Valokuva yleisön edessä alasti seisovasta taiteilijasta ei liity pride-tapahtumiin

Sosiaalisessa mediassa on levitetty kuvaa, jossa taiteilija on alasti yleisön edessä ja lapsi maalaa häntä pensselillä. Kuvan on väitetty liittyvän pride-lastentapahtumaan. Väite ei pidä paikkaansa.

Helsingissä Oodi-kirjastossa järjestettiin pride-viikolla 1. heinäkuuta drag queenin satutuokio, jossa drag-artisti Gaylien 2000 kertoi lapsille satuja ja keskusteli heidän kanssaan. Tapahtuma sai paljon huomiota mediassa, kun ulkopuoliset tulivat häiritsemään satuhetkeä ja poliisi joutui poistamaan heidät paikalta. Pride on sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajava liike.

Oodin satutuokioon liittyen sosiaalisessa mediassa – muun muassa Twitterissä, Facebookissa ja eri keskustelupalstoilla – on levitetty kuvaa, jonka on virheellisesti väitetty olevan peräisin vastaavasta pride-satutuokiosta. Kuvaa on jaettu alatyylisillä saateteksteillä. Sen on esimerkiksi kerrottu esittävän ”pride-pervo-satutuntien antia”. Kuva on toistuvasti esitetty yhteyksissä, joissa drag-artisteista ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä on kirjoitettu halventavaan sävyyn.

Kuvassa naamiolla päänsä ja kasvonsa peittänyt mies näyttää takamustaan yleisölle. Pieni lapsi maalaa pensselillä miehen reisiä. Toisin kuin sosiaalisessa mediassa on väitetty, todellisuudessa kuvalla ei ole kuitenkaan mitään tekemistä pride-tapahtumien kanssa.

Kuva on otettu vuonna 2016 Prahassa järjestetyssä Festival of Naked Forms -taidetapahtumassa. Verkkosivuillaan Festival of Naked Formsia kuvaillaan festivaaliksi, jossa tutkitaan alastomuutta nykytaiteessa.

Kuvan alkuperä löytyy esimerkiksi Googlen käänteisellä kuvahaulla. Käänteinen kuvahaku vie samasta aiheesta kesäkuun alussa Ranskassa tehtyyn faktantarkistusartikkeliin. Fact&Furious-sivuston tekemän faktantarkistuksen mukaan samaa kuvaa on levitetty Ranskassa väittäen, että se olisi otettu pariisilaisessa kirjastossa järjestetyssä ”Queer for kids” -tapahtumassa. Väite todetaan artikkelissa epätodeksi.

Sama kuva on julkaistu lukuisia kertoja virheellisessä asiayhteydessä muun muassa salaliittoteorioita levittävillä verkkosivuilla ja useilla eri kielillä eri sosiaalisen median alustoilla.

Kun tekee Bingin käänteisen kuvahaun Fact&Furious-sivuston artikkelista löytyvistä uusista kuvista, päätyy Festival of Naked Formsin -verkkosivuille, jossa on julkaistu useita kuvia samasta tilanteesta. Verkkosivuilla kerrotaan, että kuvissa on kyse performanssista, jossa taiteilija muun muassa antoi yleisölle siveltimiä ja teloja, joilla nämä saivat maalata häntä. Kuvasarjassa näkyy, kun aikuiset ja lapset maalaavat maalaustelineellä seisovaa taiteilijaa.

Kuvat on otettu 9.9.–11.9.2016 Tshekin pääkaupungissa Prahassa pidetyillä taidefestivaaleilla eivätkä ne liity millään tavalla prideen. Festival of Naked Forms järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2015.

Kuva: Ruutukaappaus Facebookissa jaetusta päivityksestä.

toimitus@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.