Talouselämä ja Iltalehti: EU pakottaa juomaan kylmää kahvia

Väite ei pidä paikkaansa.

Talouselämä ja Iltalehti siteerasivat 15.4.2014 väärin saksalaista Bild-lehteä kerrottuaan , että EU kieltäisi kahvinkeittimet, jotka eivät sammu automaattisesti.

Talouselämä kirjoitti näin: “Ihmisten pitää siis opetella keittämään vain sen verran kahvia, kuin juo - tai juomaan kylmää kahvia.”

Iltalehti muotoili asian puolestaan tähän tapaan: “EU:lta julma temppu kahvinystäville!”

[Bild](https://www.bild.de/geld/wirtschaft/kaffeemaschine/will-filterkaffeemaschinen-abschalten-wegen-stromverbrauch-35505206.bild.html) kirjoittaa: "Und die EU-Kommission betont: Wer gern Kaffee trinkt, der zwei Stunden warmgehalten wurde, kann das auch weiter tun. Denn es werde möglich sein, Kaffeemaschinen zu verkaufen, bei denen der automatische Übergang in den Standby-Modus deaktiviert werden kann."

Suomalaiset lehdet kertovat, että EU-komission esityksen mukaan keittimessä pitää olla katkaisuominaisuus, mutta saksankielinen teksti kuitenkin kertoo, että laite saa olla sellainen, että sen voi kytkeä pois päältä, minkä suomalaislehdet jättivät uutisoimatta.

Komission esitys on osa isoa energiansäästöpakettia, jonka tarkoituksena on vähentää kotitalouksien sähkönkulutusta vuoteen 2020 mennessä. Samaan kokonaisuuteen liittyy myös muun muassa ajatus pyykinpesuveden lämpötilan alentamisesta uusissa pesukoneissa.

Kysymys on vasta komission ehdotuksesta, joka menee Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden ministerien käsittelyyn.

EU ei ole kieltämässä vanhoja kahvinkeittimiä eikä pyykinpesukoneita. Lainsäädännön tarkoitus on rohkaista valmistajia tuottamaan energiaa säästäviä kodinkoneita. Yhdenkään kansalaisen ei tarvitse luopua vanhasta kahvinkeittimestään tai pesukoneestaan. Kylmää kahvia ei tarvitse kenenkään juoda vastaisuudessakaan.

Ekotehokkuutta EU:hun

Osana ekosuunnittelulainsäädäntöä EU on asettamassa energiatehokkuusvaatimuksia myös ei-kaupalliseen käyttöön tarkoitetuille kahvinkeittimille. Ajatus lakipaketissa on, että pyritään tehostamaan erilaisten energiaa käyttävien tai energiaan liittyvien tuotteiden energiatehokkuutta ja näin vastaamaan energiansäästövelvoitteisiin.

Ei-kaupalliseen käyttöön tarkoitettuja kahvinkeittimiä säädellään lepovirrankulutusta rajoittavassa asetuksessa (Alkuperäinen regulaatio 1275/2008, täydennetty asetuksella 801/2013).

Asetuksessa määrätään, että kahvinkeittimen tulee sammua itsestään tietyn ajan jälkeen siitä, kun varsinainen keittojakso on päättynyt. Tavallisille suodatinkahvinkeittimille “auto power off -aika” on 40 minuuttia. Markkinoille ei saa 1.1.2015 lähtien tuoda laitteita, jotka eivät täytä tätä vaatimusta. Vanhoihin laitteisiin tällä ei ole vaikutusta eli vanhaa kahvinkeitintä saa käyttää edelleen.

Kaikista tuoteryhmistä, joille näitä asetuksia tehdään, valmistellaan massiiviset selvitykset. Kahvinkeittimien selvitykset ovat luettavissa esimerkiksi täältä (kohdasta Lot 25).

Tuon alustavan selvityksen mukaan auto power -katkaisulla voidaan kahvinkeittimen tyypistä ja aikakatkaisun viiveajasta riippuen saada aikaan 15,6-62 prosentin  energiansäästöt.

Kahvinkeittimiä myydään EU-markkinoilla arviolta 18 miljoonaa joka vuosi, ja Euroopassa käytössä on noin 100 miljoonaa kahvinkeitintä.

Ekosuunnitteluasetuksia valmistellaan kriteerien mukaan tuotteille, joiden myyntimäärät ovat suuret, joilla on merkittäviä ympäristövaikutuksia ja joissa on olemassa parannuspotentiaalia. Kahvinkeitin täyttää käytönaikaisen energiankuluksensa ja suurten myyntimäärien perusteella helposti nämä kriteerit.

EU:n arvion mukaan kaikkien kotitalouksissa ja toimistoissa käytettävien sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tehonkulutus verkkovalmiuden tarjoavissa toimintatiloissa oli 54 TWh, mikä vastaa reilusti yli puolta Suomen vuotuisesta sähkönkulutuksesta (83,9TWh vuonna 2013). Valmiustiloja säätelemällä siis voidaan saada ihan merkittäviä energiatehokkuuden parannuksia.

Linkki energiatehokkusdirektiiviin.

toimitus@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.