Venäläisen Kinzhal-ohjuksen iskua väitetysti kuvaava video ei ole aito

Internetissä levisi kesäkuussa video, jonka väitetään esittävän venäläisen yliääniohjuksen iskua ukrainalaiseen asevarastoon. Todellisuudessa video on tehostetaiteilijan tekemä.

Väitettyä ohjusiskua kuvaavaa videota levitettiin ainakin Instagramissa ja Twitterissä, jossa sen julkaisi muun muassa Kreml-mielinen Maimunka News -käyttäjätili. Videolla valkoinen esine ilmestyy kuvan yläreunasta ja katoaa puiden taakse. Tämän jälkeen seuraa massiivinen räjähdys, joka valaisee hetkeksi koko kuva-alan. Videon oletettu kuvaaja reagoi tapahtuneeseen järkyttyneenä englanniksi. Videota on levitetty eri yhteyksissä myös Suomessa.

Eri tilit ovat jakaneet videon pitkälti samoilla saatesanoilla, korkeintaan hieman muunneltuna. Maimunka News -tilin muotoilu on vapaasti käännettynä ”venäläistä Kinzhal-ohjusta käytettiin tänään tuhoamaan ukrainalainen asevarasto 136 metrin syvyydessä maan alla.” Videon kuvaajan väitetään olevan amerikkalainen toimittaja.

Videon aitouden ovat maailmalla jo aiemmin tarkistaneet esimerkiksi Reuters ja Associated Press, jotka ovat todenneet videon tekaistuksi. Videon on alun perin julkaissut Tiktokissa käyttäjätili InsanePatient2, joka julkaisee usein vastaavia erikoistehostevideoita. Video on ladattu palveluun 27. helmikuuta, eli vain päiviä Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen ja lähes neljä kuukautta ennen kuin se alkoi levitä laajalti ja kytkettiin Kinzhal-ohjukseen.

Manipuloitujen videoiden alkuperän selvittäminen voi olla vaikeaa. Toisin kuin valokuvien tapauksessa, videoiden kanssa ei voi suoraan käyttää esimerkiksi Googlen käänteistä kuvahakua, joka usein paljastaa alkuperäisen kuvan melko nopeasti. Videosta voi kuitenkin ottaa kuvakaappauksen ja syöttää sen käänteiseen kuvahakuun, vaikka menetelmä onkin epävarma.  Selaimeen asennettavalla ilmaisella InVid-lisäosalla on lisäksi mahdollista tehdä kerralla useilla eri hakukoneilla useita käänteisiä kuvahakuja videon eri kohdista.


Koska kyseessä olevasta videosta on tehty useita faktantarkistuksia jo aiemmin eri puolilla maailmaa, kuvakaappauksesta tehty käänteinen kuvahaku vie faktantarkistusartikkeleihin. Niistä löytyvien linkkien ja uusien tietojen avulla voi itse varmentaa, mistä video on alun perin lähtöisin. 


Videosta faktantarkistuksen tehnyt Reuters tavoitti InsanePatient2-nimimerkkiä käyttävän henkilön, joka vahvisti tehneensä videon HitFilm-nimisellä videosovelluksella. Hän kertoo videolla kuultavan ääniraidan olevan peräisin toiselta, aidolta videolta, mutta itse räjähdysefekti on otettu Footagecrate-sivustolta, joka on visuaalisiin tehosteisiin erikoistunut videopalvelu. Kyseessä on kaiken lisäksi ydinaseen räjähdystä kuvaava tehoste, vaikka sellaisen ei ole missään vaiheessa väitetty olevan kyseessä Ukrainassa. Alkuperäisen videon nimeksi on laitettu: ”Mitä jos Venäjä aloittaisi ydinsodan?”

Käyttäjätilin takana oleva taiteilija on käyttänyt samassa paikassa kuvattua alkuperäistä videota taustana useille muillekin tehostevideoilleen. Youtube-kanavalta löytyvillä videoilla muun muassa Kuu törmää Maahan ja asteroidi Kuuhun samassa ympäristössä.

Hypersooninen ohjus

Toisin kuin tekaistu video, itse Kinzhal-ohjus (Venäjäksi ”Tikari”, Naton käyttämä nimitys ”Killjoy”) on todellinen, Venäjän ilmavoimien nykyään käyttämä ase. Se on tullut virallisesti käyttöön vuonna 2018, ja se voidaan varustaa myös ydinkärjellä. Maaliskuussa Venäjä väitti todella tuhonneensa sellaisella ukrainalaisen asevaraston.

Kinzhal on hypersooninen, eli yliääniohjus, joka lentää moninkertaisella äänennopeudella. Toisin kuin yksinkertaisemmat ballistiset ohjukset, se pystyy tekemään lentäessään väistöliikkeitä ja on siten erittäin vaikeasti torjuttavissa. AP:n haastattelema asiantuntija arvioi videolla näkyvän esineen liikkuvan ylipäätään aivan liian hitaasti ollakseen Kinzhal. Hypersoonisen ohjuksen nopeus juuri ennen osumaa on niin korkea, että se olisi näkynyt videon kuvassa vain sekunnin murto-osia.

Venäjän ilmavoimien tiedetään lentäneen satoja lentoja Kinzhalilla varustetuilla lentokoneilla, mutta kaikki raportit ohjuksen testaamisesta ovat peräisin venäläislähteistä. Ohjuksen suorituskykyä tai käyttökelpoisuutta ei siten ole toistaiseksi vahvistettu riippumattomista lähteistä, ja maaliskuun isku olisi ensimmäinen kerta, kun sitä olisi käytetty taistelutilanteessa. Venäläisten uutistoimisto TASSin ja ilmailusivusto Avia.pron mukaan Kinzhal olisi ennen Ukrainan sotaa laukaistu onnistuneesti ainakin vuonna 2019 Venäjällä ja vuonna 2021 Syyriassa, mutta näitä väitteitä ei pysty luotettavasti tarkistamaan.

toimitus@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.