Laajalle levinnyt väärinkäsitys juontaa juurensa Tanskan pääministerin Mette Frederiksenin puheisiin turvallisuuskonferenssissa Münchenissa viikonloppuna.
Suomessa ainakin Ilta-Sanomat, Iltalehti, Yle ja MTV uutisoivat sunnuntaina 18.2., että Tanska olisi lahjoittamassa koko tykistönsä tai kaikki tykistönsä ammukset Ukrainalle.
Iltalehti otsikoi: “Päätimme lahjoittaa koko tykistömme” – Tanskalta valtava lahjoitus Ukrainaan
ja toisessa uutisessaan: Tanska lahjoittaa koko tykistönsä Ukrainalle, ISW: Venäjä saavuttanut ilmaherruuden ensi kertaa
MTV otsikoi: Tanska lahjoittaa kaikki tykistönsä ammukset Ukrainalle: “He pyysivät”
Myös Ilta-Sanomat uutisoi vastaavin sanakääntein, mutta teki sittemmin oikaisun koko artikkelilleen. Samoin väite näkyi Ylen seurannassa, mutta myös se oikaistiin maanantaina. Maanantaina Helsingin Sanomissa julkaistiin artikkeli, jossa sama väite toistui asiantuntijan suusta.
Väitteen uutisoivat myös lukuisat kansainväliset lehdet, muun muassa brittilehti The Guardian, ukrainalainen Kyiv Independent sekä Business Insider.
Väite levisi salamana myös sosiaaliseen mediaan, jossa sitä on muun muassa käytetty perusteluna sille, miksi esimerkiksi Suomen tai muiden Euroopan maiden pitäisi tehdä enemmän Ukrainan hyväksi. Saksalta lisätoimia vaati uutisen perusteella esimerkiksi kansanedustaja Jani Kokko (sdp) X:ssä.
Faktabaari kiinnitti väitteeseen huomiota huomattuaan Ilta-Sanomien tekemän oikaisun aiheesta. Ilta-Sanomien oikaisussa todetaan, että “toisin kuin jutun alkuperäisessä versiossa kerrottiin, ei Tanskan pääministeri puhunut kaikkien tykistöammusten lahjoittamisesta – vaan tarkoitti jo vuosi sitten tehtyjä lahjoituksia.” Myös Ylen oikaisussa todetaan, että “Tanska päätti lahjoittaa tykistönsä Ukrainalle jo tammikuussa 2023, ei tammikuussa 2024, kuten jutussa aiemmin virheellisesti kerrottiin.”
Faktabaari kysyi asiasta myös Tanskan puolustusministeriöstä. Faktabaarin saaman vastauksen mukaan ei pidä paikkaansa, että Tanska olisi nyt päättänyt lahjoittaa koko tykistönsä tai kaikki tykistönsä ammukset Ukrainalle.
Faktabaarin saamassa viestissä todetaan, että vuonna 2023 Tanska lahjoitti kaikki hiljattain hankkimansa Caesar-haupitsit Ukrainalle. “Sen jälkeen Tanska on lahjoittanut tykistön ampumatarvikkeita”, ministeriö kirjoittaa sähköpostitse ja korostaa, että Tanska pyrkii edelleen jatkuvasti tukemaan Ukrainaa.
Tanska päätti viime vuoden alussa 19 Caesar-haupitsin lahjoittamisesta Ukrainalle. Ne olivat Tanskan puolustusvoimien kaikki ranskalaisvalmisteiset Caesar-haupitsit. Asiasta uutisoi tuolloin muun muassa Reuters.
Mistä väärinkäsitys tuli?
Väärinkäsitys siitä, että Tanska olisi nyt lahjoittamassa “koko tykistönsä” tai “kaikki tykistöammuksensa” Ukrainaan, juontaa juurensa Tanskan pääministerin Mette Frederiksenin (Socialdemokratiet) puheisiin turvallisuuskonferenssissa Münchenissa viikonloppuna. The Guardianin julkaisemalta videolta voi kuunnella, mitä Frederiksen sanoi asiasta paneelikeskustelussa englanniksi. Hän totesi: “If you ask the Ukrainians, they are asking us for ammunition now. Artillery now. From the Danish side we decided to donate our entire artillery. And I’m sorry to say friends: there are still ammunition in stock in Europe.”
Vapaasti suomennettuna Frederiksen siis sanoi, että Tanska päätti lahjoittaa koko tykistönsä Ukrainalle. Hän halusi kannustaa muita Euroopan maita lisäämään aseapua Ukrainalle. Frederiksenin puheesta voi saada käsityksen, että hän tarkoitti Tanskan tehneen päätöksen nyt, vaikka hän tarkoitti viime vuonna tehtyä päätöstä edellä mainituista 19:stä haupitsista. Lausuntoa voi pitää epäselvänä.
Pidempi versio puheenvuorosta löytyy Youtubesta (kohdasta 16:40 eteenpäin).
Suomessa eri lehdet ilmeisesti ovat tulkinneet sanan artillery tarkoittavan joko tykistöä tai tykistöammuksia.
Tämä faktantarkistus on tehty osana Faktabaarin Digivaalivahti-projektia. Oletko törmännyt julkisessa keskustelussa tai somessa epäilyttävään väitteeseen? Pyydä faktantarkistusta tällä lomakkeella.
Lue myös:
Digivaltaa ei juuri käsitelty, Tiktok teki PR-tempun – havaintoja presidentinvaalista
Stubbin A-studiossa esittämä väite tulitauon välittämisestä Georgiassa on vain osittain totta
Tämä julkaisu on osa European Media and Information Fundin (EMIF) rahoittamaa Faktabaarin faktantarkistushanketta.