Turkin sosiaalisessa mediassa kiersi pääministeri Sanna Mariniin liittyvä juttu, jonka mukaan Suomessa tehdään nelipäiväistä työviikkoa ja kuusituntista työpäivää. Aihe puhututti Suomessa elokuussa 2019, jolloin silloinen liikenne- ja viestintäministeri Marin väläytteli tulevaisuuden visioitaan puheessaan Sdp:n 120-vuotisjuhlissa. Marinin noustua pääministeriksi asiasta kerrottiin jo toteutuneena tosiasiana Turkin ohella muun muassa Britanniassa ja Italiassa. Vaikka juttu on jo suhteellisen vanha, se on Turkissa edelleen suosittu.

Teyit.org-palvelun mukaan Turkissa kaikki Suomeen liittyvä misinformaatio liittyy yleensä arvosteluun, joka kohdistuu johonkin maassa huonosti hoidettuun asiaan. Turkin opposition kannattajat vertaavat maataan usein Japaniin, Saksaan ja Pohjoismaihin, joissa heidän mielestään asiat ovat paremmin. Yleensä julkaisuissa asia esitetään kuitenkin ilman kontekstia, jolloin viesti helposti muuttuu harhaanjohtavaksi.

toimitus@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.