Verkkouutiset: Suomi luopumassa humanitaarisen suojelun perusteella myönnettävästä oleskeluluvasta

Verkkouutiset kertoi 3.11.2015 julkaistussa jutussaan, että Suomi on luopumassa humanitaarisen suojelun perusteella myönnettävästä oleskeluluvasta. Sisäministeriö asetti 2.11. lainsäädäntähankkeen, jossa humanitaarisesta suojelusta luovuttaisiin.

Väite on totta.

Hallitus antoi lopullisen esityksen (HE 2/2016 vp) lain muuttamiseksi 4.2.2016, ja 13.4.2016 eduskunta hyväksyi esityksen, joten ulkomaalaislakia muutetaan (37/2016 vp). Suomessa ei siis lain tultua voimaan myönnetä oleskelulupia humanitaarisen suojelun perusteella.

Humanitaarisen suojelun perusteella oleskelulupa on voitu myöntää, jos henkilö ei voi palata kotimaahansa tai pysyvään asuinmaahansa ympäristökatastrofin tai huonon turvallisuustilanteen takia. Huono turvallisuustilanne on voinut johtua myös aseellisesta selkkauksesta tai vaikeasta ihmisoikeustilanteesta.

Ulkomaalaislain muutosta perusteltiin sillä, ettei aikaisempi laki ollut EU-direktiivien mukainen ja että se teki Suomesta houkuttelevamman paikan turvapaikanhakijoille. Humanitaarista suojelua koskevan oleskeluluvan edellytyksistä ei säädetä EU:n lainsäädännössä tai pakolaissopimuksessa, vaan taustalla on ollut Suomen kansallinen ratkaisu. Turvapaikan ja toissijaisen suojelun perusteella myönnettävän oleskeluluvan edellytykset perustuvat puolestaan Euroopan unionin määritelmädirektiiviin. Turvapaikka perustuu myös YK:n pakolaissopimuksen asettamiin velvoitteisiin.

YK:n pakolaissopimus sulkee ulkopuolelleen nälänhätää tai luonnonkatastrofeja pakenevat ihmiset, sillä heidän kohdallaan vaatimus henkilökohtaisesta vainosta ei useinkaan toteudu.

Verkkouutisten juttu Nykänen, Eeva: Toissijaista vai humanitaarista? Erottelematonta väkivaltaa pakenevien turvapaikanhakijoiden suojelu ulkomaalaislain mukaan Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ulkomaalaislain muuttamisesta

toimitus@faktabaari.fi

Evästeet

Käytämme sivustollamme yksityisyyden suojaavaa analytiikkaa palveluidemme parantamiseksi.

Lue lisää tietosuoja käytännöistämme täältä.