Totta: Haavisto: Suomeen tulee Jehovan todistajia turvapaikanhakijoina

Pekka Haavisto väitti MTV3:n vaalitentissä 21.1.2018, että Suomeen tulee nyt Jehovan todistajia turvapaikanhakijoina.

”Kävin tuolla Turussa vastaanottokeskuksessa. Kysyin, että mistä on tullut viimeksi turvapaikanhakijoita. Kerrottiin, että venäläisiä Jehovan todistajia on tullut Suomeen, koska tämä uskonto on kielletty Venäjällä.”

Väite on totta.

Venäjän korkein oikeus on tehnyt päätöksen, jonka mukaan Jehovan todistajat ovat ekstremistinen järjestö. Venäjä on määritellyt myös muita uskonnollisia järjestöjä tai liikkeitä äärijärjestöiksi. Esimerkiksi Said Nursî ja Hizb ut-Tahrir -järjestöjen toimintaan osallistuneille on langetettu vankeustuomioita.

Maahanmuuttovirasto ei tilastoi sitä, millä perusteella ihmiset hakevat turvapaikkaa. Heillä on kuitenkin ollut käsiteltävänä tapauksia, joissa turvapaikkaa on hakenut venäläinen Jehovan todistaja. Aiempina vuosina tapauksia on ollut muutamia ja viime vuonna joitakin kymmeniä. Venäjältä tuli Suomeen vuonna 2017 viidenneksi eniten turvapaikanhakijoita.

Maahanmuuttoviraston käyttämien maatietojen perusteella Venäjällä tapahtuu sellaisia oikeusloukkauksia Jehovan todistajia kohtaan, että uskonto voi olla peruste turvapaikan saamiselle. Jokainen tapaus arvioidaan kuitenkin erikseen.

Lähteet:

Maahanmuuttovirasto

Aleksanteri-instituutti

Verhovny Sud Rossiskoi Federatsii

Linkkejä:

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/seuraa-suoraa-lahetysta-mtv-n-suuresta-presidentinvaalitentista-klo-20-22/6739568#gs.b6FRPDc https://tilastot.migri.fi/#decisions https://migri.fi/milla-perusteella-turvapaikan-voi-saada

toimitus@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.